NBA

Slobodni igrači: 10 najboljih plejmejkera koji ovog leta mogu da biraju novu sredinu

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

29.06.2024 20:56
Džejms Harden je verovatno najzvučnije ime koje će moći da bira novu sredinu Tanjug/AP Photo/Jeffrey McWhorter
Džejms Harden je verovatno najzvučnije ime koje će moći da bira novu sredinu

Kao i svake godine, tržište slobodnih igrača otvara se 1. jula. Nije u pitanju klasa koja će oduševiti veliki broj ljudi, ali će, kao i uvek, ovo biti veoma zanimljivo doba godine.

Za danas smo vam spremili listu 10 najboljih organizatora igre, među igračima koji za par dana postaju slobodni u izboru nove sredine.

Odmah da kažemo da se na listi neće naći najbolji, Tajris Meksi, jer praktično ne postoji šansa da on ne bude igrač Filadelfije i sledeće sezone, već Siksersi čekaju sa potpisom novog ugovora jer će im tako ostati mnogo više prostora u budžetu za pojačanja koja dolaze sa strane.

Dva zanimljiva igrača, koji bi verovatno našli mesto na listi imaju opcije timova "prikačene" uz svoje ugovore i još uvek nisu zvanično slobodni igrači, Hoze Alvarado i Dalano Banton. U oba slučaja očekujemo da Nju Orleans, odnosno Portland, iskoriste svoje opcije da ih zadrže u sastavima.

Još dva košarkaša su se prvobitno našla na listi, to su Imanuel Kvikli i Dianđelo Rasel. U međuvremenu, Kvikli je dogovorio petogodišnji ugovor sa Torontom vredan čak 175 miliona dolara. Rasel je sa druge strane iskoristio opciju da produži ugovor sa Lejkersima i ostane u Los Anđelesu još godinu dana.

Kris Dan

Kris Dan je jedan od igrača koji vas sigurno neće oduševiti ako pogledate statistiku, čak ćete se zapitati otkud ovaj momak na bilo kakvoj top 10 list, ali Dan je protekle, možda i proteklih godina bio jedan od najboljih defanzivaca lige na poziciji plejmekera.

Nema Dan visinu da napravi neku razliku kod preuzimanja, da čuva više pozicija, ali kada se priča o odbrani prve linije, na vrhu kapice, kada treba zaustaviti lake prodore brzih protivničkih igrača i cepanje linija tima, tu je Dan sigurno među najboljima u ligi.

 

 

On je kao peti pik 2016. godine izabran od strane Minesote. Svakako da nije opravdao očekivanja tako visokog pika, ali našao je svoje mesto pod suncem posle nekoliko godina lutanja, pa čak i dobranog perioda provedenog u razvojnoj ligi bez NBA ugovora. Dokazao se i izgradio sebe u ozbiljnog defanzivnog specijalistu kakav je preko potreban svakom timu u današnjem NBA.

Spenser Dinvidi

Može se reći da je Dinvidi bio veoma pristojan prošle godine u dresu Bruklina, ali je nakon selidbe u Los Anđeles potpuno potonuo, što je, nažalost po njega, ono što većina ljudi pamti. Jednostavno, mnogo je više očiju uprto u Lejkerse, negoli u Netse.

Svakako ne plašimo se za ovog momka, koji je već zaradio gotovo 87 miliona dolara igrajući u NBA, da će pronaći novu situaciju. Ovoga puta će to ipak verovatno biti minimalni ugovor, a kako nije uspeo da se nametne u timovima konkurentima, možda bi mu bilo pametnije da taj minimalac pronađe u nekom timu koji će se možda boriti za plej-of i u kom bi imao više vremena na terenu.

 

 

I pored ovoga što smo pomenuli, Dinvidi je viđen u opremi Lejkersa na predstavljanju novog trenera, Džej Džeja Redika, što bi svakako mogao da bude nagoveštaj ostanka u Los Anđelesu.

Monte Moris

Možda nismo bili potpuno fer prema nekom od dva prethodno pomenuta momka, lako su mogli da završe na ovoj poziciji pre Morisa, ali na osnovu nekih starih zasluga i iskustva igranja u plej-ofu, Monte je zavredeo mesto.

