NBA

Košarkaški svet oprašta se od Mutomba: Uzor, legenda, humanitarac, neverovatan čovek...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.09.2024 18:34
Dikembe Mutombo AP Photo/David Zalubowski, File
Dikembe Mutombo

Ljubitelje košarke dočekala je danas tužna vest posle informacija da je legendarni NBA igrač i član Kuće slavnih, Dikembe Mutombo, preminuo u 58. godini nakon duge i teške bolesti. 

Poznat kao jedan od najboljih blokera i defanzivnih igrača svih vremena, o nasleđu koji je Mutombo ostavio u NBA ligi još dugo će se pričati. Četvrorostruki defanzivac Lige oborio je brojne rekorde tokom svoje blistave karijere, u kojoj, nažalost, nije osvojio šampionski prsten, ali je zato svojim stilom košarke, zalaganjem i ponašanjem van terena (dugo se bavim humanitarnim radom), zavredeo poštovanje brojnih košarkaških fanova, koji se, u ovim momentima, putem društvenih medija ili drugih platformi, oproštaju od slavnog igrača Denvera, Filadelfije, Atlante...

Jedan od njih bio je i košarkaš Filadelfije Džoel Embid, koji ne krio žaljenje zbog smrti Mutomba.

"Ovo je tužan dan za sve ljubitelje košarke, naročito za nas Afrikance. Bez obzira šta je radio na parketu, mislim da je veći pečat ostavio svojim zalaganjem mimo njega. Bio mi je jedan od uzora. Uradio je velike stvari tokom karijere, pomagavši mnogima. I, kao što sam rekao... Ovo je zaista jedan tužan dan", rekao je Embid.
 

 

 

Oglasio se i poznati američki novinar Stiven A. Smit.

"Dikembe Mutombo bio je neverovatan čovek. Pokrivao sam njegovu karijeru kada je stigao u Filadelfiju. Tamo je napravio neverovatne rezultate, stigavši do velikog finala NBA lige i da nije bilo Kobija i Šeka, Alan Ajverson i on bi osvojili titulu. Siguran sam u to... Bio je veliki humanitarac, imao je ogromno srce i mnogo će nam nedostajati", rekao je Stiven A. Smit.

 

 

Bivši as Lejkersa Pau Gasol žali zbog smrti legendarnog igrača Atlante.

"Bilo mi je jako žao kada sam čuo da je preminuo Mutombo. Ne samo da je bio sila na terenu, bio je još veći čovek van njega. To je osoba kojoj sam se mnogo divio. Njegov osmeh, vrednosti i zalaganje van parketa nećemo nikada zaboraviti. Neka počiva u miru", rekao je Pau Gasol.

 

 

Smrt Dikembea Mutomba potresla je i njegovog zemljaka Serža Ibaku.

"Popločao si put meni i mnogim igračima iz Konga i Afrike. Bez tvoje pomoći i donacija, mladi afrički košarkaši nikada ne bi uspeli u NBA ligi. Ti si izistinska legenda i ono što si uradio za košarku biće inspiracija za sve mlađe generacije. Zauvek u našim srcima", rekao je Serž Ibaka.

 

 

Javili su se i iz Hjuston Roketsa, u klubu u kojem se penzionisao Dikembe.

"Danas žalimo zbog smrti ambasadora ove igre i člana Kuće slavnih Dikemba Mutomba. Dikembe je proveo 18 godina u NBA ligi uključujući pet sezona u Hjustonu. Njegov personaliti je ono što ga je razdvajalo od ostalih, dok je čuvani pokret prstima postao njegov zaštitni znak, koji će zauvek ostati upamćen kod svih košarkaških fanova. Izjavljujemo saučešće njegovoj porodici", naveli su iz Hjustona.