NBA

Gotovo je, Derik Rouz objavio kraj karijere: Ispisao istoriju, a povrede ga sprečile da napiše koju stranu više

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.09.2024 12:55
Derik Rouiz u akciji Profimedia
Derik Rouiz u akciji

Bivši MVP NBA lige Derik Rouz, saopštio je putem svog Instagram profila da završava igračku karijeru posle 16 godina provedenih u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

"Znajući da sam sve od sebe dao igri, uveren sam u svoju odluku", rekao je Rouz za ESPN. "Košarka je bila samo početak za mene. Sada je važno da dam sve od sebe svojoj porodici - oni to zaslužuju."

Rouz je u karijeri igrao za šest NBA franšiza, od Čikaga, preko Njujorka, Klivlenda, Minesote, Detroita i na kraju Memfisa. Čuveni as je iskoristio priliku da se zahvali svim navijačima i ekipa u kojima je nastupao. Memfis je 23. septembra doneo odluku da raskine ugovor sa Rouzom i to godinu dana pre isteka, što je verovatno i iniciralo odluku bivšeg MVP da prestane sa aktivnim igranjem.

 

 

Rouz je 2008. godine izabran kao prvi pik na draftu, a izabrali su ga Bulsi, što je za košarkaša predstavljalo posebno zadovoljstvo s obzirom na to da je Čikago njegov rodni grad. Fenomenalni bek brzo je postao jedna od najistaknutijih mladih zvezda NBA lige, dominirajući i oduševljavajući publiku širom SAD svojom kombinacijom atletizma i neustrašivosti.

Izabran je za rukija sezone i naredne tri godine bio je u ol-star ekipi Istoka. Postao je najmlađi MVP u istoriji NBA, osvojivši tu čast kao 22-godišnjak u sezoni 2010/11, kada je u proseku postizao 25 poena i 7,7 asistencija po utakmici.

Sjajan početak karijere zaustavljen je teškom povredom prednjeg ukrštenog ligamenta na levom kolenu i to u prvoj rundi plej-ofa 2012. Propustio je celu sledeći sezonu i bio ograničen na samo 10 utakmica u sezoni 2013/2014.

Rouz je završio karijeru sa prosekom od 17,4 poena i 5,2 asistencije u 723 odigrane utakmice.