NBA

Gilbert Arinas ne voli novo NBA pravilo: Istorija neće pokazati koliko je Embid bio blizu Jokića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.10.2024 17:00
Nikola Jokić i Džoel Embid u borbi za loptu Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Nikola Jokić i Džoel Embid u borbi za loptu

Proslavljeni košarkaš Gilbert Arinas kritikovao je novo pravilo NBA lige, koja uslovljava igrače da odigraju minimum 65 utakmica u sezoni kako bi ostali u konkurenciji za individualna priznanja.

Razlog? - Džoel Embid.

Minule sezone najbolja košarška liga na svetu uvela je pomenuto pravilo, pa je kamerunski centar sa američkim pasošem, koji je izuzetno sklon povredama, ostao je bez MVP titule jer nije odigrao dovoljno utakmica za Filedelfiju. 

Opravdan razlog ili ne, ostaje da se polemiše, a prema mišljenju nekadašnjeg NBA asa, Embid je zaslužio to priznanje i kroz 20 godina kada se budu "svodili računi", njegovo ime biće izopšteno iz istorije, zbog tog, "glupog pravila". Iako je najveći rival našem Nikoli Jokiću, pazite ovo - odigrao svega 39 mečeva (?!) tokom regularne sezone...

"Za dvadesetak godina, niko se neće sećati ovog dela istorije kada se ovo desilo i kada je on [Embid] izgubio MVP nagradu zbog pravila. Neće biti fer prema njemu u istoriji. I to me podseća na prošlost, na stvari koje su se dešavale u igri, a mi sada gledamo ove statistike kao legitimne. Verovatno je najbolji igrač u ligi, on i Jokić se bore ko je broj jedan. A mislim da njegov legat neće odražavati to, da je bio toliko blizu Jokiću", rekao je Arinas u svom podkastu i dodao:

 

 

"Kada pričamo o njima [Jokiću i Emgidu], koji se bore jedan protiv drugoga... Embid ga je razbio [u međusobnim mečevima]. Ako uvedete pravilo od 65 utakmica i primenite ga unazad. I kažnjavate i vrednujete svačije zasluge na osnovu toga. Videćete da bi mnoge od ovih zasluga bile oduzete. Da, odigrao je 58 utakmica. Njegovih 58 utakmica je moćnije od nečijih 82. Zato smo glasali za njega".

Gilbert Arinas nije slagao kada je rekao da su u prošlosti košarkaši dobijali nagrade i individualna priznanja iako su odigrali manje od 65 utakmica, ali samo se jednom dogodilo da je igrač osvojio MVP nagradu ispod pomenute brojke, a izvesni presedan napravljen je u sezoni 2019/20 kada je Janis Adetokumbo postao najkorisniji igrač takmičenja sa 63 odigrane utakmice.

"Momci u prošlosti su dobijali glasove sa 55 utakmica, 50 utakmica. Ovo nema veze sa tim da li bismo rekli da je Embid bio MVP prošle godine, a on je igrao koliko utakmica? 39. Neko bi glasao za to. Rekli bi: "Da, i dalje je MVP." Jer kad je bio na terenu, ubijao je sve", zaključio je Arinas, koji je u prošlosti često davao prednost Embidu ispred Jokića.