Vesti iz košarke

Svetislav Pešić, iskren: Moramo da izaberemo srpsku ligu sa osam, 10 ili 12 klubova

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.07.2024 18:30
Svetislav Pešić, selektor Srbije MN Press
Svetislav Pešić, selektor Srbije

Promocija knjige "Bilo jednom u Indijanapolisu" autora novinara Nenada Kiša, o poslednjem zlatu košarkaške reprezentacijena šampionatu sveta, održana je danas u Beogradu.

Na promociji su govorili selektor tadašnjeg šampionskog tima Jugoslavije, a danas Srbije, Svetislav Pešić, kao i član tima koji je osvojio zlato, a prethodno savladao SAD u četvrtfinalu, Dejan Tomašević.

"Bez emocija nema vrhunskih rezultata, mada mi zbog toga nekad i previše "patimo" kad izgubimo, ali to je tako i mislim da nema potrebe da se menjamo. Nas su, nakon zlata na Evropskom prvenstvu u Turskoj godinu dana ranije i ubedljivih pobeda, unapred proglasili za favorite, posebno ovi "latini" - Španci i Italijani. Taj uspeh pamtim pre svega kao uspeh jugoslovenske košarke, jer su ga napravili igrači koji su stasali u jugoslovenskoj ligi, a kasnije išli u Evropu ili NBA", ispričao je Pešić.

 

 

On je rekao da su sada potpuno drugačija vremena, da pod hitno mora da se napravi plan za srpsku ligu, jer u protivnom uspeh će uskoro biti samo da se plasiramo na velika takmičenja.

"Neka ova knjiga bude bude motivacija svim ljudima koji vode brigu o košarci. Poštujem i cenim i Zmaga Sagadina i Acu Petrovića, ali ABA liga je prevaziđena, pomogla je svima po malo, pa i nama, ali mi moramo da izaberemo srpsku ligu sa osam, 10 ili 12 klubova, kao što je recimo uradila Litvanija i oni će nas uskoro prevazići", upozorio je selektor Srbije.

Tomašević je prethodno u šaljivom tonu otkrio kako je pre nekoliko dana u jednom restoranu (kafani) u Pirotu sreo Pešića, koji mu je platio večeru, najbolju i najskuplju i da je znao da će uskoro morati da ga hvali.

"Prelomno je bilo četvrtfinale sa SAD, Pešić nam je dao samopuzdanje, imali smo Divca i Stojakovića koji su več imali važnu ulogu u NBA, Bodirogu, ali i mlađe koji su već imali velike utakmice iza sebe. Imali smo i jedan sastanak, samo igrači, pre tog meča, pomoglo nam je i što su Argentinci prethodno pobedili Amerikance. Bilo je, pa ako su mogli oni, možemo i mi".

Pešić je uzvratio konstatacijom da je Tomašević kao igrač bio "moderan centar i za sadašnje standarde", a potom se nadovezao anegdotom od pre dve-tri godine sa druženja u jednom beogradskom restoranu, gde su sem njega i Žarka Zečevića, sve bili Beograđani.

"Celo veče tražili su od mene da pričam pirotske viceve i na kraju kad je bilo 11 ili 12 sati, dolazi konobar da naplati, svi se Beograđani gledaju i ja na kraj šta ću, izvadim pare i platim. E, to vam je pirotski vic", ispričao je selektor i dodao da će sadašnja selekcija Srbije dati sve od sebe da na Olimpijskim igrama ostvari što bolji rezultat i donese medalju Srbiji.