NBA

Broj 44 živi i dalje: Lejkersi odali počast Džeriju Vestu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.09.2024 19:40
Džeri Vest sa Karimom i Bilom Raselom Guliver/AP Photo/Chris Pizzello, File
Džeri Vest sa Karimom i Bilom Raselom

U čast pokojnog Džerija Vesta, legendarnog košarkaša Lejkersa, po čijoj silueti je NBA liga osmislila svoj logo, klub iz Los Anđelesa nosiće naredne sezone broj 44 na svojim dresovima.

Nekadašnji plejmejker "jezeraša" preminuo je 12. juna u 86. godini. Bio je jedan od najuticajnijih ljudi u istoriji košarke i šampion NBA lige sa Lejkersima 1972. godine. Ostavio je veliki trag u tom klubu, gde je proveo čitavu karijeru, a ostaće upamćen po tome što je bio i jedini igrač u istoriji NBA lige koji je postao MVP finala, a da je prethodno njegov tim izgubio u istom (1969. od Bostona).

Zbog toga, kao i brojnih uspeha sa Lejkersima koje je ostvario kao generalni menadžer (osnivač čuvenih "showtime jezeraša"), klub iz LA, odlučio je da mu se oduži tako što će naredne sezone Lebron i družina nositi "ljubičasti zašivak" sa brojem 44 u njegovo ime.

 

 

Džeri "Logo" Vest postigao je u 25.192 poena u karijeri, uz 6.238 asistencija i 5.366 skokova. Vlasnik je brojnih rekorda i individualnih priznanja, a veliki trag u Lejkersima ostavio je i nakon igračke karijere, kada je kao generalni menadžer stvorio dinastiju u Los Anđelesu, dovevši imena poput Medžika Džonsona, Karima Abdula Džabara, Šakila O`Nila i drugih.