Nikola Jokić

Nikola Jokić najbolji NBA centar: Nedvosmislen izbor generalnih menadžera 30 franšiza

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.10.2024 18:40
Nikola Jokić, srpski košarkaš, izabran za najvoljeg NBA centra Guliver/AP Photo/David Zalubowski
Nikola Jokić, srpski košarkaš, izabran za najvoljeg NBA centra

Gde je Nikola Jokić tu su i nagrade, a poslednja je u ruke nestvarnog Somborca stigla od generalnih menadžera NBA franšiza koji su ga svojim glasovima proglasili za najboljeg centra u NBA, tokom prethodne sezone.

Čak 87 odsto njih zaokružilo je ime zvanično najkorisnijeg aktera minulog izdanja prekookeanskog prvenstva, Amerikanac kamerunskog porekla, Džoel Embid, pokupio ih je znatno manje (10 %), a Francuz Viktor Vembejan još manje (3). 

Trostruki sezonski MVP pokupio je "kajmak" u istom izboru i sezonu pre, s 93 odsto glasova, a to je učinio s prosečnim učinkom od 26,4 poena, 12,4 skoka, devet asistencija i 1,2 ukradene lopte na 79 mečeva.

Osvajač bronzane medalje s reprezentacijom Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta u 20 utakmica doigravanja je bio još uverljiviji, jer je beležio 30 poena, 13,5 skokova, 9,5 asistencija, 1,1 ukradenu loptu i jednu blokadu po utakmici. 

Njegove su zasluge najveće što je bivši šampion NBA, Denver, stigao do polufinala Zapadne konferencije, gde su Nagetsi posle sedam duela "pustili" Minesotu da prođe dalje. 

Pred početak nove sezone najavio je napad na šampionsko prstenje, deo optimizma gorostas pod obručima bazira i na činjenici da je prethodno osvojeno kada je igrao za državni tim.