NBA

Slobodni igrači: 10 najboljih krila koja ovog leta mogu da biraju novu sredinu

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

30.06.2024 20:20
Pol Džordž menja sredinu Tanjug/AP Photo/Ryan Sun
Pol Džordž menja sredinu

Nadamo se da ste uživali u našem predstavljanju 10 najboljih plejmejkera, a sada su na redu krila. Grupa igrača mnogo kvalitetnijih od prethodno predstavljene. Šta više, tu je plejada momaka koji nisu uspeli ni da "upadnu" na listu, kao što su Ajzea Džo i Eron Vigins iz Oklahome, Ajzak Okoro, Simone Fontekio, Nađi Maršal i mnogi drugi...

Tržište slobodnih igrača se otvara večeras u ponoć, po našem vremenu, pa očekujemo da ćemo tada, kao i u većini slučajeva, videti najveće "transfere" što se tiče igrača koji napuštaju svoj dosadašnji tim.

Krenimo sa "odbrojavanjem":

Nikolas Batum

Možda će mnogima biti čudno što se Francuz nalazi na ovoj listi, ali radi se o, i dalje, jako zahvalnom igraču. Batum je dugačak, sposoban šuter i dobar timski defanzivac. Nurs voli inteligentne igrače, a Nik svakako upada u tu kategoriju.

Po razmeni iz Los Anđelesa u Filadelfiju postao je bitan šraf Siksersa, iako to statistika ne dokazuje najvernije. Batum je igrač koji ne pati od ličnih brojki, radi male stvari i u svojoj ulozi značajno doprinosi ekipi.

Sigurni smo da bi veliki broj timova koji pretenduju na prsten voleo da ga ima u svojim redovima, ali verujemo da će izabrati da ostane u poznatoj sredini, timu koji mu odgovara i koji ga želi natrag.

Batumove najbolje igre došle su u finišu sezone, ali nažalost po njega, bile su to samo plejin utakmice, uz utakmice tek prve runde plej-ofa. Ovo velikom blokadom doneo je produžetak svom timu u petoj utakmici serije, nakon kog su smanjili zaostatak na 3-2.

Najbolju, poentersku utakmicu, Francuz je odigrao u plejin susretu protiv Majamija, kada je pogodio 6 trojki, uz najbitnije poene na utakmici.

Luk Kenard

U Kenardovom ugovoru je postojala opcija za produžetak saradnje na godinu dana, ali opciju je držao Memfis i odbio je da je ponudi. Novinari prenose da su Grizlisi i dalje zainteresovani za nastavak saradnje, ali po novim uslovima. Po dosdašnjoj opciji, Kenard je trebao da zaradi oko 14 miliona dolara. Što znači da bi novi ugovor trebao da iznosi od 10 do 12 miliona dolara, uz više godina obaveze prema igraču.

Luk je neko koga u bitnim utakmicama morate malo kriti na defanzivnom delu terena, ali radi se o zaista vanserijskom šuteru, jednom od najboljih u ligi prethodnih nekoliko godina. On kroz karijeru, u sada već 7 sezona, pogađa trojke sa neverovatnih 43.9% uspešnosti.

Pored šuterskih, Kenard donosi određeno umeće u organizaciji igre, koje "obični" šuteri nemaju u svom repertoaru. Prošle godine je beležio 3,5 asistencija u proseku.

Malik Bizli

U jednoj jako čudnoj situaciji, Bizli je uspeo da odigra veoma stabilnu sezonu za Bakse. Bio je zadužen za najbolje protivničke bekove, uloga u kojoj je "poginuo" s obzirom da to nikad nije bila njegova jača strana, ali svakako da je posao odradio mnogo bolje od očekivanog. Pride, šutirao je vrhunskih 41.3% za 3 poena, a u 6 plej-of utakmica je procente podigao na 44%.

Nakon ovoga, Baksi nisu zainteresovani za nastavak saradnje. Prilično čudno, ne rastu šuteri na drveću, zar ne? Ali kakve poteze povlači uprava Milvokija u poslednje vreme, pa možda i nije toliko iznenađujuće.

Period dokazivanja je iza ovog momka, sada je vreme za, bar solidnu naplatu. Očekujemo da njegov sledeći ugovor neće biti ispod 10 miliona dolara.

Geri Trent mlađi

Timovi zainteresovani za pozudane šutere ne trebaju da traže puno dalje od Gerija Trenta mlađeg. Njegovi procenti (39% za 3) vas neće oduvati na prvi pogled, iako se radi o veoma solidnom učinku, ali ako zagrebete malo dublje videćete da je Trent jedan od igrača sa najvećom razlikom uspešnosti ubačenih trojki iz driblniga i onih otvorenih, iz mesta.

