Evroliga

Hrabri Partizan ponovo ostao bez pobede u Vitoriji: Džons blistao, ali je Baskonija ipak bila bolja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.10.2024 22:40
Košarkaši Partizana MN Press
Košarkaši Partizana

Ni posle 23 godine košarkaši Partizana nisu slavili u Vitoriji. Iako su Beograđani imali prednost više od jednog poluvremena, displinovana ekipa Baskonije uspela je da okrene utakmicu pred svojim navijačima i zahvaljujući daleko boljem izdanju u drugom delu igre, upiše pobedu na startu Evrolige, dok su crno-beli, posle dva tesna poraza od španske ekipe, upisali još jedan i to na premijeri nove sezone na međunarodnoj sceni, gde je blistao odlični Tajrik Džons - 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22).

Momak koji je protekle sezone igrao u Efesu, uz Brendona Dejvisa (20p), bio je najefikasniji u taboru srpskog tima, i, generealno, utakmice, a meč u Vitoriji završio je sa 22 poena. Vanja Marinković ubacio je bivšem timu 11, dok je dvocifren bio još i Ife Lundberg sa 10 poena. Karlik Džons, iako se nije proslavio u košgeterskom smislu (4 poena, 2/6 iz igre), upisao je šest asistencija i to mahom iz saradnje sa Tajrikom u prvom poluvremenu, dok je listu strelaca španske ekipe predvodio Hauard sa 17 poena.

Kada se sve sumira, jedno više nego solidno izdanje srpske ekipe, koja je zahavaljujući visokim procentima šuta za tri poena (11/24) imala prednost većim delom utakmice. Baskonija se mučila u prvom poluvremenu zbog ogromnog broja izgubljenih lopti (10) i, generalno, loših odluka u tranzicionoj odbrani i napadu. Zbog odličnog centarskog tandema Džons - Dejvis, crno-beli parirali su Špancima u skok igri, iako se nisu proslavili baš u finišu u tom segmentu, dok je ključna razlika bilo drugo poluvreme.

Kao što je Pablo Laso najavio na poluvremenu, Baskonija je uspela da zaustavi tranziciju Partizana i koliko-toliko, oduzme njihov pik-en-rol, koji je bio ubitačan za crno-bele većim delom utakmice. Primetna je bila jaka odbrana na Hauardu, pa su Španci promenili taktiku, ostavivši više prostora Monekeu, Sedekerskisu i Kabarou, što se ispostavilo kao pun pogodak, kada su Beograđani upali u kontra ritam u poslednjih 10 minuta.

Tajrik Džons, koji je odigrao sjajan meč, postavivši rekord karijere po broju postignutih poena, ostao je bez učinka iz igre više od polovine odlučujuće deonice, Marinković i Dejvis veštački su održavali crno-bele u igri sa nekoliko vezanih trojki, ali je sve to bilo nedovoljno kada se španska ekipa razgoropadila u odlučujućim minutima. Od Hauarda do Foresta i svih nabrojanih, pogađali su sa penala (19/21), iz tranzicije, otvorenih pogleda, a u takvoj konstalaciji stvari, igrači Željka Obradovića mogli su samo da prihvate poraz pred energičnom španskom publikom, koja je hukom sa tribina dala ključnu energiju svojim miljenicima za preokret.
 

MN Press

 

 

(KRAJ) BASKONIJA - PARTIZAN 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22)

TOK UTAKMICE

Prva četvrtina:

Na klimavim nogama počeli su utakmicu crno-beli. Posle serije promašaja na ofanzivnom delu terena, prvi koš iz igre postigao je Braun tek nakon više od tri minuta igre, dok je Baskonija, zahvaljujući boljim rešenjima u napadu, ubrzo došla do "osetnijeg" vođstva. Raspucao se Kabaro, pa su Španci u prvoj polovini deonice vodili 9:3 i taman kada je slika na terenu bila očajavajuća. Što zbog slabe odbrane na unutrašnjim pozicijama, što zbog skromnog učinka u napadu, Partizan je uspeo da se konsoliduje i serijom 12:2 u režiji Marinkovića i Dejvisa, dođe do preokreta (15:11). Bilo je primetno da se španski tim slabo nosi sa taktičkim zamislima Obradovića, koji nije mnogo menjao petorku u uvodnoj deonici, da bi tim iz Vitorije trojkom Boldvina u poslednjoj sekundi četvrtine ipak otišao na odmor sa minimalnom razlikom - 17:16. Valja napomenuti da su Španci imali čak 5 izgubljenih lopti u uvodnih 10 minuta.

Druga četvrtina:

U odnosu na uvodnu deonicu koja se igrala u serijama, ekipe u drugoj četvrtini bile su daleko disciplinovanije, pa se mahom igralo koš za koš - bez preteranog srljanja i nerezonskih šuteva, dok se srpski tim uglavnom uslanjao na "Džons konekciju". Pik-en-rol Karlika i Tajrika davao je rezultata. Naročito u tranziciji, pa su crno-beli dugo držali rivale na posed zaostatka. Hauard se na drugoj strani razigrao, postigavši nekoliko vezanih poena, ali su odgovor na njegove solo prodore i trojke, imali Nilikina i Dejvis sa distance (31:30). Brendon je potom imao i zapaženu rolu sa unutrašnjih pozicija. Dobro koristivši mis-mečeve, pridružio se T. Džonsu na listi dvocifrenih igrača (10p), da bi nakon buđenja Bonge, crno-beli otišli na najvećih "+6" u završnici poluvremena (38:32). 

