Vesti iz košarke

Partizan merka pojačanje iz NBA lige - stiže Aleksej Pokuševski?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.07.2024 10:49
Aleksej Pokuševski pred transferom u Partizan Guliver / AP Photo/Phelan M. Ebenhack
Aleksej Pokuševski pred transferom u Partizan

Reprezentativac Srbije i sada već bivši NBA košarkaš, Aleksej Pokuševski, na pragu je prelaska u Partizan. Prema tvrdnjama domaćih medija, momak koji je pre dve nedelje dobio otkaz u Šarlotu, nalazi se na raskrsnici između Amerike i Srbije, ali je ipak nešto bliži povratku u domovinu.

Popularni "Poku" kako su ga zvali "preko bare" dok je četiri godine nosio dres Oklahome, pokušaće da osveži karijeru nakon što je ispao višak u franšizi iz Severne Karoline početkom meseca.

Jasno, igrač njegove visine (2.13m) i kvaliteta, koji je pokupio dosta iskustva u NBA ligi, bio bi dobra opcija na tržištu za brojne Evroligaše, ali je, bar prema tvrdnjama medija, želja Pokuševskog da nastavi karijeru u Partizanu, gde bi igrao pod komandom najtrofejnijeg (9) trenera Starog Kontineta.

Sada, ostaje pitanje, koliko je ova priča realna, budući da je Partizan praktično napravio roster za narednu sezonu sa pregršt visokih igrača, ali nema sumnje da bi igrač njegovih gabarita, lako mogao da se uklopi u sistem Željka Obradovića, koji će za razliku od tog "smol bola", biti potpuno drugačiji u odnosu na prethodnu sezonu.

 

 

Što se njegove trenutne forme tiče, ona nije sjajna sudeći po meču sa Australijom, gde je za 12 minuta ubacio svega tri poena. Istina, taj košgeterski učinak i nije važan koliko njegovo samo razmišljanje na terenu, gde je čestu umesto lakših, birao teža rešenja, ali dobro... 

Posle odlaska iz Oklahome, gde se godinama dokazivao u Razvojnoj ligi, Pokuševski je dugo bio van takmičarskog ritma. U Šarlotu gotovo da nije dobio šansu, pa će, izleda, "kockice sklapati" u hodu tokom Olimpijskih igara u Parizu, ako uopšte upadne na konačan spisak Svetislava Pešića.

Sve to, doduše, ne bi trebalo da obeshrabri Obradovića, budući da se radi o kvalitetnom igraču, koji pored nekih korekcija u igri, treba da poradi i na fizičkoj spremi. Naročito uzevši u obzir na stepen fizikalije koje imamo u Evroligi pod obručima prethodnih sezona.

Aleksej Pokuševski počeo je karijeru u rodnom Novom Sadu, odakle se sa 12 godina preselio u Atinu, gde je igrao za Olimpijakos. Usledio je zatim transfer u NBA ligu, gde je od 2020. do 2024 igrao u Oklahomi. 

Tamo je sakupio nešto više od 150 nastupa, prosečno beleživši 7.5 poena po utakmici, ali je zbog krhke građe, povreda i jake konkurencije, ispao iz rostera, a ni prelazak u Šarlot mu nije mnogo toga doneo.

On bi trebalo da postane četvrto zvanično pojačanje kluba iz Humske, budući da se navodno nalazi u poslednjoj rundi pregovora. A, mediji speklišu da je dolazak Brendona Dejvisa, Sterlinga Brauna, Tajrika Džonsa, Ajzeje Majka, Isaka Bonge, Marija Nakića, Arijana Lakića i Karlika Džonsa takođe, već dogovoren.

KK Partizan, letošnja pojačanja i odlasci.

Došli:

Vanja Marinković (Baskonija)
Frenk Nilikina (Šarlot)
Gabrijel Ife Lundberg (Virtus)

Otišli:

Kevin Panter (Barselona)
Zek Ledej (Milano)
Alen Smailagić (Žalgiris)
Danilo Anđušić (Dubai)
Pi-Džej Doužer (Minesota)
Frenk Kaminski
Mateuš Ponjitka