Geri je u slabašnom timu Toronta bio primoran da veliki broj šuteva kreira sam, što nije njegova jača strana, on je pogodio tek 23% pomenutih trojki. Ukoliko se nađe u situaciji gde će igrati iza nekolicine boljih igrača, koji će mu kreirati otvorene poglede ka košu, tim koji ga potpiše mogao bi da dobije ozbiljnu napadačku opciju. Naime, Geri Trent je pogodio 51.9% otvorenih trojki prošle sezone.

Ne sumnjamo da će Trent moći da vaga ponude večeras, kada se tržište otvori, a po našoj proceni taj ugovor će vredeti oko 12 miliona godišnje, koliko iznosi izuzetak iz budžeta za klubove koji ne plaćaju luksuz na porez.

Kejleb Martin

Kejleb je držao opciju u svojim rukama po kojoj bi produžio ugovor na još godinu dana sa Majamijem i zaradio preko 7 miliona dolara. Opciju je odbio i sada je potpuno slobodan igrač, a kako navode novinari bliski timu, veoma su male šanse da ostane u sastavu, s obzirom na komplikovanu situaciju sa budžetom.

Uzimajući u obzir ugovor koji je odbacio, sigurno je da agenti smatraju da će na tržištu uspeti da se izbore za višegodišnji ugovor i značajniju cifru.

Time se zatvara jedan odličan period Kejleba Martina u Majamiju, momka koji je igrama na Floridi prevazišao zaista sva očekivanja. Podsećanja radi, Kejleb je, nakon dve siromašne sezone u Šarlotu postao slobodan igrač i nakon što na tržištu nije uspeo da se izbori za ugovor, on je uz pomoć repera, Džej Kola, dobio pozivnicu za trening kamp Majamija gde je nadigrao konkurente i uspeo da zaradi minimalni jednogodišnji ugovor.

Inače, pored Batlera verovatno najzaslužniji igrač Majamija za prošlogodišnje finale. On je u finalu Istoka, protiv Boston Seltiksa beležio preko 19 poena i 6 skokova u proseku, uz čak 60% šuta iz igre. Kao podsetnik, evo njegovih 26 poena u majstorici.

Procena, trogodišnji ugovor, vredan između 12 i 15 miliona dolara godišnje.

Klej Tompson

Nije Klej što je nekad bio, a ono što je loše po njega, toga su najsvesniji Voriorsi. Kako stoje stvari, Tompson se ne slaže sa tom procenom ili želi novce radi starih zasluga. Sinoć su svi insajderi redom objavili - napušta Voriorse. Kraj jedne ere, u bukvalnom smislu. Golden Stejt je raspoložen za eventualne "sign and trade" varijante, ukoliko tim koji bude želeo Kleja nije ispod granice budžeta.

Objašnjenje: Timovi koji imaju igrače pod ugovorom, koji zbirno dolaze ispod granice budžeta (predviđeno između 141 i 142 miliona za narednu sezonu) mogu slobodnim igračima, koji dolaze iz drugih timova, ponuditi onoliki ugovor godišnje koliko lufta imaju do granice budžeta. Timovi koji imaju 10 miliona prostora u budžetu, mogu maksimalno 10 miliona dolara godišnje i ponuditi slobodnim igračima. Najviše prostora u budžetu ovog leta imaju Filadelfija i Detroit, po 58 miliona dolara.

Za sve timove koji nemaju prostora u budžetu, jer su već opterećeni velikim ugovorima postoje određeni manevri, kao što je pomenuti "sign and trade". Klej bi zvanično potpisao sa Voriorsima, ali bi momentalno bi razmenjen u tim s kojim je zapravo konstruisan ugovor. Ono što se pominje u ovom trenutku, od timova, jesu Lejkersi, Klipersi, Dalas Meveriksi, pa čak i Denver Nagetsi.

Derik Džouns mlađi

Ovaj momak je zaradio milione svojom igrom prošle sezone, pre svega u plej-ofu. Logično, ljudi će najviše pamtiti njegovu igru u finalu, ali ono što je Džouns radio u serijama pre te dalo je ozbiljan vetar u leđa Luki i Kajriju, kao i čitavom timu, na putu do velikog finala.

Moram priznati da nisam očekivao ovakve nastupe od Džounsa mlađeg, a tu pre svega mislim u odbrani na lopti. Spolstra ga je godinama koristio u prvoj liniji odbrane, ali u 90% slučajeva bilo u zonskoj odbrani, gde je dugim rukama remetio napade protivnika. Delom zbog napadačkih nedostataka, ali pre svega zbog toga što nije bio toliko kvalitetan u odbrani na lopti, nije uspeo da se probije u Majamiju. Ove sezone je u tom segmentu bio fantastičan.

Pogodio je, opet se ograđujem, do finala, pristojan broj trojki, dovoljno da kazni odbrane koje su ga ostavljale same. Uz to, veoma aktivan na ofanzivnom skoku, dobar tajming za utrčavanja, sve kako treba.

