Vesti iz košarke

Košarkaši Srbije bez četvrtfinala Evropskog prvenstva U20: "Orlići" pali pred Češkom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.07.2024 19:59
Košarkaška selekcija Srbije na Evropskom prvenstvu U20 Košarkaški savez Srbije
Košarkaška selekcija Srbije na Evropskom prvenstvu U20

Najbolji košarkaši Srbije u uzrastu do 20 godina nisu se plasirali u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto su na početku eliminacione runde takmičenja u Poljskoj izgubili od odgovarajuću selekcije Češke - 67:72 (22:15, 18:19, 18:20, 9:18). 

Potpuno neočekivano, obzirom na to da su "orlići" osvojili njihovu grupu na takmičenju u Gdanjsku, a rival prošao mnogo gore u svojoj. A, naročito imajući u vidu kvalitet ekipe Nenada Čanka i košarkašku reputaciju zemlje koju predstavljaju. 

Prva četvrtina nije slutila iznenađenje, jer su naši momci u tih 10 minuta sve konce držali u svojim rukama. Vodili su od početka do odlaska na mini odmor, samo je razlika išla gore - dole. Na početku druge brzo su otišli na +10 (25:15), a onda se opustili. I(li) je rival skupio redove i krenuo da uzvraća "udarce".

Uspeli su mladi Česi da izbunare jedno izjednačenje (29:29) i posle toga u par navrata priđu na poen, dva zaostatka, ali je srpski tim zadržao kontrolu nad utakmicom serijom 5:0 pre poluvremena. I mirniji otišao na veliku pauzu.

Kada su na startu treće dekade trojkom opet došli do fine zalihe (43:34) činilo se da će manje više rutinski nastaviti pohod ka Top osam, ali stvari se nisu baš razvijale onako kako su planirali. Žilavi rival odbijao je da digne belu zastavu, pa je minut i 40 sekundi pre kraja tog dela imao minimalan minus (52:53).

Ogromna želja i borbenost isplatili su im se nešto više od tri minuta pre zadnjeg sudijskog zvižduka, kada su prvi put otišli u plus i uneli nervozu u srpske redove (62:63). Očekivao se odgovor momaka u belim dresovima, ali oni su samo tonuli sve dublje. Red promašaja, red lošeg branjenja i vođstvo Čeha je samo raslo... Do zasluženog trijumfa.