Kretnja, dobra igra u tranziciji i pametno građeni napadi, kao da su malo poremetili odbranu španske ekipe, koja sem Hauarda (10p) nije imala raspoloženih igrača u tim trenucima. Slabe odluke u defanzivi, ostavile su traga na samopouzdanju i procentima timske realizacije, koja su naglo počela da opadaju nakon furioznog starta Španaca, dok su crno-beli stamenom odbranom i odličnom učinkom centarskog tandema Džons-Dejvis, zaključali parket (Baskonija bez koša iz igre 3 minuta) i otišli na veliki odmor u zadovoljavajućem plusu.

Treća četvrtina:

Taman nakon što je Partizan došao nadomak dvocifrene prednosti posle poena izuzetno raspoloženog T. Džonsa (32:41), Baskonija se za tili čas vratila u igru nakon 9:2 serije u režiji Monekea, prišavši na samo posed zaostatka (41:43). Bolja selekcija šuta, više strpljenja u organizaciji napada i generalno, kvalitetnije odluke u defanzivi kod preuzimanja, bile su glavne razlike u igri španske ekipe u odnosu na prvo poluvreme. Što se i odrazilo na semafor kada je Boldvin doveo domaći tim do egala u jednom trenutku (54:54). Međutim, tamo gde je stao Džons, nastavili su Bonga i Lundberg, koji su još uvek održali "kakvu-takvu" prednost Partizana (60:59) u Vitoriji, gde je Baskonija u trećoj četvrtini postigla skoro isti broj poena kao za celo poluvreme.

Četvrta četvrtina:

Sa kakvom energijom su igrali domaći u prethodnoj deonici, bilo je za očekivati da će sa visokim intezitetom ući i u poslednjih 10 minuta utakmice. Forest i Moneke odmah su nametnuli brz ritam, ali centarski tandem Dejvis - Džons i dalje nije dozvoljavao Baskoniji da se razmaše po parketu, pa smo i dalje gledali meč u egalu, sa nešto većom inicijativom španskog tima. Sve do sredine četvrtine Partizan je imao vođstvo (72:70). Međutim, kako su lopte Hola, Foresta, Sedekerskisa polako počele da ulaze (i to mahom sa linije penala), tako je samopouzdanje Beograđana opadalo... Nerezonski šutevi, brzo potrošeni napadi i manjak komunikacije u tranzicionoj odbrani, pošteno su mučili crno-bele, koji, zbog pada samopouzdanja, koš iz igre nisu postigli puna četiri minuta do "floutera" Lundberga (75:74).

Iako je srpski tim bio samo posed u zaostatku, već u tim trenucima se mogao naslućivati krah Partizana, koji nikako nije uspevao da poveže svoje redove. Od odbrane do napada, nije bilo ideje u igri, a ni česti tajm-autovi Obradovića i zamerke sa klupe, nisu urodili plodom. Jednostavno, falio je "neki Panter" ili igrač koji bi mogao da preuzme odgovrnost, budući da se T. Džons uspavao...  Dejvis jeste pogodio važan šut na minut do kraja, kada su crno-beli prišli na 80:76, ali su Hol i Forest ubrzo povećali razliku na +8 (84:76) i time lupili pečat na više nego solidno izdanje srpskog tima na startu Evrolige.


INFORMACIJE UOČI UTAKMICE:

Partizan je prethodne sezone osvojio 11. mesto sa učinkom 16-18 i nije izborio poziciju u plej-ofu. U međuvremenu crno-beli su napravili potpuni remont u Humskoj, pa je od prošlogodišnjeg rostera ostao samo Balša Koprivica.

Zanimljivo je da je tokom prethodne dve sezone Partizan u oba navrata gostovao Baskoniji u ranoj fazi takmičenja i gubio u dramatičnim završnicama. Najpre 2022. godine, kada je Markus Haurad pogodio onu čuvanu trojku, a onda i prošle sezone kada je crno-belima presudio Ćima Moneke sa linije penala.

Što se igračkog kadra Partizana tiče, svi će biti na raspoloaganju Željku Obradoviću sem Duejna Vašingtona i Ajzeje Majka, koji se još uvek oporavlja od povrede. Na drugoj strani, Baskonija je kompletna, a u taboru španske ekipe biće i bivši član srpskog tima - Ognjen Jaramaz.

BASKONIJA - PARTIZAN  88:82

(16:17, 16:21, 27:22, 29:22)

Dvorana: Buesa arena

Sudije: Robert Lotermozer, Pjotr Pastusjak, Džozef Bisang

Baskonija: Hauard, Raieste, Sedekerskis, Luvavu, Jaramaz, Forest, Rogavopulos, Diop, Boldvin, Hol, Endiaje, Moneke.

Partizan Mozzart Bet: Dejvis, Lundberg, K. Džons, Nilikina, Koprivica, Nakić, Marinković, Pokuševski, Braun, Bonga, Lakić, T. Džons.

Evroliga, prvo kolo

Četvrtak

Alba - Panatinaikos 77:87
Monako - Milano 93:80
Žalgiris - Barselona 74:67
Baskonija - Partizan u toku
Bajern - Real Madrid u toku
Makabi TA - Asvel Lion u toku

Petak

Fenerbahče - Olimpijakos 19.30
Pariz - Crvena zvezda 21.00
Virtus - Anadolu Efes 21.00

 

Standings provided by Sofascore