Evroliga

"Kralj" brani krunu u finalu Evrolige: Olimpijakos potonuo na poluvremenu, pa pokazao zube u nastavku, ali kasno...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.05.2024 23:15
Košarkaši Reala i Olimpijakosa Tanjug/Andreas Gora/dpa via AP
Košarkaši Reala i Olimpijakosa

Posle Panatinaikosa, dobili smo i drugog učesnika finala ovogodišnjeg izdanja Evrolige, a u pitanju je aktuelni branilac trofeja - Real Madrid. Temelje pobede u drugoj utakmici "F4" u Berlinu protiv Olimpijakosa, španski velikan postavio je u prvom poluvremenu, gde je u jednom trenutku vodio i sa 25 poena prednosti, da bi u nastavku i pored velike želje grčkog tima, zadržao razliku na krilima pametnije igre u odlučujućoj četvrtini - 87:76 (28:10, 28:27, 15:21, 16:18).

Real Madrid otvorio je besprekorno utakmicu u Berlinu protiv Olimpijakosa. Poveli su Španci sa 28:10 u finšu uvodne četvtine, da bi tokom druge deonice razlika otišla i na +25. I taman kada se učinilo da nas čeka još jedan debakl u glavnom gradu Nemačke, ekipa Jorgosa Barcokasa uspela je da uhvati rezultatski priključak i u nekoliko navrata priđe na jednocifren zaostatak, ali je razlika iz prvog poluvremena ipak bila prevelika...

Madriđani su u ključnim momentima utakmice znali da odigraju strpljivo. I kada lopta nije ulazila u koš, tražili su drugačija rešenja u napadu i uz čvrstu odbranu, uspeli su da zaustave nalete raspoloženih Grka, koji su i pored znatno boljeg izdanja u drugom poluvremenu, ipak ostali kratkih rukava u nastavku. Na kraju i više nego zaslužena pobeda Real Madrida, koji će u nedelju, 26. maja braniti evropski tron protiv Panatinaikosa.

 

 

Nakon početnog odmeravanja snaga, Real Madrid krenuo je da gradi razliku na krilima neverovatne serije iza linije 6.75. Počelo je trojkama Hezonje, a kada su se hrvatskom reprezentativcu pridružili Musa i Jabuzele, španski tim, već u ranoj fazi meča došao je do dvocifrene prednosti (19:8). U tom trenutku Real je nanizao pet trojki, što se odrazilo i na samopouzdanje grčkog tima u napadu, pa smo već u finišu poluvremena videli ogromnu razliku na strani španskog velikana - 28:10.

Ekipa iz Pireja nikako nije mogla da se sastavi ni u drugoj četvrtini. Interesantne su tada bile scene iz Berlina, gde su zbog očajne igre Olimpijakosa, grčki navijači čak i okrenuli leđa parketu, dok je Real nastavio "sipa" sa svih strana. Poeni Madriđana bili su ravnomerno raspoređeni i sve im je išlo na ruku u tim momentima. Dal` sa distance, ili iz reketa, ekipa Jorgosa Barcokasa nikako nije uspevala da zaustavi tu napadačku rapsodiju Reala, koji je posle koša Ljulja u finišu poluvremena tekao čak 25 poena prednosti - 54:29.

Ali...

Već početak drugog poluvremena, nagovestio je malo drugačiji rasplet u nastavku. Olimpijakos je ovaj put izašao znatno više fokusiran. Željni preokreta, igrači grčkog tima podigli su intenzitet u odbrani i prestali da gomilaju greške u napadu. Piters se zahuktao sa distance, Vilijams-Gos pronašao je svoj ritam i malo po malo, Olimpijakos je počeo da krčka razliku Madriđana, koje je samo Musa još uvek držao u igri. Barcokasovi momci prišli su na podošljivih -13 na ulasku u poslednju četvrtinu (71:58).

To su prepoznali navijači grčkog tima, pa je pozorišna atmosfera u Berlinu dobila malo drugačiju notu u nastavku. Susret je u tim trenucima postao sve više taktičan. Zbog nešto skromnijih procenata šuta iz igre, Madriđani su kupili poene sa penala, uz sporadične koševe najiskusnijih, Rodrigeza i Ljulja, dok je Olimpijakos i dalje pogađao preko Vilijams-Gosa i Mekisika. Posebno je bilo alarmantno za Real sredinom deonice, kada je grčki tim najzad prišao na jednocifren zaostatak (77:69).

Španska ekipa tada je spustila gas na parketu i počela da igra sve duže napade. Vreme je prolazilo, a utisak se stiče, da Olimpijakos, i pored velike želje, nije uspevao da pronađe snagu za konačan preokret. Može se reći da je u tim trenucima malo i sreća pogledala aktuelne šampione, pošto je u nekoliko situacija lopta izlazila iz koša grčkom timu. Da bi tačku na meč Madriđani stavili na tri minuta do kraja posle nekoliko poena iz tranzicije Muse i Rodrigeza (81:69).

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Musa sa 20 poena, Hezonja je dodao 12, Jabuzele i Porijer su pomogli sa po 11, dok su listu strelaca Olimpijakosa predvodili Piters (23), Mekisik (17) i Vilijams-Gos (15).