Evroliga

Braun nosio Partizan do druge pobede u Evroligi: Makabi pao u "Pioniru"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.10.2024 22:08
Košarkaši Partizana MN Press
Košarkaši Partizana

Košarkaši Partizana zabeležili su drugu pobedu u Evroligi, pošto su nakon Bajerna iz Minhena, savladali i Makabi. Srpski tim odigrao je sjajno drugo poluvreme u "Pioniru" i na krilima Sterlinga Brauna došao do važne gostujuće pobede protiv ekipe koja bi mogla da mu bude konkurent u pohodu na Top 8 fazu. Pred malobrojnom publikom u Beogradu slavili su crno-beli rezultatom - 91:79 (28:27, 14:19, 24:18, 25:15). 

Uprkos ogromnoj razlici u skokovima (43-26), izraelski tim nije uspeo da dođe do pobede u utakmici gde smo videli čak 23 promene rezultata. Utisak je da je Makabi skupo platio greške u završnici utakmice, kada su crno-beli na pogon Brauna napravili odlučujuću 11:4 seriju. Uz to, nikako im nije pomogao podatak da su imali čak 15 izgubljenih lopti napram pet Partizana, dok su upisali i svega tri koša iz igre u poslednjih 10 minuta. 

Partizan je posle nešto skromnijeg prvog poluvremena, izašao na parket sa mnogo većom željom u nastavku, postigavši 49 poena za 20 minuta, dok je rival imao 16 manje, što je, ultimativno, odlučilo utakmicu. Srpski tim imao je pet dvocifrenih igrača sa Braunom (20p) na vrhu liste strelaca. Bonga (14p) je dao veliki doprinos u prvom poluvremenu, Nilikina (13p) i Lundberg (13p) doneli su eneriju sa klupe u nastavku. Karlik Džons je pored 11 poena upisao i šest asistencija, dok se Pokuševski uprkos nešto skromnijem učinku, istakao sjajno u završnici, potvrdivši činjenicu da će biti važan deo ovog rostera u nastavku sezone. Naročito protiv ovako potentno skakačkih ekipa poput Makabija.

Crno beli su tako okončali duplo kolo Evrolige sa dve pobede, a u narednoj rundi odmeriće snage sa Virtusom u Beogradu (23. oktobar). Sa druge strane, Makabi je upisao drugi poraz u takmičenju pred gostovanje Žalgirisu.

 

 

Prva četvrtina

Utakmica u "Pioniru" počela je dinamično. U visokim procentima obe ekipe pogađale su u uvodnim minutima. Utisak je da neko vreme odbrana nije ni postojala. Rendolf i Sorkin blistali su na jednoj, Bonga i Dejvis na drugoj strani, pa je rezultat sredinom uvodne četvrtine bio izjednačen (12:12). Međutim, nakon nekoliko učinkovitih napada Rivera, izraelski tim je uhvatio zalet iskoristivši nešto slabiju rolu Beograđana u defanzivi za prvu osetniju prednost (21:12). Ali, srećom po srpski tim, sušni period nije dugo potrajao, pošto su 9:0 seriju rivala prekinuli Bonga i Tajrik (17:21) na tri minuta do kraja. Bila je to naznaka sve bolje igre Partizana, koji je u finišu deonice zatvorio prilaze reketu, omogućivši izraelskom timu svega jedan koš iz igre za četiri minuta. Lundberg, Tajrik i Pokuševski dali su vetar u leđa crno-belima, koji su 14:4 serijom došli do preokreta na isteku uvodnih 10 minuta utakmice - 28:27.

Druga četvrtina:

Mnogo borbe, trčanja i efikasne igre videli smo i tokom druge deonice. Igrala se, doduše, dosta agresivnija odbrana, pa smo visoki presing preko celog terena videli kod jednih i drugih. U početku je to više prijalo Makabiju, koji je preko Rendolfa sredinom deonice ponovo došao do prednosti (36:34). Ali, po uzoru na uvodnu deonicu, usledila je odmah reakcija crno-belih. Obradović je promešao karte, a njegove izmene rezultirale su u 10:2 seriji koju su režili Bonga i Karlik. Poveo je Partizan 42:36 i sve je slutilo da će "parni valjak" nastaviti da melje do poluvremena. Međutim... Manjak koncentracije u napadu, slab učinak na skoku (26-12) i nedovoljno dobrih rešenja u reketu, ponovo je ostavilo danak na semaforu. Makabi se vratio u velikom stilu. Što sa linije penala, što iz unutrašnje igre, a 10:0 seriju za preokret i vođstvo na poluvremenu (46:42) režirao je Rivero (10p), koji je uz Rendolfa (17p) bio najefikasniji u taboru izraelskog tima do odlaska na veliki odmor.

