Vesti iz košarke

Strašan dan za Ameriku: Ker u šoku zbog pokušaja atentata na Trampa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.07.2024 10:44
Trener Golden stejta Stiv Ker govorio pred okršaj sa Srbijom AP Photo/Steve Marcus
Trener Golden stejta Stiv Ker govorio pred okršaj sa Srbijom

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u Abu Dabiju, gde će uoči početka Olimpijskih igara odigrati dve pripremne utakmice sa Amerikom i Australijom 16. i 17. jula. Tim povodom, pred meč sa Srbijom u sredu, za okupljenje medije govorilo je nekoliko košarkaša Amerike, kao i selektor Stiv Ker. 

Najpre je pred medije izašao Stef Kari, koji se prisetio momenta kada je U19 ekipa Srbije postala šampion sveta protiv Amerike u finalu takmičenja u Novom Sadu, da bi potom izdvojio koju reč i o Nikoli Jokiću. 

"Igrao sam u U19 timu 2007. godine. Pobedili smo ih u grupnoj fazi, a oni su nas pobedili u finalu za zlatnu medalju. Onda smo ih pobedili 2014. godine u Španiji tokom Svetskog prvenstva u Španiji. Mnogo istorije. Očigledno, Jokić i ono što je postigao u svojoj NBA karijeri igrajući protiv njega. Znam Bogdanovića. Postoji mnogo poznatih stvari. Ne znam baš kako će se osećati igrati protiv njih ovde. Biće ih teško dobiti, ali moramo da se fokusiramo na ono što mi možemo da radimo ovde", rekao je Kari.

Potom je govorio i Stiv Ker, ali se više bavio najaktuelnom temom za njegovu zemlju, a to je pokušaj atentata na predsedničkog kandidata Amerike Donalda Trampa.

"Da, saznao sam preko poruke u porodičnoj grupi. Moja porodica je sve o tome pričala. Bilo je 5:30 ujutru. Tako sam saznao. Naravno, odmah smo otišli na različite vesti da saznamo šta se desilo. Bio je to užasan, tužan prizor. Dva čoveka su poginula. Bio je to veoma demoralizujući dan za našu zemlju. Još jedan primer ne samo političke podele već i kulture oružja. 20-godišnjak sa AR-15 pokušava da puca na bivšeg predsednika. Teško je obraditi sve to i zastrašujuće je razmišljati o tome kuda ovo vodi zbog problema koji već postoje u zemlji. Ovo je zaista strašan dan."
 

Guliver/JBAutissier Panoramic

 

Prema rečima Kera, Amerikanci su ponosni predstavljaju svoju državu u svetu.

"Ovo je trenutak kada se zaista ponosimo što predstavljamo svoju zemlju. Nošenje oznake SAD na našem grudima, takmičenje na Olimpijadi. Razgovarali smo sa igračima o tome koliko je važno da pokažemo najbolje od nas kao ljudskih bića. Da predstavljamo svoju zemlju na poštovan i dostojanstven način. Ovo te još više motiviše da to uradiš jer je stvarno sramotno za nas da sedimo ovde i razmišljamo o onome što se dogodilo i šta se dešava u našoj zemlji. Očigledno je ono što radimo vrlo trivijalno. Mi samo igramo košarku. Želimo da pružimo najbolje od sebe kako bismo ljudima dali uvid u to šta naša zemlja može da bude. I onda čujemo ovakve stvari, to je jednostavno demoralizujuće. To je jednostavno demoralizujuće, i naravno, veoma sam tužan zbog toga što su dvoje ljudi poginuli. Možete zamisliti kako se osećaju svi njihovi porodica i prijatelji danas. Hvala Bogu Trump nije bio tamo. Ali je ovo jednostavno demoralizujuće u svakom smislu."

Stiv Ker ponovo je govorio o Dejanu Milojeviću, njegovom prijatelju i bivšem kolegi u stručnom štabu Golden stejta.

"Deki je bio neverovatan prijatelj i divan trener, muž i otac. Mislim na njega svaki dan. Kada budemo igrali protiv Srba, sigurno ću nositi svoju Brate majicu i pričati sa nekim od svojih kolega tamo. Sigurno ćemo pomenuti Dekija i koliko mu dugujemo", dodao je američki stručnjak.

Srbija će na Olimpijskim igrama u Parizu biti u Grupi "C" sa Amerikom, Južnim Sudanom i Portorikom.