ABA liga

Skoro pa "stotka": Partizan razbio Borac pred više od 16.000 navijača u Areni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.09.2024 20:50
Košarkaši Partizana MN Press
Košarkaši Partizana

Na više nego ubedljiv način košarkaši Partizana započeli su novu sezonu u AdmiralBet ABA ligi, gde su pred krcatim tribinama beogradske Arene "razbili" Borac iz Čačka rezultatom - 96:66 (24:19, 22:17, 31:12, 19:18).

Osim ponekih perioda tokom uvodne četvrtine, kao i krajem treće i početkom poslednje deonice, evroligaška postava Željka Obradovića, demonstrirala je silu većim delom susreta (čemu u prilog govori i krajnji rezultat), dok je ključnu seriju vredne prve pobede u takmičenju, napravila nakon povratka sa pauze po završetku poluvremena. 

Iako je na odmor otišao sa komfornih 10 poena razlike (46:36), "parni valjak" rešio je da doda gas i obraduje preko 16.000 navijača u Areni već sredinom druge četvrtine kada je u režiji sjajne timske igre napravljena 22:2 serija za ogromnih +31 (71:40), posle, koje se, Borac, nije mogao vratiti... Bez obzira na periode sasvim solidne košarke koji su Čačani demonstrirali u nastavku utakmice.

Osim pomenute serije i očigledne razlike u kvalitetu, ključ pobede Partizana leži u fenomalnim procentima za tri poena (57 odsto), kao i u velikoj razlici u skoku (42:27). Partizan je kontrolisao rekete i spoljne pozicije, protok lopte je bio na nivou, čemu u prilog govore i 22 asistecije, dok je u prvom planu bila sjajna timska igra i veliki broj dvocifrenih košarkaša, gde je najefikasniji bio Karlik Džouns sa 14 poena. 

Iako je Partizan relativno dobro ušao u meč, solidan broj izgubljenih lopti (4) i nešto skromniji procenti šuta za dva (45 odsto), dozvolili su Čačanima da igraju svoju igru u uvodnoj deonici, gde su većim delom četvrtine bili  konkurenti, a ponekad i u prednosti (7:4, 15:13..). Da bi crno-beli rezultatski "prodisali", tek u finišu kvartala na krilima druge postave, predvođene Lundbergom i Džounsom - 24:17.

Nadahnuti Čačani bili su egalu sa Partizanom sve do sredine druge četvrtine, kada su posle trojke Smita prišli na dva poseda zaostatka (25:30), da bi potom usledila rapsodija crno-belih za ogromno oduševljenje na tribina i 11:0 serija u režiji Brauna, Bonge i Džounsa, koji su praktično, time i rešili utakmicu već u ranoj fazi - 41:25.

Stranci gostujućeg tima, pre svih, Furmanavičius, Boldvin i Valinskas, uspeli su da dovedu Borac do kakvog-takvog priključka u finišu poluvrmena (46:36), kada je malo opala energija Beograđanima. Ali, ispostavlja se da je to ipak bio poslednji trzaj Čačana, budući da je "parni valjak" i defitivno otklonio sve dileme tokom treće četvrtine kada je napravljena 22:2 serija (?!).

Od Karlika Džounsa, Brauna, Bonge, Nilikine, Lunberga... Svako je dao svoj doprinos u toj seriji, u kojoj Čačani ama baš ništa nisu mogli da urade. Crno-beli blistali su sa distance, gde su u jednom trenutku imali i preko 60 odsto timske realizacije. Nezanemraljivo je smanjen broj izgubljenih lopti. Tajrik Džouns bio je sjajan sa unutrašnjih pozicija, Bonga je "sipao" iz daljine, a kada je "proključala" Arena sa preko 16.000 duša, bilo je jasno da će se Borac vratiti u Čačak sa ubedljivim porazom na svom kontu, bez obzira na solidnu njegovih igrača u finišu treće i početkom poslednje deonice.

AdmiralBet ABA liga, prvo kolo

PETAK

Cibona - Zadar 69:87

SUBOTA

Split - Igokea 74:79
Mornar - Budućnost 51:98

NEDELJA

Dubai - Crvena zvezda 86-84
Krka - Mega 70:80
FMP - Cedevita Olimpija 75:62

SREDA

Partizan - Borac 96:66

ČETVRTAK

SC Derbi - Spartak 19.00 (AS6)

 

Standings provided by Sofascore