Evroliga

Partizan položio oružje u Madridu: Kampaco vodio Real do pobede, crno-beli stali u 4/4

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.10.2024 22:41
Košarkaši Partizana MN Press
Košarkaši Partizana

Košarkaši Partizana poraženi su od Real Madrida u 2. kolu Evrolige, neslavno završivši mini turneju u Španiji, gde su protekle nedelje izgubili i od Baskonije. Za razliku od tesnog susreta u Vitoriji, srpski tim bio je konkurentan večeras pune tri deonice, da bi "oružje položio" početkom odlučujuće četvrtine, kada je Real 14:0 serijom u režiji Mejsa i "uspavanog" Muse i definitivno otklonio dileme po pitanju pobednika - 93:86 (24:24, 26:23, 18:17, 25:22).

Navijači u Vizink areni imali su prilike da gledaju uzbudljivu i efikasnu utakmicu u kojoj su Madriđani mahom održavali razliku zahvaljujući sjajnoj unutrašnjoj igri (23/35) i fenomenalnoj roli Kampaca, koji je pored 10 poena imao i 11 asistencija. Partizan se dobro držao na krilima visokih procenata timske realizacije, koja je išla i do 60 odsto u pojedinim trenucima, ali, nažalost, nisu imali snage da izdrže visok kontinuitet u finišu.

Real je odigrao sa mnogo jačim intenzitetom u drugom poluvremenu, Karlik Džouns se prekasno probudio, a u nedsotatku pravog lidera i boljih rešenja, srpski tim zabeležio je drugi poraz u sezoni.

Pobednički tim imao je veliki broj raspoloženih košarkaša, dok je Ibaka predvodio listu strelaca sa 15 poena. Sa druge strane, toliko je postigao i Karlik Džouns, koji je gotovo sve koševe dao u finišu meča Braun je ubacio 12, koliko i Marinković, dok su Tajrik Džons i Nilikina zavšili utakmice sa po 11 poena.
 

 

 

TOK UTAKMICE

Prva četvrtina

Sa boljom energijom gosti iz Beograda otvorili su utakmicu u Madridu. Nakić je dao lep doprinos na startu, pa su crno-beli poveli 5:0, a onda i 7:3 nakon trojke Lundberga, koji je takođe bio raspoložen u uvodnoj deonici. Real se, međutim, ubrzo vratio u igru na krilima 8:2 serije u režiji Endijajea (8:7). Odlično su Madriđani igrali u tranziciji, dok su svaki "višak" na spoljnim pozicijama i u reketu, oberučke koristili. Sredinom deonice Partizan se ponovo "odlepio" zahvaljujući visokim procentima sa distance (5/9). Ali, vođstvo (15:8) Beograđana, ipak, nije dugo trajalo zbog Hezonje, koji je u saradnji sa Ibakom držao Real u igri do kraja deonice. Igra "parnog valjka", kada se sve sumira, uglavnom se zasnivala na šutu za tri poena, koji su pogađali u visokim procentima (60 odsto), dok su Madriđani igrali raznovrsnije, ravnomerno rasporedivši poene, od unutrašnjih pozicija, do spoljnih pa sve do penala - 24:24.

Druga četvrtina

Suvi kvalitet španske ekipe pokazao se već na startu druge deonice, kada su pod kompandom Kampaca (osam asistencija), postigli veliki broj lakih poena iz tranzicije, koji su, crno-beli, možda i mogli da smanje pravljenjem adekvatnih faulova. Dek i Ibaka bili su raspoloženi, pa su Madriđani poveli 33:26. Ali, iako je po energiji domaćina delovalo da će možda i prelomiti utakmicu već tu, praktično u ranoj fazi, tajm-aut Obradovića i reakcija srpskog tima ubrzo je promenila dinamiku na parketu, pa su crno-beli zahvaljujući dobroj roli T. Džonsa, Marinkovića i Lundberga ponovo došli do egala (35:34). 

