Evroliga

Nilikina promašio pobedu Partizana: Virtus slavio u Areni nakon trilera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.10.2024 22:31
Košarkaši Partizana MN Press
Košarkaši Partizana

Košarkaši Partizana izgubili su od Virtusa iz Bolonje u utakmici 5. kola Evrolige rezultatom 70:69 (20:15, 17:17, 25:25, 8:13). Srpski tim imao je šut za pobedu, ali je Frenk Nilikina "erbolovao" poslednji pokušaj Partizana, koji je nakon dve vezane pobede doživeo treći poraz u sezoni. I to od ekipe koja do gostovanja u Beogradu nije imala nijednu pobedu u takmičenju.

Prava šteta... Imao je srpski tim bolju igru više od 35 minuta.

U samoj završnici posle povrede Karlika Džonsa, Ife Lundberg preuzeo je ulogu lidera i u nekoliko navrata mogao da ispadne junak "parnog valjka". Najpre kada je propustio priliku da realizuje "2+1" na minut do kraja, a onda i na pet sekundi do poslednjeg zvižduka, kada je prethodno Vil Klajburn doneo preokret Virtusu, i ispostaviće se konačan rezultat (70:69).

Dok je najveća žal ostala kada je Frenk Nilikina promašio pobedu u bukvalno poslednjim sekundama kada je ukrao loptu od rivala nakon izvođenja iz auta. Dok su navijači sa žaljenjem posmatrali propuštenu priliku "parnog valjka", koji je u dva navrata bio nadomak dvocifrene prednosti, Francuz je uzeo loptu od gostujućeg tima, ostao sam na trojci i "erbolovao" poslednju šansu srpskog tima za pobedu, koji je ovim porazom propustio lepu priliku da slavi pred svojim navijačima protiv relativno lakog protivnika na međunarodnoj sceni.

Odlična partija Tajrika Džonsa, koji je završio utakmicu sa 20 poena, je, nažalost, proćerdana. Ife Lundberg (14p) postigao je važne koševe u finišu, ali je isto promašio ključno polaganje u završnici, a potom i jedno bacanje, koje je možda moglo i da odluči utakmicu. Vanja Marinković je takođe bio dvocifren sa 10 poena, dok je apsolutni junak utakmice bio Vil Klajburn. Amerikanac je bio ključ pobede ekipe iz Bolonje sa 27 poena, a veliku pomoć imao je i u Ajzei Kordinijeu (12p) i Metu Morganu (10p).

Crno-beli su tako prekinuli niz od četiri uzastopne pobede u svim takmičenjima, a šansu da poprave sliku na terenu imaće 30. oktobra u Areni, kada bude gostovao Monako. Dan ranije Virtus će u Bolonji dočekati Bajern.
 

Prva četvrtina 

Sa mnogo boljom energijom otvorio je "parni valjak" utakmicu u Areni. Na krilima visokih procenata šuta i, naravno, punih tribina koji su zdušno proslavljani svaki lepši poen iz tranzicije, poveli su crno-beli 7:1, pa 13:5. Braun je bio uspešan na startu, kasnije i Marinković, pa je srpski tim sredinom uvodne deonice stigao na prag dvocifrene prednosti (16:7). Blistala je igrala Beograđana u tim trenucima, koji su kažnjavali gotovo svaki promašaj Virtusa. Po dinamici na parketu delovalo je da će Partizan možda i prelomiti utakmicu već u ranoj fazi. Imali su i razloga da se nadaju navijači, budući da je ekipa iz Bolonje za više od polovine četvrtine postigla svega dva koša iz igre, promašivši gotovo sve šuteve sa distance i dva poena. Ali... Kao po običaju, "patila je igra na skoku", italijanski tim sakupio je šest ofanzivnih skokova i u finišu deonice stigao do rezultatskog priključka. Što sa linije penala, što sa distance. Mirnu ruku imao je Kordinije, a onda mu se pridružio i Klajburn. Vezali su Italijani 8:0 seriju, iskoristivši pad u igri Partizana (16:15), da bi tek u finišu deonice crno-beli preko Tajrika ponovo popravili učinak - 20:15.

Druga četvrtina

Manjak koncentracije u odbrani, pogotovu kod čuvanja Takera i Klajburna na poludistanci, slaba timska realizacija i nemoć na šutu za tri poena, obeležili su igru srpskog tima u prvoj polovini druge deonice, kada je Virtus režirao 10:2 seriju za novi rezultatski priključak (27:27). Nestalo je svežine u napadima Beograđana, koji su popravili učinak na defanzivnom skoku (10), ali ne i na šutu sa distance (3/12). Istina, Italijani su podigli rampu na perimetru, pa su crno-beli morali da potraže druga rešenja. U većini situacija stizala su preko Tajrika i Lundberga, koji je ubrzao napad Beograđana u drugom delu deonice. Kada je, čini se, italijanska ekipa upala u mali kontra ritam. Klajburn je dugo bio čovek odluke za goste, postigavši 14 poena za poluvreme, dok je Partizan u blagom plusu otišao na veliki odmor - 37:32.

