NBA

Popularni "Grindfather" odlazi u večnost: Memfis povlači dres legendarnog defanzivca NBA lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.09.2024 19:25
Toni Alen i Mark Gasol Guliver/AP Photo/Brandon Dill
Toni Alen i Mark Gasol

Dres sa brojem 9 koji je svojevremeno nosio američki košarkaš Toni Alen u Memfisu, biće povučen iz upotrebe nakon najnovijeg saopštenja franšize iz Tenesija. Svečana ceremonija obaviće se 15. marta u Memfisu uoči utakmice sa Majamijem, a košarkaš koji je zbog svoje požrtvovanosti ostao upamćen po nadimku "Grindfather", postaće treći igrač u istoriji ove franšize čiji se dres povukao pod svodove "FedEx Foruma" nakon Zeka Rendolfa (50) i Marka Gasola (33).

Nakon što je potpisao ugovor sa Memfisom kao slobodan agent, te 2010. godine, Toni Alen pomogao je Grizlisima da dođu do plej-ofa u svih sedam sezona koliko je proveo u Tenesiju, gde je igrao sa imenima poput Gasola, Rendolfa, Majka Konelija i drugih...

Tokom njegovog mandata u Memfisu, bio je poznat po svojim defanzivnim karakteristikama i požrtvovanju, zbog čega je uvažavao ogromno poštovanje kod navijača i uprave. Čak tri puta za to vreme završio je u idealnoj defanzivnoj petorci NBA lige, dok je još toliko puta uvršten u drugoj postavi, pa je rukovodstvo kluba odlučilo da mu se zahvali na ovaj način.  I to šest godina nakon što je završio karijeru.

 

 

Momak rođen u Čikagu, oborio je silne rekorde tokom njegovih igračkih dana u Grizlisima. Drugi je u istoriji franšize po broju ukradenih lopti (762), dok je šesti po broju nastupa (462). Zauzima 10. mesto po broju provedenih minuta na parketu (11.588) i upisanim blokovima (217), dok je na večnoj listi i deveti po broju ofanzivnih skokova (741).

Toni Alen (42) visok je 193cm. Igrao je na poziciji beka i krila. Bio je čuven po svojoj čvrstoj odbrani na perimetru, a osim Memfisa, nosio je i dresove Bostona (2004-2010) i Nju Orleansa (2017-2018).