Evroliga

Crvena zvezda posle prave drame slavila u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.10.2024 23:00
Crvena zvezda bila je bolja od Pariza Profimedia
Crvena zvezda bila je bolja od Pariza

Crvena zvezda je posle prave drame slavila u prvom kolu Evrolige sa 80:77. Pelomila je treća četvrtina, koju su crveno-beli dobili sa osam koševa razlike. Ovu prednost beogradski tim održavao je do kraja meča i zasluženo stigao do pobede. 

Odličan početak, zatim zastoj, pa neizvestan duel sa dosta preokreta. Tako je delovao susret Pariza i Crvene zvezde u prvih 20 minuta uvodnog meča nove sezone Evrolige. Treća četvrtina bila je podeljna, prvi deo pripao je domaćinu, kada je stekao "+13", ali su gosti serijom 11:0 uspeli da se vrate pred poslednjih deset minuta.

Rezultat je 77:80 (18:17, 25:18, 15:23, 19:22)!

Regionalni šampion je sjajno otvorio meč u Parizu i lako stekao početnih 12:4. Međutim, posle toga je osvajač Evrokupa iz prošle sezone uspeo da uhvati priključak i da prvu deonicu završi u minimalnom vođstvu 18:17.

Iako je domaćin brzo stekao pet poena prednosti, crveno-beli su se vratili trojkama Nemanje Nedovića (dve) i Rokasa Gedraitisa (jedna). Dosta oscilacija je imao tim trenera Janisa Sferopulosa i njih definitivno mora da smanji u nastavku utakmice. Ponestajalo je opcija u fazi napada, dok je u odbrani izostala neophodna čvrstina.

 

 

Pariz je na nešto više od dva minuta pre kraja prvog poluvremena imao "+6", ali kada se činilo da će se Zvezda rezultatski poravnati, ulsedio je novi pad i čak četiri poena na manje od sekund pre kraja. Ti Džej Šorts je pogodio dva od tri slobodna bacanja, a Mikael Jantuen posle skoka u napadu ubacio odbitak.

Partizan izgubio od Baskonije

Isti ritam viđen je i na početku treće deonice, kada je delovalo da osvajač ABA lige i srpski šampion može potpuno da izgubi kompas, a samim tim i utakmicu. Ipak, posle dvocifrene prenodsti Pariza i propuštenog napada, usledio je sjajni napadčki deo Zvezde i serija od 11:0. Naravno, sve pozitivno ispod koša Francuza pratilo je još bolje izdanje u odbrani.

Šorts je dodao samo dva poena na deset iz prvog dela, dok je Maodo Lo ostao na deset. Međutim, Ajzea Kenan u redovima Zvezde je takođe minimalno povećao košgeterski učinak i trenutno je na 12 poena , dok je Nemanja Nedović preuzeo mesto najboljeg strelca sa 13 poena.

U poslednjoj četvrtini Crvena zvezda je odigrala odlično. A trojkama Nedovića i Kalinića, crveno-beli su preuzeli konce igre u svoje ruke. Zaustavili su crveno-beli napad Pariza, a onda su dobro kombinovali Kalinić i Mitrović, ostaje 72:77.

Gedraitis nije pogodio trojku, ali na drugoj strani nije ni Vord. Odbranila se Zvezda, potom je faul u napadu napravio Mitrović.

Šorts dolazi do poena, njegov 14. poen. Na drugoj strani Miler-Mekintajer uzvraća sa polu distance - 74:77. Crveno-beli sada definitivno zavise od sebe, imaju situaciju u svojim rukama i jedan koš bi verovatno mogao da reši sve. 

Mekintajer je promašio za dva poena, a onda je Kalinić na drugoj strani faulirao Nadira Ifija za dva slobodna bacanja. Pogodio je prvo, ne i drugo bacanje. Prva drama. Polovičan je Mekintajer sa linije slobodnih bacanja imao takođe polovičan učinak.

Crvena zvezda ima pola koša prednosti i imaće napad posle tajm-auta. Ostalo je još osam sekundi do kraja četvte četvrtine.

Pobeda crveno-belih posle velike drame u Parizu 77:80.

Evroliga, 1. kolo:

ČETVRTAK

Alba - Panatinaikos 77:87
Monako - Milano 93:90
Žalgiris - Barselona 74:67
Baskonija - Partizan 88:82
Bajern - Real Madrid 97:89
Makabi - Lion 89:82

PETAK

Fenerbahče - Olimpijakos 82:71
Pariz - Crvena zvezda 80:77
Virtus - Anadolu Efes 67:76

 

Пласман обезедио Sofascore