NBA

Da li nova trojka u Sakramentu može da nadmaši uspehe Divca i Stojakovića?

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

09.07.2024 18:00
Sakramento dugo čeka na veliki uspeh Profimedia
Sakramento dugo čeka na veliki uspeh

Sakramento Kingsi su u sezoni za nama podbacili, igrali su plej-in, ali nisu uspeli da se domognu plej-ofa. Kada se uzme u obzir da su sezonu pre bili treći na Zapadu i da su igrali sedam teških mečeva sa Golden Stejt Voriorsima, može da se kaže da je prethodna godina korak u nazad.

Imao je Sakramento dobar kostur ekipe, Dieron Foks i Domantas Sabonis su odličan tandem, a uz Kigana Mareja i Harisona Barnsa, a onda i Malika Monka sa klupe Kingsi su bili neugodan protivnik svakoj ekipi, ali to nije dovoljno za titulu.

Zato su čelnici tima iz prestonice Kalifornije odlučili dodatno da se pojačaju, a u redove Sakramenta stigao je Demar Derozan, legenda Toronta i jedan od najkonstantnijih skorera u poslednjih 15 godina.

Napad Kingsa će sada dobiti potpuno novu dimenziju, budući da je Derozan majstor kada je u pitanju kreacija šuta, pogotovo sa poludistance. Uz to, ume da izvuče faul rivala, a sa linije penala je poprilično siguran.

Kada se takva njegova igra upari sa brzinom Dierona Foksa, koji će svakako nastaviti da ubrzava igru, ali i da vrti "pik end rol" sa Sabonisom, koji kada god želi može i da se spusti na niski post i odigra leđima, deluje da će Kingsi biti ozbiljan konkurent na Zapadu sledeće godine.

Takođe, Derozan je poznat kao jedan od najboljih košarkaša u "clutch-u", odnosno kada se utakmca "lomi", a Foks čak ima i nagradu za najboljeg igrača u tim situacijama koju je osvojio prethodne godine.

 

 

Jednostavno Sakramento sada može da igra i brzo i sporo, u pozicionim napadima će imati bezbroj mogućnosti, a uz novu veliku trojku Foks-Derozan-Sabonis ne treba zaboraviti ni Mareja koji je fantastično širi teren, ali ni Kiona Elisa, koji će biti primarni defanzivac na najboljim protivničkim bekovima.

Sa klupe će i dalje delovati Malik Monk, a eksplozivni kombo bek biće jedan od glavnih pretendenata za nagradu za najboljeg šestog igrača, pogotovo ako Kingsi budu imali dobar skor.

Navijači Kingsa su gladni uspeha, budući da ga u poslednjih 20 godina nije bilo puno. Oni malo stariji pamte period tokom ranih 2000-ih, kada su NBA terenima plesali Vlade Divac, Kris Veber, Peđa Stojaković, Majk Bib, Dag Kristi, Hido Turkoglu, Bobi Džekson...

Tada je Sakramento bio jedan od najboljih timova u ligi, igrali su tada puleni Rika Adelmana veoma brzo i atraktivno, ali nisu uspeli da se domognu velikog finala.

Najdalje što su dogurali jeste finale Zapadne konferencije 2002. godine kada su igrali sedam utakmica sa Los Anđeles Lejkersima, koji su tada predvođeni Kobijem Brajantom i Šekilom O'Nilom, ali i uz pomoć sudija i trojkom Robertom Orija izbacili Kingse i kasnije osvojili titulu.

 

 

Od tada ništa nije bilo dobro u Sakramentu, loši izbori na draftu i loša igra bili su sinonim za Kingse, koji su se tek pre dve godine vratili na pobedničke staze.

Sada žele i nešto više, videćemo šta je to tačno, ali im lako biti neće, budući da je Zapadna konferencija možda i najujednačenija ikada.