Treća četvrtina

Rezultatsku klackalicu gledali smo i u uvodnim minutima treće četvrtine. Lundberg je bio raspoložen na jednoj, Kordinije na drugoj strani, da bi sredinom deonice srpski tim preko Tajrika i Marinkovića režirao 12:5 seriju za novu, osetniju prednost Partizana (52:43). Navijači u Areni gledali su atraktivne poteze Obradovićevih momaka, koji su energiju sa tribina preneli na parket. Džons se naročito isticao zakucavanjima, dok je ekipa iz Bolonje ponovo upala u kontra ritam i pitanje je šta bi bilo da se Klajburn ponovo nije razgoropadio u finišu deonice. Kada god se bi crno-beli bar malo odlepili, Amerikanac i Kordinije bi imali spreman odgovor. Sa druge strane, srpski tim je do ovog dela utakmice imao čak 12 izgubljenih lopti (duplo manje od rivala), što je omogućilo italijanskoj ekipi da i dalje ostane u igri pred ulazak u poslednju četvrtinu - 61:57.
 

Četvrta četvrtina

Da nas očekuje uzbudljiva završnica mogli smo da naslutimo već u uvodnim minutima odlučujuće deonice, kada se niko još uvek nije rezultatski odlepio. I dalje smo gledali klackalicu. Igračima oba tima stegla se ruka, lopta je sve ređe prolazila kroz obruč, dok je prvi koš iz igre postigao Virtus tek sredinom deonice (65:64). Tihi Šengelija pogodio je trojku i doneo gostima prvo vođstvo otpočetka utakmice, dok je samo minut ranije Partizan ostao bez Karlika Džonsa, koji je morao da napusti teren zbog povrede zgloba. Koliko se nervoza uvukla u redove obe ekipe, dovoljno govori podatak da je samo 11 poena postignuto za više od sedam minuta. 

Iako su relativno rano obe ekipe ušle u bonus, crno-beli nisu koristili tu činjenicu. Virtus je sa druge strane pametno išao na kontakt, dok su napadi Beograđana završavani nerezonskim šutevima sa distance i u ranoj fazi. Gosti su to iskoristili i preko linije penala održavali blagu razliku (66:65). Lundberg je potom najzad pogodio trojku, prekinuvši petominutnu sušu. Velika je šteta bila u narednom napadu Virutsa kada su crno-beli poklonili poene Klajburnu pod reketom (68:68), a još veća kada Lundberg nije realizovao "2+1" u narednom posedu. Lopta je izašla iz obruča, a onda je bio polovičan sa penala (69:68).

Šengelija je potom prekoračio vreme za napad, ali poklonjenu loptu nisu iskoristili crno-beli. Pogrešili su već u sledećem posedu, da bi Klajburn iz tranzicije položio za "+1" (70:69) na 13 sekundi do kraja. Obradović je potom nacrtao napad za Lundberga, koji je bio najraspoloženiji u finišu. Međutim, Danac se nije proslavio u samoj završnici. Uzeo je težak šut i pogodio bočni deo table. A, onda neočekivana drama!

Lopta je ostala u rukama gostujućeg tima, kojima je ostalo svega pet sekundi do kraja. Umesto laganog finiša, Nilikina je ukrao loptu od rivala, namestio se za šut sa distance i mogao da donese pobedu Beograđana. Ali, nažalost, promašio je čitav obruč, a time i pobedu crno-belih, koji su večeras bili bolji rival više od 35 minuta.

Partizan - Virtus 69:70 (20:15, 17:17, 24:25, 8:13)

Beogradska arena, Novi Beograd;

Sudije: Migel Anhel Perez, Huan Karlos Garsija, Kristaps Konstantinovs

PARTIZAN MOZZART BET: Dejvis 4, Lundberg 14, K. Džons 6, Nilikina -, Vašington, Korpivica, Nakić -, Marinković 10, Pokuševski 3, Braun 8, Bonga 4, T. Džons 20.

VIRTUS: Kordinije 12, Belineli -, Klajburn 27, Viskonti, Šengelija 8, Haket -, Grazulis, Morgan 10, Polonara -, Dijuf 3, Žižić 4, Taker 6.