NBA

Dario Šarić: Jokić ima visok IQ, ja solidan - razumećemo se na parketu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.09.2024 22:27
Hrvatski košarkaš Dario Šarić GuliverAP Photo/David Zalubowski
Hrvatski košarkaš Dario Šarić

Hrvatski košarkaš Dario Šarić još jedno je izneo očekivanja pred start nove NBA sezone, koja počinje 22. oktobra, a tom prilikom osvrnuo se ponovo na činjenicu da će deliti svlačionicu u Denveru sa Nikolom Jokićem, za koga je imao samo reči hvale.

Ovog leta Šarić je potpisao dvogodišnji ugovor sa franšizom iz Kolorada, prema kojem će inkasirati nešto više od 10 miliona dolara, pa će od naredne sezone igrati u timu sa Nikolom Jokićem, Raselom Vestrbrukom i Eronom Gordonom.

Malo je poznato da je Hrvat svojevremeno igrao protiv Jokića i Gordona na Svetskom prvenstvu u Češkoj za igrače do 19 godina, kada je titulu osvojila Amerika, a MVP priznanje upravo momak kome su atraktivna zakucavanja već godinama zaštitni znak u NBA ligi.

"On, Nikola i ja smo istih godina, igrali smo jedni protiv drugih još na Svetskom U19 prvenstvu u Češkoj. SAD je osvojio titulu, a Gordon je bio MVP. Tako da se znamo već deset godina. Sjajan je, neverovatno se uklapa u ovu ekipu, igra na obe strane terena, može da prenese  loptu, vrlo je atletičan, može čuvati svih pet pozicija, a to se ne viđa često", istakao je Šarić.
 

 

 

Već je opšte prihvaćeno da je košarkaški IQ igrača sa naših prostora visok čak i za parametre NBA lige, pa je Šarić upitan da je to stvar balkanske škole košarke.

"Možda. I u Americi ima igrača s visokim IQ, ali mi tako učimo igrati od početka. Ne gledamo kako ćemo biti brži od nekoga ili kako ćemo ga predriblati, nego kako ćemo ga prevariti i nadmudriti. Više se radi na tome. Uči se kako se igra timski, jer tamo imamo klubove i 12 igrača uči kako da igra zajedno i da uklopi u tim, dok u SAD uvek imate jednog ili dva igrača koji će stalno imati loptu i raditi sav posao. Tu ima fantastičnih igrača kojei se ne mogu čuvati jedan na jedan, dok se tamo više radi pet na pet", rekao je Šarić.

Upitan je i o kakvoj se saradnji nada na parketu sa Nikolom Jokićem.

"Svima treba malo vremena da nauče da igraju zajedno, ali jasno je da mu se mogu prilagođavati, on je najbolji dodavač u ligi, MVP, Nekad će me tražiti da igram više spolja, nekad više unutra. Ja imam solidan košarkaški IQ, on ima visok košarkaški IQ, razumećemo se", rekao je Šarić.