Vesti iz košarke

Filipinci uvode koš od četiri poena u klupskoj košarci: Trojke (još) ne odlaze u prošlost

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.07.2024 16:25
košarkaška lopta, prolazi kroz mrežu za dva i tri poena, na Filipinima će i za četiri Guliver
košarkaška lopta, prolazi kroz mrežu za dva i tri poena, na Filipinima će i za četiri

U košarci širom sveta koševi vrede jedan, dva ili tri poena, ali su na Filipinima odlučili da promene poznato ustrojstvo i odu korak dalje. Tako što je tamošnji Savez aminovao uvođenje koševa za četiri poena. 

Počev od Kupa guvernera, sledećeg meseca, usled očiglednog zadovljstva rezultatima eksperimentalne upotrebe istog tokom OL star meču minulog prvenstva Filipina. Četvorke će biti svi realizovani šutevi s najmanje 8,20 metara udaljenosti. 

To, međutim, ne znači ukidanje trica, pa će se s tri poena i dalje vrednovati svaka lopta ubačena u mrežicu sa 6,75 metara i više, odnosno do pomenute linije razdvajanja s vredinijim košem.

 

 

Ostatku planete ostaje da vidi benefite ovakve inovacije, ali i eventualnu štetu od menjanja, pa, ko zna, možda u budućnosti još negde zaživi ono što je ustanovljeno u zemlji domaćinu prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva.

S kog se reprezentacija Srbije vratila sa srebrnom medaljom, iako je vrhunske rezultate tokom turnira pravila bez nekolicine važnih, umornih ili povređenih igrača, sa sve višestrukim MVP igračem NBA, Nikolom Jokićem