Evroliga

(UŽIVO) Crvena zvezda - Barselona: Jago izborio produžetak

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.10.2024 22:12 >> 22:14
Nikola Kalinić, bivši igrač Barselone MN Press
Nikola Kalinić, bivši igrač Barselone

Košarkaši Crvene zvezde ugostiće Barselonu od 20.00 časova u Areni pred mnogobrojnom beogradskom publikom u meču četvrtog kola Evrolige. Izabranici stručnjaka Janisa Sferopulosa za sada nemaju nijedan poraz i jedina su ekipa u eliti koja posle tri utakmice nije osetila ukus neuspeha. 

Ipak, čini se da pred sobom imaju najveći izazov. Iako se utakmica igra u beogradskoj paklenoj atmosferi, crveno-beli ne znaju za trijumf protiv "Blaugrane" još od 2017. godine. Svakako, može se reći da ovo predstavlja razlog više da se dobra forma potvrdi rezultatskim presedanom. 

Zanimljivo, ovo će biti prvi susret košarkaša sa Malog Kalemegdana, Nikole Kalinića protiv svog bivšeg kluba iz koga je prešao u Zvezdu. Svakako da će mnoštvo emocija biti upleteno, ali i da će srpski reprezentativac želeti da pokaže kako je svojevremeno zavređivao veću ulogu u timu. 

Crvena zvezda - Barselona 
84:84
(25:26, 22:18, 19:19, 18:20)

Prva četvrtina 

Prvi deo igre protekao je u prilično konstantnom rezultatskom egalu. Iako je u nekoliko navrata Barselona izgledala kao ekipa koja pretenduje da preuzme primat na utakmici, što su pokazivali izuzetno motivisanog Kevina Pantera, i dobrim akcijama za Džabarija Parkera, Džoel Bolomboj je sa nekoliko karakterističnih poena iz reketa čuvao Zvezdu. Izdvaja se poesebno njegovo zakucavanja i alej-up asistencija Miloša Teodosića, koje su posebnu ukrale reflektore. 

Svoje prvo vođstvo, domaćini su dočekali vezanim trojkama Nikole Kalinića i Teodosića, ali je minimalnu prednost neutralisao Jan Veseli sa poludistance na 02:30 do kraja prvog kvartala. Na kraju je svoj doprinos dao i Jago Dos Santos, koji je uneo novu energiju ulaskom sa klupe i vezao dve trojke, ali se četvrtina završila sa jednim poenom u koris gostiju iz Katalonije.

 

 

Druga četvrtina

Jagova izvanredna energija se prelila i na drugi deo igre, te je omaleni Brazilac odmah otvorio kvartal sa tzv. 2+1. Poeni Giedraitisa sa distance su doprineli tome da Zvezda prvi put stekne osetniju prednost od +7. Delovalo je da se crveno-beli mogu odvojiti, ali je onda Jago posle poena u prodoru nezgodno pao pod košem, i odmah bio zamenjen, što je zabrinulo sve prisutne u Aren. 

To nije mnogo poremetilo Zvezdu, tako da je nekoliko solidnih odbrana Luke Mitrovića pod košem uspelo da zadrži beogradski klub u prednosti. Na  drugoj strani je ulazak Kevina Pantera ponovo doneo priključak i poveže do tada razjedinjene ofanzivne redove Barselone. Ono što je unelo veliku neizvesnost je treći faul Bolomboja, čime je i drugi energetski rezervoar sa Malog Kalemegdana bio prinuđen da se isključi na dva minuta do poluvremena iz igre. Da domaćin i pored svih nedaća i sjajne energije ne ode na odmor sa nerešenim rezultatom na poluvreme, postarao se Kodi Miler Mekintajer sa trojkom u poslednjoj sekundi za 47:44 u korist crveno-belih. 

 

 

Treća četvrtina

Osetno je bilo na početku drugog poluvremena da Crvena zvezda manjka Džoela Bolomboja, ali da njegovo prisustvo ne bude pogubno, postarao sa Majk Daum, koji je sa pet poena i tri skoka uspevao da parira Veselom i Parkeru. Sa druge strane je upravo prvopomenuti igrač španskog tima uspeo da dovede svoj tim na +5. Ipak, vidno je bilo da jedan igrač ima ličnu "vendetu" na ovoj utakmici. Nikola Kalinić je briljirao na obra kraja parketa, a baš njegova trojka je uspešno onemogućila Penjarojinoj ekipi da pobegne na neki teže dostižni broj poena. Kada je okinuo popularni Kalina, probudio se ceo tim. 

Bolomboj se vratio na parket, odbrana se zategla, a crveno-beli počeli da pokazuju kako manje od pobede neće želeti na ovom meču. Čvrsto se igralo na obe strane, ali nekoliko loših odluka u napadu Katalonaca pružilo je Zvezdi priliku da povede sa 59:54. 

 

 

Videvši da obojica mogu doneti prevagu, Janis Sferopulos je uveo Dauma i Bolomboja u igru, što je ofanzivno bio pun pogodak. Čak dve vezane trojke oba igrača napravile su najvećih +9, a povratag Jaga na teren, kao da je ukazao put crveno-belima ka pobedi. Moglo je biti više od +3 na kraju trećeg kvartala, čak je i tehnička greška Kevina Pantera pružila šansu Zvezdi da mnogo sigurnije uđe u završnicu, ali je onda Dario Brizuela pogodio trojku preko ruke Luke Mitrovića iz step-beka, i tako najavio "infarkt završnicu". 

Četvrta četvrtina

Vođstvo se smenjivali praktično u svakom trentku, i negde na četiri minuta pred kraj, bila je čak 21 promena. Teško je reći čija je uloga bila najosetnija jer su svi učestvovali u rovovskoj borbi sa Barsom. Čas je Jago izmišljao poene sa perimetra, čas bi Nikola Kalinić zagrejao šaku. Daum je radio svoj posao sigurno, te smo u završnicu ušli sa rezultatom 77:75 za Beograđane. 

Tomaš Satoransk je doveo Barsu u novu prendnost sigurnom trojkom, a potom je na drugoj strani tri minuta od završnice Nikolas Laprovitola napravio krajnje nesmotren nesportski faul nad Kalinićem. Subotičanin je iskoristio samo jedno slobodno bacanje, ali se iz dodatnog napada pokajao pogodivši za +2 Zvezde. Na drugoj strani je Veseli ponovo izjednačio, te smo mogli videti da Čeh sa 19, i Srbin sa 17 poena, vode svoju ličnu borbu na terenu. 

Na 26 sekundi do kraja, pri rezultatu 82:81 za Zvezdu, Barsa je imala priliku da povede, ali je posle gužve u reketu dosuđena mrtva lopta koja je mogla odlučiti pitanje pobednika. Bolmoboj je osvojio loptu za Zvezdu, ali je klupa Barselone protestvovala i trener je dobio tehničku grešku. Nastala je nova konfuzija jer je bila greška za zapisničkim stolom, pa je lopta na 20 sekundi pripala Barseloni jer Zvezda nije prenela loptu na vreme na protivničku polovinu.

Kevin Panter je na 10 sekundi pogodio trojku za vođstvo Barselone od 84:82. Uzeo je Jago Dos Santos odgovornost na sebe, na 4,7 sekundi prošao je na ulaz i izjednačio na 84:84. Nisu Katalonci napravili dobar napad, Panter je sa 10 metara promašio trojku, pa je meč ušao u produžetak.