Dalas se oslobodio ugovora Tima Hardaveja mlađeg kako bi bio u boljoj situaciji da zadrži Džounsa, ali nema sumnje da će biti mnogo zainteresovanih timova, a Derikovo vreme za naplatu je sada.

Procena, oko 15 miliona dolara godišnje, uz najmanje tri garantovane godine.

Kentavijus Kaldvel-Poup

Nisam mogao ni da zamislim ovaj razvoj događaja, ali tu smo. Kentavijus Kaldvel-Poup će, kako se čini, ukoliko ne prihvati manji novac od Denvera, promeniti sredinu ovog leta. Gomila zainteresovanih timova kuca na vrata. Od Filadelfije, do San Antonija i Orlanda, ekipe koje su spremne da izdvoje ozbiljne novce za jednog od najboljih igrača uloge u čitavoj ligi.

KCP nije zavredeo mesto ni u jednom od dva defanzivna tima sezone, što je najveća krađa prilikom dodele nagrada za proteklu sezonu. Nijedan igrač u ligi ne prati ofanzivce kroz blokove bolje od Kaldvel-Poupa, nijedan igrač u ligi ne brani pik en rol bolje od Kaldvel-Poupa. KCP je vanserijski defanzivac i na lopti, u igri 1 na 1. Prosto rečeno, fantastičan odbrambeni igrač.

Nije Kentavijus igrač koji će doneti gomilu poena, ali teško da možete zamisliti stabilniji doprinos nekog komplementarnog igrača. Pazite ovo, prethodnih PET sezona, Kaldvel-Poup ubacuje 50% šuteva za 2 poena i 40.3% šuteva za 3 poena. Fascinantno.

Procena, jak dvogodišnji ugovor, ukupne vrednosti od oko 45 miliona dolara.

Demar Derouzen

Još jedna jako kvalitetna sezona je iza Demara, u moru sivila zvanog Čikago Bulsi. Pojavile su se informacije da su Bikovi zainteresovani za nastavak saradnje sa Derouzenom, što bi bio onako tipičan potez ovih Čikago Bulsa, nastavak lutanja u mediokritetu.

Derouzen je još uvek odličan napadač koji bi, verujemo, dodatno mogao da da svom timu u plej-of okvirima, kada se odbrane stegnu i teren suzi, tada se traže majstori kao što je Derouzen, da uzmu i pogode težak šut, obično sa iste one poludistance od koje većina timova vođena analitikom beži tokom regularnog dela sezone.

Pitanje je da li način na koji Demar igra može da se iskoristi u bilo kom drugom tonu osim u tom da je baš on glavni igrač tima. Vidite li ga kao nekoga ko će mnogo doneti Filadelfiji iza Embida i Meksija? Ili Lejkersima iza Dejvisa i Lebrona?

Jedan je od mojih omiljenih igrača u ligi, ali mi je teško da podvučem crtu i procenim njegovu vrednost nekom od timova koji pretenduje na šampionski prsten u ovom trenutku. Da li je možda i Demar spreman, da u poznim igračkim godinama žrtvuje gomilu miliona za eventualni napad na šampionski prsten?

Pol Džordž

O, kako će zanimljivo biti videti šta će se desiti sa Polom Džordžom. Klipersi i PG su očigledno daleko oko cifre kojom bi se dogovorili za nastavak saradnje. Tim iz Los Anđelesa citira nedostatak uspeha i probleme sa povredama, ali Pola to ne zanima, on navodno traži novi maksimalni ugovor. Kako prenose novinari Klipersa, tim nudi najviše tri godine garancije.

Filadelfija je dugo važila za najozbiljniju pretnju da Džordža „preotme“ Klipersima, ali sada se pojavila još jedna zanimljiva opcija, a to su Golden Stejt Voriorsi. Ratnici bi tako dobili savršenu zamenu za Kleja Tompsona, koji je, čini se, na izlaznim vratima. Kako bi postao član Voriorsa, Džordž bi morao da iskoristi opciju za produžetak ugovora sa Klipersima, a potom zatraži razmenu. Sve bi to sigurno išlo u dogovoru sa Klipersima, kojima bi to bila svakako bolja varijanta, nego li da ga izgube ni za šta. Nakon što je Džordž odbio opciju i postao potpuno slobodan igrač, ova varijanta postala je znatno teža, ali Ratnici su uspevali da premoste i komplikovanije prepreke.

Pored ove dve ekipe, pominje se i manje bombastična opcija, a to je Orlando Medžik. Orlando bi sa Bankerom, Vagnerom i Džordžom verovatno imao jednu od najboljih krilnih linija u čitavoj ligi.

Procena, maksimalni ugovor, gde god završio. U Džordžovom slučaju, to je četvorogodišnji ugovor, vredan 212 miliona dolara.