NBA

Pet potencijalnih pojačanja za Denver: Ko bi najviše odgovarao Nagetsima?

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

19.07.2024 21:24
Denver će i nakon dolaska Vestbruka dovesti još pojačanja Profimedia
Denver će i nakon dolaska Vestbruka dovesti još pojačanja

Plan Denver Nagetsa za ovo leto je bio jasan - ojačati rotaciju visokih igrača, kako bi Nikola Jokić imao više odmora tokom regularne sezone, kao i dovesti kvalitetnog rezervnog plejmejkera, kako bi isti luksuz dočekao Džamala Murija. U svakom slučaju i pored gubitka Kentavijusa Kaldvel-Poupa, Nagetsi veruju u svoju startnu petorku čiji će novi član od naredne sezone biti mladi Kristijan Braun. Želja je da klupa bude kvalitetnija nego u prošlosti, kako bi starteri dočekali plej-of mnogo svežiji.

Rukovodioci Denvera su, izgleda završili posao oko dolaska Rasela Vestbruka. Ideja koju je, prema informacijama od strane insajdera tima, predložio niko drugi, do sam Nikola Jokić. Denver bi trebao dosta kvalitetnije da izgleda u organizaciji igre i samom prenošenju lopte kada Muri nije na parketu. Izgleda nebitno, ali Nagetsi su imali puno muke u ovom segmentu.

Prvi deo pomenutog posla odrađen je savršeno, po želji Kalvina Buta, generalnog menadžera tima. Potpisao je Darija Šarića i draftovao Derona Houlmsa, momke koji su trebali da popune tu rotaciju visokih igrača. Nažalost, 22. pik Nagetsa na nedavno održanom draftu doživeo je tešku povredu u prvom susretu Letnje lige. On je pokidao Ahilovu tetivu i propustiće čitavu narednu sezonu.

Šteta, sastav iz Kolorada je polagao mnogo nade u ovog momka, koji je svojim kvalitetima mogao da popuni potencijalno dosta "rupa" u sastavu. Sa njegovom povredom But i saradnici će se sigurno okrenuti tržištu i dalje slobodnih igrača. Mi smo napravili spisak od pet momaka, ne preterano "bombastičnih", ali igrača koji bi svakako mogli da popune prazninu koju je povreda Houlmsa ostavila u sastavu.

Davis Bertans

Letonac, bivši igrač beogradskog Partizana, je sezonu počeo u Oklahomi, ali je zajedno sa našim Micićem i Pokuševskim u toku iste razmenjen u Šarlot. U dresu Hornetsa dobio je ponovo mnogo više prostora da potvrdi o kakvom se šuteru radi, što je i učinio. Pogađao je 38% van linije za 3 poena, ne jednako kvalitetno kao što je to činio u dresu Vašingtona, što mu je zaradilo ogroman ugovor, ali dovoljno da zadrži vrednost.

Bertans nije idealan igrač koji bi zamenio Houlmsa, značilo bi to da će mladi Votson ponovo prinudno većinu sezone provesti na poziciji krilnog centra, za šta nema gabarita, ali opcija koje donose kvalitet na toj poziciji trenutno ima jako malo na tržištu slobodnih igrača.

Davis bi Nagetsima doneo prekopotrebnog šutera, koji bi služio kao svojevrstan ventil u nameri da se raširi odbrana protivnika, a ta, rezervna petorka Vestbruk, Strouder, Bertans, Votson i Šarić bila bi napadački mnogo potentnija od mnogih iz prethodnih sezona.

Džedi Osman

Momak rođen na Ohridu napravio je značajnu karijeru u NBA i prošao mnogo bolje nego što je većina navijača iz Evrope očekivala. Osman je do sada zaradio gotovo 40 miliona dolara, a mišljenja sam da će uspeti da zastane na bar još jednoj NBA stanici. Nisam pročitao bilo gde da postoji interesovanje za Turčina od strane Nagetsa, ali definitivno je opcija koju treba razmotriti.

Osman je najbolji u tranziciji, pa bi možda i odgovarao smeru koji će sigurno forsirati Vestbruk i Votson, kojima je to takođe jača strana. Džedi nije veliki defanzivac, ali bi njegovo prisustvo u drugoj postavi defitivno manje naštetilo u odbrani od pomenutog Bertansa.

