ABA liga

Borac u produžetku savladao Mornar, Splićani naneli Megi prvi poraz sezone

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.10.2024 21:40
Košarkaši Splita i Mege AdmiralBet ABA liga/Split/Dragana Stjepanović
Košarkaši Splita i Mege

Dve različite slike na mečevima drugog dana petog kola AdmiralBetABA lige. Split je ostvario veoma bitan trijumf nad Megom 90:80 (28:20, 20:20, 24:22, 18:18) dok je nekoliko stotina kilometara niz obalu Jadranskog mora Borac iz Čačka nakon produžetka savladao Mornar 98:90 (17:20, 26:18, 21:23, 23:26, 11:3). 

Splićani su sjajnom timskom igrom uz 23 asistencije upropastili neporažen početak sezone Mege. Veoma ohrabrujuća pobeda, nakon lošeg početka i tri izgubljena meča. U Baru se igrala dosta neizvesna utakmica, gde je trojka Valinskasa spasla Borac poraza. 

Čačani su držali kontrolu u prvom poluvremenu, nakon 15 minuta su se odvojili od Mornara 9 razlike, što je ujedno bilo i najveće rastojanje na meču. Barani su u nastavku meča uspeli da se vrate u igru, a u jednom trenutku su i poveli 5 poena. 

Prednost se često menjala u drugom poluvremenu, pa nijedna ekipa nije stigla da se "odlepi" od druge. Krilo Borca Marko Jošilo bio je izuzetan sa distance, pa je uveo svoj tim u četvrtu četvrtinu sa vođstvom 67:61. Izgledalo je kao da utakmica ide u korist gostiju sve do ulaska Ilije Đokovića na parket. Plejmejker Mornara je poveo tim u seriju 13:2, pa su uz njegove dve postignute trojke Barani oteli prednost.

 

 

Finiš meča je bio dosta dramatičan, igralo se na jedan posed. Domaća ekipa je šest sekundi pred kraj imala prednost od tri poena, ali je Paulijus Valinskas pogotkom za tri poena spasio čačane i odveo meč u produžetak. Trojka Litvanca je dala veliku energiju gostima, koji su nakon dodatnih pet minuta igre izašli kao bolji iz duela sa Mornarom. Najefikasniji među pobedničkom ekipom je bio Marko Jošilo sa 22 poena, dok je za Mornar identičan učinak imao Branden Dženkins. 

Drugi meč dana igrao se u Hrvatskoj, gde je Split ugostio Megu. Domaćini su krenuli snažnom igrom, na startu su poveli sa 12:4, nakon čega je trener Mege brzo morao da traži tajm-aut. Minut odmora nije nimalo zaustavio tempo igre Splićana koji su za deset minuta igre postigli 28 poena, uz četiri postignute trojke. 

Hrvatski tim bi u drugoj četvrtini stvorio sebi još veću prednost da nije bilo Mihaila Petrovića koji je držao Megu u igri. Već nakon poluvremena je bio jasan pobenik. Trojka gostiju spustila je prednost Splita na samo šest poena, što je otvorilo "novi ventil" ekipe. Ušli su u seriju od 13 poena kojom su stigli do rezultata 70:56, najveće prednosti do tad. 

Splićani su u poslednjoj deonici samo potvrdili preko potrebnu pobedu. Pored svih napora igrača Mege nisu uspeli da ugroze prednost protivnka, koji je zahvaljujući 22 poena Šenona Šortera i 19 Davida Škare ostvarila drugu pobedu u regionalnom takmičenju. 

 

 


AdmiralBet ABA liga, 5. kolo

PETAK

Igokea - Cedevita Olimpija 91:78
FMP - Cibona 89:84

SUBOTA

Mornar - Borac 90:98
Split - Mega 90:80

NEDELJA

Dubai - Spartak 17.00 
Zadar - Partizan 19.00 (A1P)
Krka - SC Derbi 21.00

PONEDELJAK

Budućnost - Crvena zvezda 19.00 (A1P)

 

Standings provided by Sofascore