Treća četvrtina:

Prva polovina treće deonice igrala se u serijama. Makabi je nastavio da dominira u skoku i uz povremena, dobra rešenja sa distance, ostane u igri. Sa druge strane crno-beli dobili su vetar u leđa sa klupe, gde su odličnu energiju doneli Nilikina i Marinković. Serijom 8:0 Partizan je ponovo došao do prednosti sredinom četvrtine (53:49), ali nikako nije uspeo da se rezulatski odlepi. Iako je "Ponos Izraela" mučio muku sa izgubljenim loptama (11), sve greške u napadu nivelisao je boljim rešenjima u defanzivi. Kada lopta nije htela u koš, Makabi je dolazio do poena sa linije penala (16/19), kao i tokom većeg dela meča, što nije bio slučaj na drugoj strani (4/4). U finišu deonice raspucao se i Hord, pa je nominalni domaćin stigao i do preokreta (62:60) 11. put na utakmici, da bi Dejvis u poslednjoj sekundi vratio rezultat na vodenicu Beograđana - 66:64.

Četvrta četvrtina:

Sudeći po energiji u uvodnim minutima poslednje četvrtine, crno-beli istrčali su na teren sa pravim mentalitetom. Pre svih Lundberg i Karlik, koji su brzim rešenjima u napadu, doneli ubrzo Partizanu +6 (76:70). Što je bila najveća razlika još od sredine druge četvrtine. Za razliku od prethodnih deonica, "parni valjak" napadao je reket i po uzoru na rivala, "gomilao" faulove protivničkih igrača, koji su u relativno ranoj fazi četvrtine upali u problem sa ličnim greškama. To je omogućilo crno-belima nešto više slobode u napadu. Ali, nažalost, stegla se ruka Obradovićevim momcima polovinom deonice, pa su šutevi Pokuševskog, Karlika i Brauna umeli da ostanu i na obruču. Bila je to prava šteta za srpski tim, budući da se izraelska ekipa pošteno mučila da dođe do poena (jedan koš iz igre za više od sedam minuta). Ipak, uprkos tome, Makabi je ostajao u igri (75:80) zahvaljujući ogromnom broju odlazaka na liniju penala (23/30). Na dva minuta do kraja bili su u zaostatku šest poena (77:83) i kako je delovalo, očekivala se nešto neizvesnija završica. Ali, nade malobrojnih "domaćih" navijača osujetio je Braun. Amerikanac odigrao je sjajno u finišu. Pogodio nekoliko važnih šuteva i uz stamenu odbranu Pokuševskog omogućio crno-belima mirniju završnicu. Partizan je u poslednja dva minuta napravio 11:4 seriju, zadržavši rivala na svega tri postignuta koša iz igre za čitavu deonicu.

 

MAKABI TEL AVIV - PARTIZAN

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd;

Sudije: Karlos Peruga, Josip Radojković, Igo Tepenije.

MAKABI TEL AVIV: Hord 14, Li 5 (4as, 3sk), Kaba 1, Menko -, Sorkin 11 (5sk), Majer, Rejman -, Dibartolomeo -, Rivero 15 (8sk, 3as), Koen 4, Rendolf 19 (7sk), Blato 10 (9sk, 9as).

PARTIZAN MOZZART BET: Dejvis 9, Lundberg 11 (5as, 3uk, 2sk), K. Džons 11 (6as), Nilikina 12, Vašington, Koprivica, Nakić -, Marinković 4, Pokuševski 2 (3sk, 3bl, 2as), Braun 20, Bonga 14, Džons 8, 5sk).

EVROLIGA, 4. kolo 

Četvrtak

Alba - Fenerbahče 71:78

Makabi - Partizan 79:91

Olimpija Milano - Žalgiris 82:85

Real Madrid  - Panatinaikos 90:86

Bajern -  Pariz u toku

Petak

Monako - Virtus 19.00

Efes - Olimpijakos 19.30

Crvena zvezda - Barselona 20.00

Asvel - Baskonija 20.30

Standings provided by Sofascore