Evroliga

Evroliga o suđenju na Zvezda - Barsa: Čak sedam sudijskih grešaka u finišu utakmice

komentari (0)

Autor: Vladimir Sukdolak

20.10.2024 13:50
Kevin Panter i Jago dos Sanotos MN Press
Kevin Panter i Jago dos Sanotos

Košarkaši Crvene zvezde i Barselone proteklog petka vodili su u krcatoj Beogradskoj areni žestoku borbu u 4. kolu Evrolige, a ona je na kraju završena pobedom španskog tima i to posle dodatnih pet minuta.

Prvi poraz crveno-belih obeležile su brojne sudijske greške, što je na kraju priznala i Evrolige.

Dodatnom analizom suđenja u finišu utakmice utvrđeno je da je trojka napravila čak sedam grešaka na obe strane, a one se i navode u saopštenju na zvaničnom sajtu Evrolige. Sudeći po onome što je napisamo, više je oštećena Crvena zvezda.

Nabrajanje je počelo od koraka Džoela Bolomboja na 1,56 do kraja regularnog dela utakmice. Zvezdin košarkaš napravio je grešku u vođenju, ali su sudije propustile do dosude napad za Barselonu.

"Džoel Bolomboj je uhvatio loptu i imao punu kontrolu nad njom u vazduhu. Zatim se dočekao na levu nogu, napravio jedan korak i onda pomerio desno stopalo pre nego što je opet pomerio levo. To su koraci. Posle toga je napravio dribling tako što je podigao levu nogu pre nego što se otarasio lopte i promenio je pivot nogu", precizno je navedeno od strane Evrolige.

Nadugo posle prve dogodila se i druga sporna situacija, kada su sudije propustile priliku da dosude prekršaj Jana Veselog nad Jagom dos Santosom.

"Na 1:14 do kraja utakmice, Jan Veseli je čuvao Jaga dos Santosa. Veseli je imao kontakt sa kukovima i nogama Dos Santosa, što je bio nelegalan kontakt. Trebalo je da se svira faul".

Odmah na drugu nadovezala se i treća sudijska greška.

"Na 1:12 do kraja utakmice, Jago dos Santos je išao na prodor i njegov šut je bio čista blokada Jana Veselog, a sviran je faul. I ovo je loša odluka sudija".

Ključna greška bila je kada je dosuđena "mrtva lopta" umesto faul Veselog nad Bolombojom.

"Na 29,3 sekunde do kraja utakmice, Džoel Bolomboj uhvatio je ofanzivni skok, kada ga je čuvao Jan Veseli. U pokušaju da oduzme loptu, Veseli je udario po licu Džoela Bolomboja. Trebalo je da se svira lična greška Veselog", objašnjava Evroliga i potom nastavlja sa propustima sudija, ali prvo navodeći da su ispravno dosudile "mrtvu loptu".

"Na 26 sekundi do kraja, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su obojica bili rukama na lopti i niko od njih nije imao kontrolu nad njom. Sudije su svirale 'mrtvu loptu', što je dobra odluka. Ova odluka može da se pregleda po članu 4.3 pravila o prekomernoj sili. Janis Sferopulos je zatražio čelendž, a posle pregledane situacije sudije su donele odluku da nije bilo osnova da se to svira i to je dobra odluka. Igra je nastavljena podbacivanjem lopte sa 20 sekundi koliko je ostalo vremena za napad. U toj situaciji, defanzivni tim bi dobio nove 24 sekunde za napad kada bi uhvatio loptu, dok bi tim koji je uhvatio loptu prethodno imao 20 sekundi i 4 sekunde da prenese loptu preko pola. Bolomboj je dodao loptu Majku Daumu i vreme je nastavljeno kada je skakač udario loptu. Sat se nastavio kako treba i kada je sat za napad došao do 15 sekundi, sudije su morale da sviraju osam sekundi. Neispravna odluka sudija u utakmici. Posle protesta, Đoan Penaroja je dobio tehničku grešku, što je ispravna odluka sudija", ističe se i dodaje:

"Ovo nije situacija gde se može pregledati snimak prema Pravilniku o košarci Evrolige (Dodatak KSIII – Greška u satu utakmice u članu 4.1). U ovom članku se navodi da je došlo do greške/kvara u satu za šut i/ili igru i on ne počinje/zaustavlja/odbrojava pravilno ni u jednom trenutku u igri pre ili nakon što je lopta u igri. Sudije će pregledati snimak kako bi utvrdili samo sledeća pitanja: koliko je vremena zaista isteklo i koliko je vremena (ako ga ima) preostalo na satu za šut i/ili igru u četvrtini ili produžetku. Ako sudije nađu dokaze da je postignut koš nakon isteka vremena za šut ili igru, koš se neće računati sve dok se greška još uvek može ispraviti u skladu sa pravilima. Vreme je nastavilo da teče pravilno i pregledavanjem snimka se ne može dosuditi da nije preneta lopta za deset sekundi, što je nepravilna odluka. Utakmica se nastavila na nepravilan način jer je Barselona dobila loptu na mestu gde su se navodnih osam sekundi desili, što je nepravilna odluka sudija".

Iako je delovalo da nije, Barselona je na vreme izvela loptu za pretposlednji napad u regularnom toku iz kojeg je Kevin Panter postigao trojku.

"Na 20,4 sekunde do kraja utakmice, Nikolas Laprovitola je primio loptu kako bi je izveo i zadržao je 4,81 sekundu pre nego što je dodao do Jana Veselog. To je bila korektna sudijska odluka", stoji na kraju saopštenja Evrolige.