NBA

Vlade Divac: Nema dileme da je Jokić najbolji evropski igrač svih vremena

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.09.2024 20:54
Vlade Divac MN Press
Vlade Divac

Legendarni košarkaš Vlade Divac rekao je da nema dileme da je Nikola Jokić najbolji evropski košarkaš svih vremena.

On je pored toga, u opširnom intervjuu govorio o svojoj NBA karijeri, Luki Dončiču, prelasku u Crvenu zvezdu, a izabrao je i najbolju evropsku petorku svih vremena.

Pre svega Divac je objasnio celu situaciju oko Luke Dončića, koga je mogao, a nije dragtovao 2018. godine.

"Na toj poziciji imao sam DeArona Foksa, kojeg sam draftovao godinu dana ranije. U tom trenutku smatrao sam da je Foks igrač koji u narednom periodu može da postane igrač franšize. Vreme će pokazati jesam li pogrešio. Kako sada stvari stoje, izgleda da jesam, ali imam veru u malog Foksa da će imati bolju karijeru", objasnio je Divac i osvrnuo se na to da li bi Dončić i Foks mogli da igraju zajedno.

"Foks je plej kojem je potrebna lopta, baš kao što je potrebna i Luki. Mogao sam jedino da uzmem Luku, ali tada bih morao da trejdujem Foksa. Zanimljivo, Luku je preskočio i Finiks, a tada im je trener bio Igor Kokoškov, koji mu je bio trener u Sloveniji. Atlanta ga je izabrala, ali ga je i ona predala. Tek tada ga je Dalas uzeo. Volim da gledam Luku, jako volim njegovu košarku, ali imao sam neke svoje rezone zašto sam odlučio kako sam odlučio. Možda sam pogrešio, vreme će pokazati".

Divac je i sam bio trejdovan tokom karijere, i to za slavnog Kobija Brajanta.

"Medžik i još neki igrači su otišli u penziju i ostao sam jedini od starijih. Dolazili su novi, a Lejkersi su najpre hteli jednog drugog igrača da trejduju za Kobija, međutim, Šarlot je insistirao na meni. Lejkersi su svakako želeli da dovedu Kobija kao potencijalnog MVP-a, ali su preko seleri kapa napravili čistku kako bi mogli da dovedu i Šakila. Naravno da sam se ljutio, nisam želeo da idem, ali iz sadašnje perspektive, sam sebe bih menjao za Kobija".

Rekao je Divac i kako je zaigrao za Crvenu zvezdu tokom lokauta u NBA ligi.

"Bio je to splet neobičnih okolnosti. Jedna moja šala je otišla predaleko i da ne bih ispao neozbiljan, prihvatio sam dolazak u Zvezdu kao jednu od avantura u životu. Iskreno, čak i nije bilo neke drame među navijačima Partizana. Oni su vrlo dobro znali da sam ja partizanovac. Uvek sam govorio da iz ljubavi igram samo za reprezentaciju i Partizan, sve ostalo je samo posao. Kada je bio lokaut, jedan prijatelj zvezdaš pitao me da li bih došao u Zvezdu. U šali sam rekao da nema problema. To je došlo do ljudi u klubu koji su to ozbiljno shvatili. Onda sam ja pokušavao da se izvučem, pa sam rekao da će to koštati toliko i toliko. Rekli su može. Pa sam im rekao da će morati da plate ogromno osiguranje. I na to su rekli može. Pa kada sam video da ne odustaju, dodao sam da će sve to morati da plate unapred. I opet može. Porez. Može. Sve je bilo – može. A, ništa, nisam imao izbora kada sam se već uvalio u tu priču".

Kratko o Nikoli Jokiću kao najboljem evropskom košarkašu ikada:

"Brojke tako kažu. Rezultati to govore. A, čitava osnova sporta su rezultati. Prema tome, mislim da onda tu nema dileme".

Najbolja evropska petorka:

"Počeću od kraja, od petice. Neka petica bude Krešo Ćosić. Četvorka Nikola Jokić, trojka Toni Kukoč, dvojka Dražen Petrović, a na pleju Saša Đorđević", zaključio je Divac.