ABA liga

Partizan zadržao stopostotan učinak u ABA ligi, ali se namučio u Zadru

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2024 20:57
Zadar - Partizan ABA liga/Dragana Stjepanovic
Zadar - Partizan

Košarkaši Partizana zadržali su stopostotan učinak u ABA ligi i nakon petog kola, pošto su posle dosta muke savladali Zadar na gostovanju. Beograđani su tako uz Budućnost ostali jedini neporaženi tim u takmičenju, a do pobede u dvorani "Krešimir Ćosić" stigli su u neizvenoj završnici, i, generalno, boljoj igri u poslednjoj četvrtini - 75:71 (20:19, 22:12, 12:27, 21:13).

Hrvatska ekipa sve do samog kraja bila je konkurentna crno-belima. Vladimir Mihailović, strelac 29 poena bio je sjajan, pa su Zadrani u finišu mogli da naprave i iznaneđenje. Međutim, mirna ruka srpskog tima i bolja igra u završnici ipak je presudila. Karlik Džouns i Sterling Braun režirali su 7:2 seriju u ključnim trenucima, a, ispostaviće se, taj sušni period u poslednja tri minuta kada nije bilo koša iz igre, puno je koštao hrvatski tim.

Isak Bonga bio je najefikasniji pojedinac kod Beograđana. Postigao je 16 poena, Karlik Džouns dodao je 14. Balša Koprivica ubacio je 11, dok je dvocifren bio još i Frenk Nilikina sa 10 poena.
 

 

 

Posle poprilično izjednačene uvodne četvrtine koja se pretežnom igrala u serijama, prvu osetniju prednost, a ujedno i dvocifrenu, crno-beli stekli su sredinom druge deonice. Na krilima sjajne timske igre, gde se sa unutrašnjih pozicija naročito istakao Koprivica, Beograđani su poveli 31:21, nagovestivši još jednu laku pobedu u ABA ligi. Što je u slučaj u većini situacija kada "večiti" odu na +10 u regionalnom takmičenju.

Međutim, kao i tokom prve četvrtine, hrvatski tim se vratio u meč i preko Mihailovića stigao do rezultatski prihvatljive razlike (31:36). Iako nisu blistali sa distance, produkcija u reketu i, generalno, dobra igra startera, držala je Zadrane u meču, koji su na krilima neverovatne serije u trećoj četvrtini (27:12) došli i do preokreta nakon što je veći deo susreta prošao u potpunoj kontroli srpske ekipe - 58:54.

Mali predah na ulasku u poslednju četvrtinu kao da je više prijao Beograđanima, koji su 10:3 serijom u režiji Bonge i Karlika Džonsa poveli 66:61 sredinom deonice. Iako je po energiji na terenu delovalo da će Obradovićevi momci ovde prelomiti utakmicu, novu energiju hrvatskom timu doneo je sjajni Mihailović. Rekorder ABA lige po broju postignutih poena na jednoj utakmici uz podršku Gegića režirao je kontra seriju za Zadrane, napravivši novi preokret na tri minuta do kraja - 69:68.

Nakon što su odlično otvorili deonicu, crno-beli upali su u kontra ritam, zabeleživši veliki broj grešaka u tranzicionoj odbrani. Bilo je tu i dosta promašenih šuteva. Stekla se ruka Beograđanima, pa je hrvatski tim ostao konkurentan Evroligašu sve do samog kraja.

Karlik Džouns pogodio je neke važne šuteve pa su na dva minuta do poslednjeg zvižduka crno-beli poveli 73:69. Mihailović je potom uveo meč u neizvesnost nakon što je relizovao oba bacanja (71:73), da bi pečat na pobedu gostiju iz Beograda lupio Braun na pet sekundi do kraja. Prethodno su Zadrani promašili oba šuta sa linije penala, a ključni skok uhvatio je Balša Koprivica kada se već mogao naslutiti pobednik.

AdmiralBet ABA liga, 5. kolo

PETAK

Igokea - Cedevita Olimpija 91:78
FMP - Cibona 89:84

SUBOTA

Mornar - Borac 90:98
Split - Mega 90:80

NEDELJA

Dubai - Spartak 90:89
Zadar - Partizan 71:75
Krka - SC Derbi 97:91

PONEDELJAK

Budućnost - Crvena zvezda 19.00 (A1P)

 

Standings provided by Sofascore