Monte je, i dalje, jedan od najboljih rezervnih plejmejkera lige kada napadačka strana u pitanju, ali nekako sve više postaje problem defanzivno. Možda je i do prostora za igru koji dobija, ali veoma moguće da će ga to ograničiti na minimalni ugovor ovog leta i godinu dana novog dokazivanja. Ko zna, možda i ponovo u starom jatu.

 

 

Ono što ne očekujemo jeste njegov ostanak u Timbervulvsima, pogotovo nakon što je Minesota izabrala Roba Dilingema, na nedavno održanom draftu.

Rasel Vestbruk

Imao je bivši MVP sjajnih, ali i užasnih momenata prošle sezone. Sve se ovo skupilo i minijaturno prikazalo i u seriji sa Dalasom. Mislim da je odigrao dve odlične, ali i ostatak jako loših utakmica. Suma sumarum, kada je dobar, Rasel i te kako može da pomogne svom timu, kada nije... to je teško za gledati.

Vestbruk, inače, drži opciju u svom ugovoru da produži saradnju sa Klipersima, ako tako poželi, ali se šuška da nije baš potpuno zadovoljan pod dirigentskom palicom Tajrona Lua. Takođe, insajderi navode da je tim iz Los Anđelesa prilično zainteresovan za još nekolicinu igrača sa ove liste, pa je rastanak možda najbolje rešenje za obe strane.

Kako ga verovatno više ne smatraju igračem tog nivoa da bude starter, evidentno najbolja solucija za Rasela bila bi da postane rezervni plejmejker neke od šuterski potentnih ekipa. Taj tim bi mogao da izvuče maksimum iz njega.

 

 

Patrik Beverli

Naporan i dosadan, ali energičan i borben, igrač s kakvim biste pre igrali, nego protiv njega.

Beverli je napravio cirkus u plej-of utakmici protiv Pejsersa, te će biti suspendovan u prvih pet utakmica naredne sezone, za koga god da bude igrao.

Mimo toga, odigrao je stvarno dobro, iako je bio uobičajno glasan i sticao više mrzitelja, negoli fanova. Bio je jedan od retkih u timu Milvokija koji je igrao odbranu, kao i uvek, ostavljao srce na terenu. Biće zanimljivo videti koliko su Baksi zainteresovani da ga vrate u svoje redove. U plej-ofu je beležio 8.2 poena i 5.5 asistencija, čini se da još uvek može da pomogne plej-of timovima.

Naša očekivanja su da će ostati u Milvokiju, ali i da će imati zainteresovanih timova mimo Baksa.

Kajl Lauri

Stari lisac, Kajl Lauri, pristojna rola u Filadelfiji je iza njega. Naravno da nije on na nivou iz svojih najboljih godina, pogotovo one potere za titulom u Torontu. Napravio je, međutim, dosta dobrih stvari za Sikserse od dolaska kod "svog" trenera, Nika Nursa. Definicija "namazanog" igrača, koji nikada nije bio veliki šuter, ali kao i tokom čitave karijere, tako je i prošle sezone pogađao u jako pristojnim trenerima.

Jedan je od igrača koji znaju kako se pobeđuje, daju sve od sebe da do tih pobeda i dođu, žrtvuje svoju ličnu statistiku zarad tima, a to je nešto što svaki trener zna da ceni. Jedan od tih trenera je izgleda i Tajron Lu. Kako informisani novinari u okruženju Klipersa navode, Lu bi voleo da Lauri popuni tu poziciju rezervnog plejmejkera, ukoliko Vestbruk napusti tim.

Rasel je svakako, pogotovo u ovom trenutku atletski značajno moćniji, ali Lauri je kvalitetniji defanzivac i nemerljivo bolji šuter. Ipak, naša očekivanja su da će Kajl odabrati situaciju koja mu je poznata i ostati u Filadelfiji.

Markel Fulc

Nekadašnji prvi pik koji je nakon misteriozno povrede ramena prosto zaboravio da šutira, pa iako nikada neće uspeti da nadomesti taj nedostatak u svojoj igri mislim da se radi o jako produktivnom igraču.

