ABA liga

Dubai izvanredan na premijeri: Zvezda kiksnula na samom početku AdmiralBet ABA lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.09.2024 19:02
Košarkaši Crvene zvezde MN Press
Košarkaši Crvene zvezde

Košarkaši Dubaija uspeli su u svom prvom zvaničnom meču u AdmiralBet ABA ligi savladati aktuelnog šampiona, Crvenu zvezdu, u "Koka-Kola" areni rezultatom 86-84 (28:16, 22:25, 16:22, 20:21). Poprilično je smušeno igrao tim stratega Janisa Sferopulosa, i u više navrata je ispuštao priključak u trci za Dubaijem nerezonskim odlukama i izgubljenim loptama. Ovo je ujedno i prvi put u poslednjih deset godina da beogradski crveno-beli otvaraju sezonu u šampionatu Jadrana porazom. 

Što se tima iz Emirata tiče, može se reći da su i pogađali neke prilično teške šuteve, a dva puta su čak sa zvukom sirene stizali do neplaniranih poena, čime su uvek uspevali da zadrže teško stečenu prednost. 

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Nikola Kalinić sa 16 poena (5/9, 4/7 za tri), a pratio ga je Ajzea Kenan sa 13 (5/8, 2/4 za tri). Što se Dubaija tiče, najbolji je bio trojac: Nejt Mejson (18)-Avudu Abas (17)-Klemen Prepelič (16), koji je zajedno postigao 51 poena domaćina. 

Velikom borbom oba tima se otvorila utakmica, tako da su i jedni i drugi imali problem sa faulovima krajem prve četvrtine. Međutim, polako ali sigurno, prednost tima iz Emirata je počela da se oseća, a dodatni vetar u leđa, dala je neočekivana Avudua Abasa sa 3/4 terena, koja je Dubaiju donela dvocifrenu prednost od +12. 

Očigledno je bilo da je ovakav ishod prvog dela uneo nemir u neuigrani tim Crvene zvezde, a Dubai je to velikodušno koristio. Vanredna igra Nejta Mejsona u drugom delu, te dve trojke Davisa Bertansa, potpuno su unazadili klub sa Malog Kalemegdana, koji je na duži odmor otišao u velikom stilu - poenima prvopomenutog uz zvuk sirene, čime je ostvarena zaliha od devet poena. 

Ipak, teća četvrtina je donela pravu rovovsku borbu. Sa jedne strane su Mejson, Abas i probuđeni Klemen Prepelič, pokušavali da održe dobru zalihu za Dubai, dok je na drugoj strani istaknutu rolu imao Ajzea Kenan. Omaleni šuter je uspeo da napravi seriju od 8:0 sam (pogodivši dva odlična šuta sa distance), a pomogao mu je Nikola Kalinić (3/4 za tri) koji je krajem četvrtine i sam namestio šut za tri. Ipak, domaćina je Prepeličevo lukavo izvlačenje faula u petom minutu ovog dela (dobio priliku za tri bacanja), uz trojku na u poslednjem napadu, ostavilo na +3 pred ulazak u poslednju deonicu. 

Poslednja četvrtina je prilično loše počela za crveno-bele. Miloš Teodosić je bio neoprezan, i napravio je nesportski faul nad Abasom, zbog čega je zaradio isključenje. Klemen Prepelič nije prestao da zasipa koš, tako da je posle Kenanove izgubljene lopte uzeo stvar u svoje ruke, pogodio jedan "snajper", i naterao Janisa Sferopulosa na tajm-aut pri rezultatu 70:63. 

 

 

Po povratku sa odmora, Kalinić je odgovorio svojom trojkom, a onda je isto uradio Nemanja Dangubić. Prava rafalna paljba razvila se u "Koka-kola areni" o čemu svedoči 50 pokušaja za tri poena (na kraju 55) već početkom poslednjeg dela igre. Neko vreme su se naizmenično nizali poeni, a onda je na četiri minuta pred kraj, Abas pogodio trojku za +9 - što se pokazalo kao prelomni deo utakmice. 

Nisu spretni bili u završnici crveno-beli, najbolje se to videlo na prodatoj lopti Ajzee Kenana, koga je iz skoka lopta pogodila, u nogu. Zatim je isti igrač promašio dobru poziciju za tri, što je trojkom kaznio Nemanja Dangubić. Brza serija od 5:0 za Crvenu zvezdu, uvela je meč u neizvesnu završnicu.

Na 40 sekundi do kraja Nejt Mejson je pogodio trojku koja je mogla odlučiti pitanje pobednika, ali mu je odmah uzvratio na isti način Nemanja Nedović. Pretposlednji napad je na sebe uzeo Mejson, a Bolomboj je uspeo da ga spreči u nameri da bude čovek odluke. Na drugoj strani je Kodi-Miler Mekintajer pokušao za tri na 1.8 sekundi do kraja i promašio čitav obruč što je označilo kraj nadama kluba sa Malog Kalemegdana da može stići do preokreta. 

Sve mečeve AdmiralBet ABA lige možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

Dubai - Crvena zvezda 86:84 (28:16, 22:25, 16:22, 20:21)

Koka Kola Arena, Dubai.

Sudije: Milan Nedović, Igor Dragojević, Dragan Porobić.

DUBAI: Ravena, Mejson 18, Dangubić 8, Uskoković 3, Abas 17, Prepelič 16 (10as), Bertans 6, Tejlor, Vilijams 9, Anđušić 4, Radošević 2 (5sk), Duveriolu 3.

CRVENA ZVEZDA: Miler Mekintajer 10 (4as), Kenan 13, Teodosić 3 (6as), Davidovac 5, Mitrović 12 (6sk), Kalinić 16 (5sk), Dobrić, Bolomboj 2 (5sk), Gedraitis 9, Plavšić 1, Nedović 11, Dos Santos 2

AdmiralBet ABA liga, prvo kolo

Petak

Cibona - Zadar 69:87

Subota

Split - Igokea 74:79

Mornar - Budućnost 51:98

Nedelja

Dubai - Crvena zvezda 86-84

Krka - Mega 19.00 (AS3)
FMP - Cedevita Olimpija
21.00 (AS3)

Sreda

Partizan - Borac 19.00 (AP1)

Četvrtak

SC Derbi - Spartak 19.00 (AS6)

 

Standings provided by Sofascore