Prošlu sezonu proveo je u San Antoniju, gde je u ulozi sličnoj onoj koju smo mu mi "namenili" beležio bezmalo 7 poena, šutirajući veoma efikasnih 60% za 2 i 39% za tri poena.

Dže Krauder

Stižemo do opcije koja bi se mnogo više svidela rukovodstvu tima, jer je Krauder neko ko ima potrebno silu da igra "small ball" četvorku, čime bi Votson bio slobodan da igra na svojoj prirodnoj poziciji "trojke".

Krauder je u godinama, nema sumnje, nije imao preterani uticaj na igru Baksa prošle sezone, ali to bi moglo da se promeni u dresu Nagetsa jer bi i njegova uloga mnogo manje zahtevala. Radi se o prekaljenom defanzivcu, besprekornom borcu i igraču koji iza sebe ima iskustvo od čak 115 utakmica plej-ofa.

Prošle sezone je u dresu Baksa na terenu provodio 23 minuta u proseku. Neka Denveru donose kvalitetnih 15, pride dozvoli Eronu Gordonu da odigra koji manje u proseku i svežiji dočeka plej-of, biće pobeda samo po sebi. Pomaže i činjenica da je najbolju utakmicu prošle sezone odigrao protiv novih najvećih rivala Denver Nagetsa, Minesote.

Prešs Ačua

Kvalitetnije rešenje od Kraudera u varijanti po kojoj bi Nagetsi dodali višeg igrača, a ne krilo. Ačua bi se, verujem, lako uklopio sa Šarićem u 4/5 kombinaciji. Dario je neko ko može da igra i dalje od koša, što bi oslobodilo dopustilo Prešsu da igra u toj "Eron Gordon" ulozi. Gordon je ujedno i igrač sličnih karakteristika i limitacija, od kojeg bi Ačua mogao puno da nauči.

Problem u ovoj varijanti bio bi očigledan, a to je da Nagetsi ne mogu da mu ponude ništa više od minimuma. U ovom momentu, 19 dana nakon otvaranja tržišta za slobodne igrače, prostora u budžetima je sve manje i Nigerijac sigurno neće dobiti novac koji je očekivao na startu procesa, ali u istu ruku, sigurno je da na stolu ima ponude koje su vrednije od onoga za šta tim iz Kolorada može da se isprsi.

Jan Begli, novinar Niksa, potvrdio je da je Njujork zainteresovan da ga vrati, ali i da igrač ima ponude pretendenata na titulu, što je verovatno i razlog zbog kojeg do dogovora još uvek nije došlo. Ačua je svakako jedina "nerealna" opcija za Nagetse na ovoj listi, ali s obzirom na to da je još uvek slobodan igrač, sve je u opticaju.

Gordon Hejvord

Saglasan sam da Nagetsima svakako više odgovara "četvorka", kako bi što bolje iskoristili Votsona i dopustili mu da napreduje, kao i da ga oslobode "tuče" sa mnogo čvršćim igračima, ali ako igrača za tako nešto na tržištu nema, mislim da je Hejvord idealan dodatak četvorici "sigurnih" na klupi Denvera.

Očajnih nekoliko meseci u Oklahomi mnogo je koštalo Hejvorda. Bio je u očima javnosti iz negativnih razloga, s obzirom na to da su Tanderi išli daleko u plej-ofu, a njegove igre nisu u tome pomogle ni malo.

Ipak, ljudi olako zaboravljaju da je Gordon u prvom delu prošle sezone igrao fantastično (u svojoj ulozi) za Šarlot Hornetse. Hejvord je u tih 25 utakmica beležio 14.5 poena u proseku, što je ubedljivo najviše od svih igrača koji se i dalje nalaze na tržištu kao slobodni. Na to je dodao 4,7 skokova i 4,6 asistencija, uz 50% za 2 i 36% za 3 poena. Veoma respektabilna statistika.

Ne radi se o igraču koji je egocentrik i koji bi zahtevao previše loptu u napadu. Može da igra u komplementarnoj ulozi na terenu kada loptom dominira Vestbruk, a od svih iz petorke sigurno ima najviše maštovitosti i kreacije za sebe, čak i u ovom momentu karijere.

Petorka Vestbruk, Strouder, Hejvord, Votson i Šarić bila bi sigurno ubedljivo najbolja "klupa" u eri Nikole Jokića.