Vesti iz košarke

Čanak poveo "orliće" na EP u Poljsku: Takmičenje dočekuju u dobrom raspoloženju i sjajnoj formi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.07.2024 15:49
Selektor košarkaške repzentacije Srbije do 20 godina, Nenad Čanak MN Press
Selektor košarkaške repzentacije Srbije do 20 godina, Nenad Čanak

Košarkaška reprezentacija Srbije sastavljena od igrača do 20 godina otputovala je u Poljsku, gde će od 13. do 21. jula učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Iza ekipe na čijoj klupi sedi selektor Nenad Čanak je mesec dana priprema, tokom kojih je odigrano šest utakmica i ostvaren je maksimalan učinak, što najavljuje dobar rezultat.

"Odradili smo sve što smo planirali, počevši od  Divčibara,  Vršca, do Beograda. Odigrali smo i šest kontrolnih mečeva, tri dvomeča protiv Slovenije, Izraela i Hrvatske. Videli smo šta može da bude bolje, šta može da se popravi. To je bilo važnije od rezultata, iako su sve bile pobede. Najvažnije je da su svi momci koji su se odazvali zdravi, bez povreda. Sa te strane nemamo nikakav problem", rekao je Čanak za sajt Košarkaškog saveza Srbije.

U prvoj rundi takmičenja, "orlići" će biti u A grupi zajedno sa selekcijama Grčke, Francuske i Poljske, koja zatim u osmini finala ukršta sa B grupom, gde su: Nemačka, Izrael, Češka i Italija.

"Grupa nije nimalo laka, ali u ovakvom sistemu takmičenja možda je i bolje da odmah na startu imamo teže rivale, da uđeš malo teže, a ne da se zavaraš sa lakšom grupom. Prvenstvo otvaramo protiv Grčke, sledi meč sa Francuskom koja je prvi favorit takmičenja. Tu je problem što prvi meč igramo u devet uveče, a sledeći već narednog dana u pola četiri. Na kraju igramo sa Poljskom. U mlađim kategorijama teško je oceniti kvalitete ostalih reprezentacija. Može da zavisi od raspoloženja, od dana. To su još neformirani igrači, pitanje je kako će da reauguju na pritisak, na eventualno lošu utakmicu pre, ili dobru utakmicu."

Mečevi osmine finala igraju se 17. jula, četvrtfinale i razigravanja za plasman od 9. do 15. mesta na programu su 18. jula. Polufinala 20. jula, završne borbe 21.

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati sledeći igrači: Aleksa Milenković, Asim Đulović, Ilija Milijašević, Andrej Mušicki, Pavle Nikolić, Marko Šarenac, Ognjen Matović, Aleksa Ristić, Ognjen Stanković, Filip Malešević, Matija Milošević i Filip Jović.