Vesti iz košarke

FIBA potcenila Srbiju: "Orlovi" tek četvrti na listi favorita za osvajanje OI u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.07.2024 13:22
Košarkaš Srbije Nikola Jokić ulazi na teren MN Press
Košarkaš Srbije Nikola Jokić ulazi na teren

Svetska košarkaška federacija napravila je prvi presek favorita za osvajanje predstojećih Olimpijskih igara u Parizu, a sudeći po mestu koje je zauzela Srbija, prognoze FIBA verovatno se neće dopasti našim navijačima.

Na prvom mestu, očekivano, nalaze se Amerikanci predvođeni ozbiljnim imenima iz NBA lige. Drugi su Nemci - aktuelni svetski šampioni, koji su, diskutabilno, možda i zaslužili tu poziciju posle finala Mundijala, dok je treća na spisku Francuska. Domaćin takmičenja zauzeo je poziciju ispred Srbije, koja se nalazi na četvrtom mestu liste.

Istina, Francuzi imaju talenta, fizikalije i neka jaka imena u svojoj ekipi, ali je činjenica da će i Srbija biti košarkaška sila u Parizu. Pogotovu što se u reprezentaciju vratio Nikola Jokić, jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač sveta, bar na centarskoj poziciji, gde će mu društvo praviti igrači iz NBA lige i većih klubova Evrope.

 

 

Stoga, ovaj spisak FIBA, spreman je za diskusiju... Realna pozicija Srbije bila je na drugom mestu, budući da Nemci, generalno, nemaju veći kvalitet od "orlova", koji su u finalu Svetskog prvenstva igrali bez Jokića.

Međutim, bilo kako bilo, ovaj spisak menjaće se tokom takmičenja, a na našim igračima ostaje da ubede Svetsku košarkašku kuću da su pogrešili u svojoj proceni.

Pored nas, razloga za ljutnju imaju i Španci. Dvostruki svetski i četvorostuki evropski šampioni zauzimaju tek osmo mesto liste. 

Kanađani su peti, a po imenima igračkog kadra, realno su mogli da budu i više kotirani. Grčka je šesta, Australija sedma, dok Top 10 listu upotpunjavaju Brazil i Japan.

IZVEŠTAJ FIBA:

"Svetislav Pešić je započeo celu debatu oko 'drim-tima' 1992. i ove reprezentacije Amerike. To je samo jedan deo slagalice da skrene pažnju ljudi sa onoga što se zapravo dešava. A ono što se dešava je da trener Pešić stvara svoj super-tim, dok je fokus na nekima drugima. Spojiće Vasilija Micića, Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jokića, ići će sa prepoznatljivim 'svi za jednog, jedan za sve', igraće misaone igrice i, pre nego što se otreznite, Srbija će ponovo biti u borbi za podijum. To je ono što oni rade. Činjenica da nisu bili u Tokiju pre tri godine, čini ih samo još gladnijim timom, jer su oni bili u finalu 2016. i žele da dokažu još jednom da se s razlogom nazivaju zemljom košarke. Njihove utakmice protiv Francuske, Australije i Amerike pre Olimpijskih igara biće uživanje gledati, ali budite uvereni - selektor Pešić će sačuvati nešto za sledeći randevu u Francuskoj"

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama trajaće od 26. jula do 11. avgusta, dok se Srbija nalazi u Grupi "C" zajedno sa Amerikom, Portorikom i Južnim Sudanom.