NBA

Boston Seltiksi za dva dana jure 18. titulu i novi rekord u stranicama NBA lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.06.2024 11:32
Radovanje košarkaša Bostona posle pobede nad Dalasom Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez
Radovanje košarkaša Bostona posle pobede nad Dalasom

U noći za nama Boston Seltiksi savladali su Dalas Maverikse i po treći put u finalnoj seriji NBA lige, pa će već za dva dana u Teksasu imati prvu "meč" loptu za titulu, a ukoliko i tada nadigraju Luku Dončića i družinu postaće tek 10. tim u istoriji takmičenja koji je do šampionskog prstena došao sa perfektnim učinkom u finalu.

Najpotentnija napadačka ekipa u NBA ligi, izgubila je svega dve utakmice u ovom plej-ofu, dok je u finale ušla nakon dosta odmora i pošto je prethodno "počistila" Indijanu u četiri meča, a prema svemu sudeći, sličnu sudbinu bi mogla da doživi i ekipa Džejsona Kida.

Ukoliko bi Boston zaista pobedio Dalas i za dva dana (15. jun, 02.30, A1P), Seltiksi bi tako postali tek 10. tim u istoriji NBA lige koji je do titule došao sa sve četiri pobede u finalnoj seriji. A, interesentano, prvi takav rezultat na najvećoj košarkaškoj pozornici sveta, zabeležila je upravo slavna franšiza iz Bostona davne 1959. godine. 

Pod trenerskom palicom legendarnog Reda Oerbaha, dok su dres Seltiksa nosili čuveni Bob Kuzi, Bil Rasel, Frenk Remzi, Bil Šarman, ekipa iz Bostona razbila je tada Lejkerse u finalu NBA lige, dok su za "jezeraše" igrali Eldžin Bejlor, Vern Mikelsen, Edvard Fleming...
 

 

 

Bila je to prva "metla" u finalu NBA lige, koju smo kasnije videli još u devet navrata, dok je poslednja zabeležena 2018. godine, kada su Golden Stejt Voriorsi pod komandom Stefa Karija, Kevina Durenta i Kleja Tompsona, uslovno rečeno, "razmontirali" Klivlend Kavalirse Lebrona Džejmsa.

Interesantno, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, vlasnik je još jednog takvog neslavnog rekorda, pošto je samo deceniju ranije (2007) izgubio sa 4:0 u seriji od San Antonio Sparsa u finalu NBA lige. Tada je u Kavalirsima igrao i bivši član Partizana Aleksandar Pavlović i ruku na srce, Klivlend nije imao neka velika imena u svom taboru osim Džejmsa, dok je tim Grega Popoviča "prštao" od "Hol of fejmera" poput Tima Dankana, Manua Đinobilija i Tonija Parkera.

Treću "metlu" u ovom milenijumu videli smo 2002. godine. Na putu ka svojoj trećoj uzastopnoj tituli, LA Lejkersi predvođeni diskutabilno najbojim duom u istoriji NBA lige, Kobijem Brajantom i Šakilom O`Nilom, prethodno su pobedili "naše" Sarkamento Kingse u legendarnom finalu Zapada, da bi potom, kao od šale, počistili Bruklin Netse, gde su najveća imena bili Džejson Kid i Ričard Džeferson.

Podsetimo, tada su za Kingse, zbog kojih smo se često ustajali noću, igrali Peđa Stojaković i Vlade Divac. Po mnogima, bila je to jedna od najboljih ekipa u istoriji NBA lige koja nikada nije osvojila titulu, a seriju protiv LA Lejkersa izgubili su u sedmoj utakmici nakon produžetka. Više o tom dvoboju možete pročitati u ovoj VESTI.

Evo i punog spiska ko je sve "popio" metlu u finalu NBA lige, a da li će se na toj listi naći i Dalas, saznaćemo u noći između petka u subote (02.30, Arena 1 Premium).

2018 - Golden stejt -> Klivlend
2007 - San Antonio -> Klivlend
2002 - Lejkersi -> Bruklin
1995 - Hjuston -> Orlando
1989 - Detroit -> Lejkersi
1983 - Filadelfija -> Lejkersi
1975 - Golden stejt -> Baltimor Buletsi (Vašington Vizardsi)
1971 - Milvoki -> Baltimor Buletsi (Vašington Vizardsi)
1959 - Boston -> Lejkersi