Evroliga

Partizan ima 0/2 u Evroligi, ali polako... Nov je tim, fali uigranost

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.10.2024 01:00
Košarkaši Partizana izgubili od Reala u Madridu MN Press
Košarkaši Partizana izgubili od Reala u Madridu

Dok gradski rival kluba iz Humske uspešno korača u novoj evroligaškoj kampanji, košarkaši Partizana, izleda, još uvek nisu pronašli pravi ritam, pošto su izgubili u drugu utakmicu na međunarodnoj sceni, a posle Baskonije, na mini turneji u Spaniji, bolji od "parnog valjka" bio je i Real Madrid (93:86)

Iako je još uvek rano da se svode zaključci na osnovu ova dva teška gostovanja, činjenica da je ovo kompletno novi tim i manje/više, evidentni su "problemi" ekipe Željka Obradovića. 

Osim što je potreban lider, hladna glava u završnici i generalno, bolja komunikacija u odbrani, srpskom timu, u ovom trenutku, nedostaje samo uigranost i kvalitetna, kontunirana igra na ofanzivnom delu terena, kada rivali uđu u seriju, jer, baš kao što je trener Partizana rekao posle meča u Madridu, svaka utakmica u Evroligi igraće se na jednu loptu, pa će mirne ruke i pametna rešenja u napadu biti imperativ gotovo na svakom susretu.

Spoljnu poziciju imaju crno-beli, što se videlo i po procentima timske realizacije za tri poena, koje je u jednom trenutko otišlo i na visokih 60 odsto, kao i jako centarsko prisustvo u reketu. Raduje činjenica da su košarkaši, generalno, manje zvezde od prošlogodišnjeg rostera i što svi igraju za tim. Večeras smo u završnici protiv Reala videli i njihov pobednički mentalitet uprkos visokom deficitu na početku poslednje četvrtine kada je bilo "-17", i, samo na osnovu toga što su u finišu došli do egala i činjenice da su se hrabro nosili sa vicešampionom Evrope punih 35 minuta u Madridu, dovoljno govori o šampionskoj žici ovog tima, koji će bez sumnje pokazati svoju verastilnu napadačku moć kada se kockice slože i neko se iznedri kao lider.
 

MN Press

 

 

Osim toga, deluje da crno-beli nemaju baš jasnu sliku u defanzivi kod preuzimanja igrača. Neki od košarkaša iz Humske i nisu navikli na intenzitet Evrolige i kvalitet ovog takmičenja, pa i pomalo nonštalantno ulaze u duele, ne vodeći računa na "spejsing", što se jasno videlo pod obručima u Madridu gde su svaki "višak" u reketu Beograđana, oberučke koristili Serž Ibaka i Edi Tavares.

Istina, malo je tih centara koji će izaći na crtu pomenutom dvojcu Madriđana, ali je činjenica da su falile bolje odluke u defanzivi. Naročito kod one 14:0 serije početkom poslednje četvrtine.

Isak Bonga, poznat po svojim defanzivnim ulogama, imao je propusta večeras. Uz to, promašio je nekoliko otvorenih pogleda za tri poena, što se dodatno odrazilo na samopouzdanje "parnog valjka" u prelomnim trenucima utakmice. Karlik Džons imao je skromne prve tri četvrtine, probudio se u finišu ali je već bilo kasno, što se može reći i za učinak Frenka Nilikine, dok je nekako, najbolji utisak ostavio Tajrik Džons. Bivši centar Efesa ponovo je bio "sila" pod obručima. Iako nije mogao da se nosi sa gotovo 20cm većim Tavaresom, imao je važnu ulogu u sušnim minutima Partizana sredinom poluvremena, ali je, baš kao i protiv Baskonije, utihnuo u ključnim trenucima kada je očajnički bio potreban koš Beograđanima. 

Nekako deluje da se u crno-belom taboru još uvek niko nije iskristalisao kao lider, iako tu "palicu" treba da preuzme Karlik Džons. Od Sudanca se dosta očekuje, ali je utisak da se i dalje traži na parketu, gde se nalazi na raskršću tipičnog pleja i beka poentera. Podsetimo, on je bio najbolji asistent Mundobasketa i prvi poenter "Dži lige" prošle godine, pa je njegov kvalitet neupitan i za izazove u Evroligi, ali je prekopotrebno da jasno izdefiniše svoju ulogu koju će imati u Humskoj.

Vremena, svakako, ima na pretek. Očekuje se i povratak Duejna Vašingtona, pa će dinamika na parketu zavisiti i od njegovog uticaja. Ali, za sada, navijači Partizana, prema svemu prikazanom u Španiji, ne moraju da strahuju... Protiv žilave Baskonije izgubili su utakmicu zbog sitnih detalja, pokazali su žestok otpor velikom Realu u njegovoj kući i naredni period, naročito tokom utakmica u Beogradu, daće jasniju sliku gde zaista stoji "parni valjak" u poređenju sa ostalim Evroligašima, koji takođe ispitavaju svoje rostere i traže odgovarajuće petorke.
 

 

Standings provided by Sofascore