Vesti iz košarke

Hrvatska deklasirala Sloveniju kojoj nije pomogao ni tripl-dabl Dončića

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

02.07.2024 22:22
Hrvati bez problema pobedili Slovence Profimedia
Hrvati bez problema pobedili Slovence

Košarkaši Hrvatske bez problema su pobedili Sloveniju 108:92 (31:16, 23:25, 39:27, 15:24) u prvom meču grupe A na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji se održava u Pireju.

Hrvati su silovito započeli meč, bilo im je jasno da Luku Dončića ne mogu da zaustave, ali su neutralisaeli učinak ostalih igreača, te veoma brzo došli do dvocifrenog plusa.

Odbrana Slovenije je bila blago rečeno katastrofalno. Jesu Hrvati bili raspoloženi, ali ne igra se samo napad i to je ono što će izabranici Aleksandra Sekulića morati da poprave u drugom meču protiv Novog Zelanda, koji će biti presudan.

Iako su Slovenci dobili drugu deonicu, u trećoj je Hrvatska postigla čak 39 poena. To je jednostavno nedopustivo kada se igra po FIBA pravilima, te je pitanje pobednika već tada bilo rešeno, a prednost "vatrenih" je u jednom momentu iznosila i +27.

Dončić ne može baš sve sam. Pre deset dana je igrao u finalu NBA lige, a vuče i nekoliko povreda. Zato možda ovaj poraz i ne čudi toliko.

 

 

Najefikasniji u timu Hrvatske bio je Goran Filipović sa 21 poenom, Dario Šarić je dodao 19, Ivica Zubac 18, a Mario Hezonja 12 poena.

Na drugoj strani istakao se Luka Dončić sa tripl-dabl učinkom od 26 poena, 11 skokova i deset asistencija. Pratio ga je Klemen Prepelič sa 19 poena, dok je 12 ubacio Džoš Nibo.

Hrvati će već sutra odmeriti snage sa Novim Zelandom, dok će Slovenci imati dan odmora pre nego što se sastanu sa ostrvskom zemljom. Hrvati bi mogli da overe prvo mesto i plasman u polufinale, dok Sloveniji sve staje u 40 minuta protiv Novog Zelenda.

U drugoj grupi turnira u Pireju nalaze se domaćim Grčka, Dominikanska Republika i Egipat.

Standings provided by Sofascore