Fulc je postao ozbiljan defanzivac, nakon što su počele da ga zaobilaze povrede, a ofanzivno i dalje ima taj deo "drive & kick" igre u sebi, dovoljno da pokrene ekipu, kako ne bi trpela kada je on na parketu. Ta probojnost, duge ruke, odlična defanziva, ali i mladost u poređenju sa većinom momaka sa liste razlog je što sam Fulc stavio na visoku poziciju.

Jedna razlika, u odnosu na većinu igrača sa liste, ne očekujem da će Fulc ostati član Orlando Medžika. Tim sa Floride ima ozbiljnih problema sa širinom terena u napadu, a Fulc u toj kategoriji može samo da škodi. Siguran sam da će naći novi tim, ali kažem, verujem da to neće biti Orlando.

 

 

Previđamo da će potpisani ugovor ipak biti tek na nekih 5 miliona dolara godišnje, koliko ove sezone iznosi izuzetak za "platiše", odnosno timove koji su već prekoračili budžet i plaćaju porez na luksuz.

Dientoni Melton

Melton možda u ovom trenutku pripada više redu krila, ali i dalje se kategoriše kao plejmejker. Izgradio je sebe u veoma dobrog 3&D igrača. Pouzdan šuter, čiji najveći kvaliteti dolaze na defanzivnom delu terena.

Pisao sam već mnogo puta, sve više timova se odlučuje da im akcije startuju od najboljih igrača tima, iako oni nisu po vokaciji organizatori igre. Melton je "plejmejker" koji bi idelano legao takvim ekipama. Može da prenese loptu, uvede tim u akciju, ali nije jedan od onih igrača kojima treba previše vremena na lopti tokom poseda kako bi bili efikasni.

Nema sumnje da će Filadelfija biti zainteresovana da ga vrati u redove i upravi ga ponovo sa Tajrisom Meksijem, ali siguran sam da će biti veliki broj zainteresovanih timova za njega, jedini boljka u pregovorima sa njegove strane će biti ta što je propustio veliki broj utakmica zbog povrede.

Predviđamo ugovor od 12 do 15 miliona dolara godišnje.

Tajus Džouns

Svi koji malo duže prate naš portal, znaju koliko poštovanja imamo za Tajusa Džounsa i njegove kvalitete. Košarkaš koji je nacrt stabilnog organizatora igre. Već nekoliko godina unazad predvodi ligu po najboljem odnosu asistencija na izgubljene lopte.

Mišljenja sam da može biti startni plejmejker mnogih timova u ligi, a kao rezervni bi bio kandidat za "šestog" igrača godine i sigurno najbolji rezervni plejmejker lige. Ako neki od timova planira da mu tu šansu, startnog plejmejkera ponudi, najviše će iz njega izvući ako ga okruži "visinom". Džouns je dobar timski defanzivac, neće praviti lapsuse u odbrani, ali očekivano, s obzirom na fizičke nedostatke, nije preterano uticajan.

Ono što kladionice, jelte jako upućene, govore to je da su najveći favoriti za Džounsov potpis San Antonio Spursi i Orlando Medžik.

Džejms Harden

Konačno slobodan da radi šta želi, a opet, senka onog starog igrača, nažalost. I pored toga, rekao bih da je Harden, što se organizacije igre tiče i dalje jedan od pet najboljih u ligi. Pričamo samo o razigravanju ekipe.

Verujem da je najbliži da se vrati u Kliperse, ali zašto onda još uvek nisu naišli na dogovor? Ubeđen sam da će gomila timova biti zainteresovana. Zamislite samo ovaj mladi tim Orlanda, sa Hardenom na poziciji plejmejkera? Uf!

 

 

Iako smo pomenuli da to nije više "Hjuston Harden", Brada je u plej-ofu pokazao da je daleko od igrača koji je za staro gvožđe. Šta više, odigrao je nekoliko fenomenalnih partija protiv Dalasa (nekoliko i jako loših, ali konstantnost u šutu mu nikada nije bila jača strana) ali Klipersi kao tim, bez Kavaja Lenarda, jednostavno nisu mogli više.

Iako u avgustu puni 35 godina, apsolutno nas ne bi začudilo da Harden dobije dvogodišnji ugovor, sa ozbiljnim milionima garancije, između 50 i 60 bi bila naša procena.