Evroliga

Crvena zvezda ima dva od dva u Evroligi! Baskonija bez prave šanse u krcatoj "Areni"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.10.2024 21:55
Košarkaši Crvene zvezde proslavljaju jedan od poena u pobedi nad Baskonijom MN Press
Košarkaši Crvene zvezde proslavljaju jedan od poena u pobedi nad Baskonijom

Košarkaši Crvene zvezde ostali su nepobedivi u novoj sezoni Evrolige, pošto su "izletničkom" trijumfu u Parizu dopisali veliko beogradsko slavlje protiv jake Baskonije - 78:71 (25:20, 17:14, 17:15, 19:22)! Podsetivši kompletnu konkurenciju na velike ambicije u ovom takmičenju, zarad čega su dovedena preozbiljna pojačanja ovog leta. 

Da će čak 19. međusobni duel ova dva tima izaći na dobro po domaćina, odnosno crveno-beli vođstvo rivala smanjiti na 10:9 dalo se naslutiti već u prvoj četvrtini, kada je naš tim u krcatoj "Beogradskoj areni" rešetao trojkama goste. Mada nisu zaostajali ni u procentima šuta za dva poena, toliko da je na kraju tog dela meča ukupna realizacija iz igre iznosila strašnih 90 odsto!

Neverovatnih šest puta su izabranici Janisa Sferopulosa pogađali sa više od šest metara, naspram dva uspela pokušaja momaka u belim dresovma, a najviše poena posle tih deset minuta ubacio je Ajzea Kenan (6). Na drugoj strani mu je parirao, a ko bi drugi, Moneke (7), s tim da je prvak Srbije bio bolji i pod svojim obručom od ekipe iz Vitorije.

 

 

Još jednom lišeni pomoći suspendovanog kapitena Miloša Teodosića (vraća se u tim sledeće nedelje), te Uroša Plavšića izvan protokola, odnosno prvi put s Brankom Lazićem u rosteru ove sezone, nastavili su da vode reč i u drugoj četvrtini. Istina, uz sitne probleme i zastoje. 

Odjednom je osvajač poslednjeg Kupa Radivoja Koraća i AdmiralBet ABA lige zatajio s dalekometnom paljbom - svega jedna trica do velikog odmora - ali ni to kao ni prazan košgeterski hod od tri minuta u drugoj deonici nisu bili dovoljni Špancima da zauzdaju Zvezdu. 

Čak su Nedović i Kalinić stizali da izvode poenterske minijature, dok je jakom i organizovanom timskom odbranom, prva protivnička haubica, Hauard, dugo držan bez poena iz igre. Još je nateren na rano pravljenje tri lične greške. Plus osam na poluvremenu (42:34) bili su izuzetna startna osnova za ostatak bitke.

 

 

Razgoropađeni crveno-beli nisu ispuštali kontrolu, naprotiv, u jednom trenutku su se odlepili na +14. Jeste se Baskonija u jednom trenutku prišunjala na, kobajagi, opasnih - 9, međutim to nije bio samo trzaj već viđenog gubitnika. Red uspešnih skokova, red oduzetih lopti, red zakucavanja... i Davidovac i društvo su hitali ka novom trijumfu.

Očigledno, potpuno mentalno neokrznuti iznenađujućim porazom od Splita u regionalnom takmičenju, odnosno rešeni da poprave igru, koju je i njihov šef javno kritikovao. Ipak, nije moglo baš sve da ide glatko, jer i rival ima moćan sastav. Osetilo se to u zadnjoj deonici. Iako je Zvezda u 33. minutu imala 16 poena viška (65:49).

Ni iz čega, uporni rival je prišao na četiri moraja zaostatka, a onda je Bolomboj digao znak STOP. U kratkom razmaku je lupio jednu rampu i, odmah, postigao dva poena, pa je naš tim umesto da uđe u kompletnu dramu otišao na 68:62. 

A, kada je još Kenan svojom novom trajkom pogodio trojku na tribinama je nastao delirijum. Trebalo je "samo" mirno posao privesti kraju, što je Zvezda, što svojom veštinom i dobitnom taktikom, što promašajima rivala, umela da uradi. Pred dupli takmičarski program sledeće sedmice, najavljen trojkom Kalinića u zadnjem napadu domaćina.  

Očajnički poeni Baskonije u finišu nisu mogli da pokvare kompletan odličan utisak u megdanu sa ekipom Pabla Lasa, s razlogom opreznim u izjavama pred dolazak u srpsku prestonicu. Zvezda se već revanširala Špancima za dva tesna poraza od prošle evroligaške sezone. Najviše zahvaljujući trilingu Ajzea Kenan (19 poena), Džoel Bolomboj (15), Nikola Kalinić (12). Za najbolji klupski start u novom formatu EL. 

Evroliga, 2. kolo

sreda

Monako - Makabi 85:79

Crvena zvezda - Baskonija 78:71

četvrtak

Anadolu Efes - Fenerbahče 19.30

Asvel - Virtus 20.00

Panatinaikos - Bajern 20.15

Real Madrid - Partizan 20.45

petak

Olimpijakos - Žalgiris 20.15

Barselona - Alba 20.30

Olimpija Milano - Pariz 20.30

 

Standings provided by Sofascore