Drugi deo četvrtine igrao se po principu "koš za koš". Real je kontrolisao rezultat i uz fenomenalne procente za dva (15/19) zatrpavao mrežicu "parnog valjka", koji je uprkos jakom centarskom prisustvu, imao muke i u skoku protiv Tavaresa i Ibake. Međutim, u jednom trenutku "zapalio se" i T. Džons, pa smo u finišu mahom gledali dinamičnu utakmicu sa brzo okončanim napadima, gde su u poenima prednjačili Bonga i pomenuti Džons. Od "+7" koliko je bilo maksimalno za Real, razlika se uglavnom kretala do posed, dva zaostatka, da bi košem u poslednjoj sekundi Ibake, domaćin otišao na odmor rezultatom 50:47.

Treća četvrtina

Iako su Španci realtivno rano ostali bez pomoći Tavaresa, koji je zaradio četvrtu ličnu grešku, gorostasa pod obručima Reala na pravi, a može se reći i još bolji način, zamenio je Ibaka. Sa veteranom NBA lige napad Madriđana delovao je fluidnije, pa je domaćin u jednom trenutku otišao i na "plus 8" (57:49), dok su crno-beli, za razliku od prvog poluvremena, upali u kontra ritam što se tiče doprinosa sa perimetra. Gotovo pola deonice nisu postigli koš iz igre, pritom promašivši nekoliko otvorenih pogleda sa distance. Pre svih, Bonga i K. Džons, kome ovo očigledno nije veče. Ali, nekako, malo po malo, i Real je počeo da kuburi na šutu. Gubitkom Tavaresa, odlučili su da "odu od koša" rivala, a nešto sušniji period Madriđana, iskoristili su Beograđani, koji su pod komandom Marinkovića ponovo prišli na posed zaostatka (61:59) u jednom trenutku. Zbog brzog ritma košarke u drugoj polovini deonice, navijači su Vizink areni gledali su nešto manje efikasnu utakmicu, da bi tek završnim minutima Real preko asistencija (11) Kampaca stekao "+4" pred odlučujuću četvrtinu - 68:64.

Četvrta četvrtina

Srpski tim bio je dva poena u zaostatku na početku odlučujućih 10 minuta, ali nije uspeo da izdrži visok kontinuitet sa Madriđanima, koji su 10:0 serijom u režiji Mejsa i Ljulja, stekli prvu dvocifrenu prednost (78:66). Loše reakcije u odbrani, odrazile su se i na samopouzdanje Beograđana na drugom delu terena. Iako su strpljivo gradili napade, nisu uspevali da dođu do koša, a, ruku na srce, ni do otvorenih pogleda. Da su kola "parnog valjka" otišla skroz nizbrdo, bez izglednih šansi da se vrate, videlo se na polovini četcrtine, kada je Real tom ultimativno, 14:0 serijom otišao na ogromnih 17 poena razliike (83:66). Karlik Džouns potom se najzad probudio. vezavši devet poena, smanjivši razliku na pristojnih 83:73, ali nije bilo vremena za nešto više. Kada god bi crno-beli spustili razliku, Madriđani bi pronašli neko rešenje, demonstriravši kvalitet i veliku snagu pod obručima, gde je blistao Ibaka, pa su na kraju mirno priveli utakmicu.

 

REAL MADRID - PARTIZAN

(24:24, 26:23, 18:17, 25:22)

Dvorana: Vizink centar

Sudije: Emin Mogulkoč, Milan Nedović, Tomaš Travicki

Real Madrid: Abalde 4, Kampaco 8 (6sk., 11as.), Rejten-Mejs 12, Gonzales, Hezonja 10, Musa 12 (4sk.), Dek 10, Ibaka 15 (7sk.), Tavares 8, Ljulj 2, Feliz 2, Endiaje 10.

Partizan Mozzart Bet: Dejvis 8 (5sk.), Lundberg 6, K. Džons 15, Nilikina 11, Koprivica, Nakić 5, Marinković 12, Pokuševski, Braun 12, Bonga 6 (4sk, 6as.), Lakić, T. Džons 11 (4sk.).

Evroliga, 2. kolo

SREDA

Monako - Makabi 85:79
Crvena zvezda - Baskonija 78:71

ČETVRTAK

Anadolu Efes - Fenerbahče 78:83
Asvel - Virtus 87:86
Panatinaikos - Bajern 94:79
Real Madrid - Partizan 93:86

PETAK

Olimpijakos - Žalgiris 20.15
Barselona - Alba 20.30
Olimpija Milano - Pariz 20.30

 

Standings provided by Sofascore