Vesti iz košarke

Turbo Portoriko izlazi na megdan Srbiji i SAD na Olimpijskim igrama u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2024 07:44
Hoze Alvarado predvodio je Portoriko do velikog uspeha Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
Hoze Alvarado predvodio je Portoriko do velikog uspeha

Košarkaši Srbije, SAD i Južnog Sudana dobili su i poslednjeg člana Grupe C na Olimpijskim igrama u Parizu - selekciju Portorika. Oni su u finalu kvalifikacionog turnira u San Huanu pobedili Litvaniju 79:68 i uz Brazil, Grčku i Španiju overili vizu za OI.

Domantas Sabonis i Litvanija su bili favoriti, Kvalitetniji su tim na svim pozicijama, ali ne retko pobedi srce, veća želja. Portorikanci su igrali na turbo pogon, borili se kao lavovi za svaku loptu a u Hozeu Alvaradu, beku Nju Orleans Pelikansa i Tremontu Votersu i vođe i poentere.

Obe ekipe su u prvom poluvremenu imali svoje periode kada su pravili neku razliku. Bilo je i plus osam za Portoriko, pa plus sedam za Litvance i to pre svega zbog Sabonisa. Ključan je bio start treće četvrtine gde su Voters i Alvarado očas posla napravili plus 11 (50:39), a odgovora rivala nije bilo.

 

 

Očekivalo se da će Kuzminkisov tim da reaguje bar u poslednjoj četvrtini, međutim, to se nije dogodilo pa će svetslost Pariza obasjati Portorikance. Hoze Alvarado je sa 23 poena (4/6 za tri) bio najefikasniji kod Portorika, Voters je ubacio 18, Hauard 12 (3/4 za tri). Litvanci su razočarali, Jokubaitis je postigao 16 poena, Sabonis 10 uz devet skokova, Grigonis, Motiejunas, Ulanovas po osam.

Košarkaši Srbije su na minulom Svetskom prvenstvu u Manili igrali u grupi sa Portorikom i Južnim Sudanom i dobili oba meča bez većih poteškoća. Pobede nad istim rivalima donose siguran plasman u četvrtfinale Olimpijakih igara. Srbija prvi meč na turniru igra protiv SAD 28. jula.