Evroliga

Crveno-beli na maksimalnom učinku i nakon Istanbula: Neka Barsa strepi od ovakve Zvezde!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.10.2024 21:41
Crveno-beli kompletni idu po treću pobedu u Evroligi Profimedia
Crveno-beli kompletni idu po treću pobedu u Evroligi

Košarkaši Crvene zvezde su savladali Fenerbahče 57:76 (12:26, 19:12, 11:16, 18:28) u trećem kolu Evrolige i tako ostali na maksimalnom učinku u elitnom košarkaškom takmičenju.

Goste je predvodio Džoel Bolomboj sa "dabl-dabl" učinkom od 18 poena i 11 skokova. Pratio ga je Nemanja Nedović sa 17, dok je Majk Daum dodao 14. Sa druge strane se istakao Najdžel Hejs Dejvis sa 20 poena, dok je jedini dvocifren uz njega bio Devon Hol.

Ekipa Janisa Sferopulosa je na najbolji mogući način otvorila utakmicu. Na krilima Džoela Bolomboja, gosti su stekli ranu prednost koja je samo rasla tokom prve deonice. Šarunas Jasikevičijus je morao već nakon dva i po minuta da reaguje tajm-autom, ali ni to nije puno pomoglo turskom klubu. Nakon 10 minuta igre Zvezda je vodila 26:12. 

Šampion ABA lige je odlično ušao i u drugu četvrtinu, mini serijom Nemanje Nedovića 5:0. Gosti iz Beograda su tada imali maksimalni +19, a odmah nakon toga je usledio odgovor Fenerbahčea. Dešon Pjer i Najdžel Hejs Dejvis su imali najveće zasluge za to. Serijom 12:0, istanbulski klub je prišao na jednocifren zaostatak. Ipak, ekipa sa Malog Kalemegdana je imala +7 na poluvremenu.

Treća deonica nije bila previše efikasna, ali stiče se utisak da se u napadu znatno više mučio srpski klub. Ni Miloš Teodosić na parketu nije mogao da pomogne crveno-belima protiv odbrane Fenerbahčea. Prišao je turski klub na -4, što je bio njihov najmanji zaostatak još od početka utakmice. Ipak, serija beogradske ekipe je donela dvocifrenu prednost i +12 na ulasku u poslednjih 10 minuta.

Poslednja deonica nije krenula dobro po Fenerbahče. Zvezda je zaigrala znatno bolje u odbrani, a iako nisu odmah uspeli da iskoriste to i uvećaju prednost, vremenom je vođstvo crveno-belih raslo. Na četiri minuta do kraja je bilo +17 u korist gostujućeg tima, a Turci su uzvratili mini serijom (4:0).

Činilo se da domaćin ima snage da uvede meč u neizvesnu završnicu možda, ali trojke Nedovića i pogodak sa distance Nikole Kalinića je otklonio sve dileme kada je u pitanju pobednik u Istanbulu.

Fenerbahče - Crvena zvezda 57:76 (12:26, 19:12, 11:16, 18:28)

Dvorana: "Ulker Arena"

Fenerbahče: 

Kolson 9 Hejs Dejvis 20, Marjanović , Boldvin 3, Žagars 2, Birč 2, Birsen, Hol 10, Mahmutoglu 3, Meli 1, Pjer 5, Šanli 2.

Crvena zvezda: Kalinić 7, Daum 14, Bolomboj 18, Kenan 3 , Miler-Mekintajer 8, Davidovac, Dobrić, Giedraitis, Mitrović 7, Nedović 17, Teodosić 2, Dos Santos.

4/4: Odlična defanziva srpske ekipe i rutinska pobeda

Poslednja deonica je krenula loše po Fenerbahče. Izabranici Šarunasa Jasikevičijusa nisu pronalazili poene, ali to ni Crvena zvezda nije iskoristila kako bi se odvojila na još veću plus. Sa linije slobodnih bacanja su polovični bili Nemanja Nedović, a zatim i Kodi Miler Mekintajer. Domaćin nije imao rešenje za odličnu defanzivu srpskog kluba. Izgubljene lopte su se ređale, a gosti su to iskoristili i otišli na +17 na četiri minuta do kraja. Iako se činilo da domaćin ima snage da utakmicu u neizvesnu završnicu. Trojka Nedovića na 100 sekund do kraja meča je rešila pitanje pobednika. Šampion Srbije je rutinski priveo meč kraju i slavio u Istanbulu.

3/4: Zvezda sa dvocifrenim plusom ulazi u poslednjih 10 minuta

Nije viđeno previše poena u prvih pet minuta drugog poluvremena. Čini se da je takva igra više odgovarala Crvenoj zvezdi koja je održavala prednost sa pauze. Ponovo je naišao crni period u napadu tima Janisa Sferopulosa. Nije pomogao ni Miloš Teodosić na parketu, a crveno-beli prosto nisu imali rešenje za odbranu Fenerbahčea u finišu treće četvrtine. Beogradski klub je u poslednjih 10 minuta ušao sa +12.

2/4: Fenerbahče se probudio, Zvezda i dalje vodi

Na krilima Nemanje Nedovića, crveno-beli su na samom startu druge deonice otišli na +19 (31:12), ali je nakon toga usledila serija domaćih košarkaša. Prvo je Devon Hol pogodio za 2+1, a zatim je i Dešon Pjer bio precizan u šutu za tri poena. Uspeo je Fenerbahče da se vrati na jednocifren zaostatak sredinom druge četvrtine, a nalet je odbio Bolomboj pogođenom trojkom na isteku napada. Mučila se ekipa sa Malog Kalemegdana u napadu, ali je uspela da održi vođstvo i na poluvreme ode sa +7.

1/4: Crveno-beli dominiraju u Istanbulu

Na samom startu meča za sve se pitla ekipa Crvene zvezde. Iako je znatno niži od Bobija Marjanovića, Džoel Bolomboj se izuzetno dobro snalazio u duelu sa 222 centimetara visokim centrom. Četri brza poena Bolomboja i trojka Ajzee Kenana naterala je Šarunasa Jasikevičijusa na brz tajm-aut. Ipak, ni to nije moglo da zaustavi seriju srpskog kluba. Prednost je samo rasla, a šampion ABA lige je imao +14 nakon 10 minuta igre. Zanimljivo je da Najdžel Hejs Dejvis ima čak 10 poena od Fenerbahčeovih 12!