Nikola Jokić

Nikola Jokić - rekorder na OI koji je naterao Amerikance da navijaju za Srbiju protiv svojih

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.08.2024 16:00
Nikola Jokić posle poraza od Amerike u Parizu Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Nikola Jokić posle poraza od Amerike u Parizu

Dve godine nakon debakla na Eurobasketu i propuštenog Svetskog prvenstva, javnost u Srbiji najzad je ovog leta dočekala lepe vesti o učešću Nikole Jokića na Olimpijskim igrama, sa zebnjom prateći svaki korak našeg asa posle nešto skromnijih partija "orlova" u pripremnom periodu, da bi se čekanje, na kraju, u potpunosti isplatilo.

Bravure najboljeg košarkaša na svetu, naši sugrađani ponovo su mogli da vide u dresu nacionalnog tima, a sav raskolašan talenat koji neumorno pokazuje u NBA ligi svih ovih godina, zasijao je i tokom ključnih utakmica u Lilu i Parizu, gde je posle Rija 2016, po drugi put odveo Srbiju na olimpijsko postolje. 

Koliko je NBA šampion iz 2023. godine, bio "trn u oku" drugim ekipama (čitaj Amerika), govori podatak da su brojni rosteri na turniru, pretrpeli ozbiljne izmene na centarskim pozicijama kako bi zaustavili, ili bar, usporili našeg asa pod obručima, ali se surovi kvalitet Jokića i njegov košarkaški IQ, ponovo dokazao kao nenadmašan u ovom trenutku. I ostaje velika žal što ovako sjajan turnir, gde je uvršten i u idelnu petorku takmičenja, nije završio sa zlatom oko vrata i titulom MVP igrača. 

Po brojkama koje je beležio tokom grupne faze, a i u eliminacionim rundama sa Australijom i Amerikom, "božanstvo" franšize iz Kolorada, kako je često doživljavan u Denveru, možda je i zalužilo da osvoji titulu najkorisnijeg igrača turnira, ali je ta nagrada, na kraju, ipak otišla u ruke popularnijeg, ali i zlatnog Lebrona Džejmsa, dok je srpski košarkaš ostao da se zadovolji činjenicom da je u svim najvažnijim statističkim parametrima (poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte) predvodio Igre u Parizu, završivši takmičenje sa "splitom" - 18.7, 10.7, 8.7, 2, što nikom do sada nije pošlo za rukom.
 

Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

 

Uz to, uprkos svojim gabiritima i kilaži, koja se samo uvećela tokom njegovih splavarskih dana na Drini, Nikola Jokić proveo je najviše minuta na parketu (194) u odnosu na sve košarkaše, a malo mu je falilo da bude i najbolji bloker turnira (3. mesto), čime bi validirao činjenicu, da pored sjajnog napadačkog arsenala, poseduje i odlične odbrambene karakteristike, koje su mu često osporavane u NBA ligi proteklih godina.

Sada, kada su se utisci malo slegli i kada je završena ona epska utakmica protiv "drim tima", kada je samo tri minuta delilo "orlove" od finala, status najboljeg na svetu više niko ne može da mu porekne, a koliko znači svojim navijačima, srpskim i ovim iz Kolorada, govori i činjenica da je dobar deo populacije iz Denvera navijalo za našu selekciju u polufinalu.
 

 

 

Prethodno je Srbija relativno lako izgubila od Amerikanaca (84:110) u grupnoj fazi, kao i tokom priprema u Abu Dabiju (79:105), ali, kada je bilo najpotrebnije, pokazala je zajedništvo i kvalitet. Redom je pobeđivala Portoriko (107:66), Južni Sudan (96:85) i Australiju (95:90). I to sve pod dirigentnskom palicom Jokića, koji je u dosluhu sa fleksibilnim Pešićem, napravio taktiku slično onoj koju igra u Denveru. Ali, nažalost, diskutabilno najjači tim svih vremena, zaustavio je let "orlova" u epskom meču koji će se tek prepričavati.

Na kraju, Srbija je izlečila rane osvajanjem olimpijske bronze u duelu sa rivalom koji je u finalu Mundobasketa dobio našu selekciju bez Jokića, a posle komentara selektora Nemačke i svega što smo videli u reprizi, sa sigurnošću se može reći da bi i taj ishod u Manili bio drugačiji da smo u ekipi imali našeg "point-centra", koji je nebrojano puta do sada dokazao sposobnost da se prilagodi svakoj taktici i protivniku, bez obzira na odnos kvaliteta u igračkom kadru. Jer je Jokić upravo taj koji pravi najveću razliku na parketu...

NIKOLA JOKIĆ NA OI U PARIZU

Grupna faza

Srbija - Amerika (84:110) - 20p, 5sk, 8as (8/15 iz igre)
Portoriko - Srbija (66:107) - 14p, 15sk, 9as (5/7 iz igre)
Srbija - Južni Sudan (96:85) - 22p, 13sk, 4as (7/9 iz igre)

Četvrtfinale

Srbija - Australija (95:90) -21p, 14sk, 8as (9/17 iz igre)

Polufinale

Amerika - Srbija (95:91) - 17p, 5sk, 11as (7/17 iz igre)

Razigravanje za bronzu

Nemačka - Srbija (83:93) - 19p, 12sk, 11as (7/15 iz igre)