Vesti iz košarke

Aleksej Pokuševski za TV Arena Sport: Košarka je u Americi posao, u Šarlotu sam srećan

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

24.06.2024 19:51
Srpski košarkaš, Aleksej Pokuševski, govorio je o NBA iskustvu na okupljanju "orlova" Guliver / AP Photo/Phelan M. Ebenhack
Srpski košarkaš, Aleksej Pokuševski, govorio je o NBA iskustvu na okupljanju "orlova"

Košarkašku reprezentaciju Srbije očekuje veliki izazov ovog leta. Vođeni iskusnim trenerom Svetislavom Pešićem, "orlovi" će pokušati da se ponovo domognu olimpijskog postolja u Parizu, i upišu još jednu generaciju naših sportista na svetsku mapu. 

Deluje da je naš tim ove godine u punoj snazi. Iz NBA lige nam dolazi najbolji igrač planete, Nikola Jokić, a tu je i ozbiljna podrška u liku Vasilija Micića, Nikole Jovića i Alekseja Pokuševskog. Upravo je poslednjepomenuti bio sagovornik novinara TV Arena Sport na današnjem okupljanju nacionalnog tima u Beogradu, i ovom prilikom je izneo svoje utiske o najjačoj ligi planete, reprezentaciji i najtežem protivniku, Sjedinjenim Američkim Državama. 

Prvo se dotakao prelaska iz Oklahoma siti Tandera u Šarlot Hornetse - poteza koji se pokazao krajnje plodonosno po njegov razvoj. 

"Eto, tri godine sam bio u Oklahomi. Na kraju se nismo razišli na najbolji načinm, ali to je tamo posao. Mislim da sam dobro iskoristio priliku i minute u Šarlotu, posle malo više od pola godine neigranja. Trenutno mogu da kažem da sam srećan", otpočeo je naš košarkaš. 

 

 

Tamo ga je sačekao još jedan odbačeni Srbin Tandera. Vasilije Micić se kao MVP Evrolige otisnuo "preko bare", ali u Oklahomi nije dobio dovoljno prostora da pokaže svoj pun potencijal, što su i potvrdile izvanredne partije sa povećanom minutažom u Šarlotu. Pokuševski je istakao da je Vasa i te kako imao formativni uticaj na njegovo privikavanje. 

"Družili smo se i Oklahomi. Malo mi je olakšanje bilo što je Vasa bio tu. Znam kako funkcionišu stvari, i kako se to radi, tako da, iako je bilo malo teško, sada je sve dobro", rekao je Aleksej, da bi potom kroz osmeh odgovorio na pitanje da li je možda on imao uticaja na Vasu i njegovu aklimatizaciju na Šarlot:  

 

 

"Možda malo, ne verujem da ja mogu njemu da pomognem. On je stariji ima više iskustva. Jedan drugom smo pomogli jer smo bili tu da popričamo i van terena."

Iako ovo nije prvi put da se nalazi na spisku za neko veliko takmičenje, Aleksej je u više navrata (kao što je to bio slučaj na Mundobasketu u Manili) bio prinuđen da izostane sa turnira zbog problema sa povredama. Srećom, ovo leto se loša tradicija menja, a naš mladi as ističe da je za Olimpijske igre "zagrejaniji" nego ikad. 

"Trenutno sam sto posto spreman i mislim da je dobar trenutak da se potrudim maksimalno i dam sve reprezentaciji", istakao je samouvereno Pokuševski. 

Dotakao se i pripremnih mečeva, za koje smatra da su od visokog značaja za dobar nastup u prestonici Francuske. 

"Uvek dobro dođu pripremne utakmice jer vidiš na čemu treba da radiš, tako da mislim da će nam prijati", rekao je Aleksej. 

 

 

Za kraj, Pokuševski je prokomentarisao najozloglašenijeg i po mnogima najtežek protivnika na Olimpijskim igrama, sa kojim će se naš tim susresti već u grupi - SAD. Srpski košarkaš je istakao da ne vidi zbog čega je Amerika toliki bauk, te da se "orlovi" mogu sa svakim nositi.

"Ne znam koji su bili na prošlom SP, nisu uzeli medalju, tako da tu ima isuviše priče. Sve je to normalno i mislim da možemo pobediti bilo kog", dovršio je srpski reprezentativac. 

Srbija će u Parizu nastupiti u grupi sa Južnim Sudanom, pobednikom kvalifikacionog turnira u Porto Riku i najtežim protivnikom, Sjedinjenim Američkim Državama. Olimpijske igre će se održati od 26. jula do 11. avgusta, a naš nacionalni tim pokušaće da ponovi uspeh iz Rija, kada je pod komandom Aleksandra Đorđevića stigao do srebrne medalje.