Vesti iz košarke

"Orlovi" sigurni u prvoj proveri: Jokić i Bogdanović vodili Srbiju do trijumfa protiv Francuske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.07.2024 23:02
Nikola Jokić je bio najbolji pojedinac na utakmici protiv Francuske Profimedia
Nikola Jokić je bio najbolji pojedinac na utakmici protiv Francuske

Košarkaši Srbije su upisali trijumf u prijateljskoj utakmici protiv Francuske 79:67 (18:23, 9:27, 15:20, 19:15) u Lionu. Nakon dve pobede protiv Holandije u mečevima "iza zatvoenih vrata", "orlovi" su slavili u prvoj zvaničnoj pripremnoj utakmici za Olimpijske igre u Parizu.

Najefikasniji pojedinac u timu Srbije bio je Nikola Jokić sa 20 poena i 12 skokova, ali i pet faulova. Pratio ga je Bogdan Bogdanović sa 15, dok je Avramović dodao devet. Sa druge strane se istakao Viktor Vembanjama sa 14 poena (10 skokova), Geršon Jabusele je ubacio 12, a Frenk Nilikina devet.

Pre samog početka meča, održana je ceremonija u čast Tonija Parkera. Francuzi su povukli dres sa brojem devet iz reprezentacije u čast nekadašnjeg legendarnog plejmejkera San Antonio Sparsa i Francuske.

 

 

Izabranici Vensana Kolea su nešto bolje otvorili utakmicu. Na samom početku su se reprezentacije smenjivale u vođstvu, ali je Francuska krenula znatno bolje da šutira sa distance i sa četiri vezane trojke ode na osetljiviju prednost (+9).

Domaćin je bio znatno bolji u završnici prve doenice, gde Srbija gotovo 5 minuta nije uspela da postigne koš iz igre. To je prekinuo Vanja Marinković prvo trojkom iz kornera, a zatim i polaganjem nakon ofanzivnog skoka, te je rezultat nakon prvih 10 minuta bio 23:18 u korist "trikolora".

 

 

"Orlovi" su u drugoj deonici zaigrali nešto bolje u odbrani. To je i rezultovalo velikim brojem faulova naše reprezentacije koja je ispunila bonus nakon tri minuta igre u drugoj četvrtini. 

Međutim, to nije smetalo srpski košarkašima da u potpunosti stignu do preokreta i steknu osetniju prednost pred kraj prvog poluvremena. Pre svega koševima Nikole Jokića, koji je stigao do 17 poena već na poluvremenu, Srbija je serijom 16:0 imala prvo dvocifreno vođstvo na utakmici (39:27).

Ekipa Svetislava Pešića je na poluvreme otišla sa 13 poena prednosti. U drugoj deonici su postigli 27, dok su Francusku ograničili na samo devet poena.

 

 

Na startu drugog poluvremena nije viđeno previše tečne igre. Bilo je dosta prekida zbog faulova, gledanja snimaka i izgubljenih lopti. Definitivno je takav tempo više odgovarao Francuzima koji su uspeli da priđu na osam poena zaostatka (60:52) na ulasku u završnih 10 minuta.

Srbija je u poslednjoj četvrtini brzo povratila dvocifrenu prednosti, a Francuska je konstantno uspevala da smanjuje na jednocifren zaostatak. Možda prelomni momenat na utakmici viđen je na 3:33 do kraja meča, kada je Jokiću svirana peta lična greška, te je tako završio meč. Ipak, Srbija je stabilno izgledala i bez njega na terenu u tim momentima i bez većih problema privela meč kraju i upisala pobedu.

Francuska - Srbija 67:79 (23:18, 9:27, 20:15, 15:19)

Lion
Hala: "LDLC Arena"

Francuska: Vembanjama 14, Jabusele 12, Nilikina 9, Furnije 8, Lesor 8, Batum 5, Strazel 5, Gober 3, Albisi, Kulibali 3, De Kolo.

Srbija: Jokić 20, Bogdanović 15, Avramović 9, Marinković 8, Dobrić 7, Gudurić 7, Petrušev 6, Micić 5, Milutinov 2, Plavšić, Pokuševski, Radanov, Ristić.