ABA liga

Prežalio sam Partizan: Ponjitka "otvorio dušu" i otkrio šta nije štimalo u Humskoj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.07.2024 08:03
Mateuš Ponjitka sumirao sezonu sa Parrizanom MN Press
Mateuš Ponjitka sumirao sezonu sa Parrizanom

Nakon košmarne sezone u kojoj nije osvojen nijedan trofej Mateuš Ponjitka rastao se sa Partizanom i juče zvanično potpisao potpisao jednogodišnji ugovor sa Bahčešehirom, gde će sa Džejlinom Smitom ponovo igrati pod komandom Dejana Radonjića sa kojim je imao prilike da sarađuje u Panatinaikosu.

Poljski košarkaš, podsetimo, stigao je u Partizan proteklog leta kao veliko pojačanje, ali se nije najbolje snašao u Humskoj. Zbog povrede ramena i dugog oporavka, Ponjitka je rano ispao iz ritma, potom se dugo tražio, a kada su mu iz Humske saopštili da neće računati na njega u narednoj sezoni, nije mu bilo teško da donese odluku o povratku u Tursku, gde već godinama živi sa porodicom.

Sumiravši mandat sa Partizanom, Ponjitka je za "Mocart sport" rekao da žali što se sve ovako završilo i što sezona nije okončana bar sa jednim trofejom, a imao je šta da kaže i za saradnju sa Željkom Obradovićem.

"Tugovao sam, ovo najozbiljnije kažem. Imao sam period tugovanja za sezonu u Partizanu i za sve što smo propustili. Sada je to međutim iza mene, idem dalje. U neke nove izazove za koje sam spreman. Prežalio sam period u Partizanu“, rekao je Ponjitka na početku razgovora.

Momak koji je takmičarsku godinu završio sa prosekom od 2.4 poena po utakmici, nije bio zadovoljan partijama koje je pružao u Partizanu.

"Kod mene je bilo samo padova, ne sećam se nekog uspona... Gledajte, ja sebe smaram iskrenim čovekom. Nema potrebne da lažem bilo koga, a ponajmanje sebe. Nije to bila dobra sezona. Nisam zadovoljan kako sam igrao, nisam se uklopio i doprineo onako kako sam želeo“, rekao je Ponjitka i dodao:

"Ne bih sada da pravim neki alibi ili pronalazim izgovor, ali ta povreda ramena pred sam početak sezone me je baš izbacila iz ritma. Došla je u najgorem mogućem trenutku. Baš pred početak sezone kada smo se svi borili za uloge u timu, kada smo se uklapali. Na prijateljskoj utakmici na otvorenom sam doživeo taj neugodan pad na rame posle čega sam imao velikih problema. Da ne ulazim sada u detalje, ali osećao sam bol dugo, tek negde u martu sam mogao normalno da koristim rame a da ne osećam bol. Tada je već sezona uveliko odmakla i zaista je teško bilo nametnuti se u tim okolnostima“.

Nastavio je Ponjitka...

"Da se povreda dogodila u januaru, uveren sam da bi bilo potpuno drugačije. Brže bih se vratio jer bih se već uklopio, znao bih šta se od mene očekuje. Imao bih definisanu ulogu. Ovako samo sam se tražio na parketu i na kraju, ništa nije bilo onako kako sam hteo. Ni individualno, ni timski“.
 

MN Press

 

 

Baš ti neuspesi na timskom nivou odlučili su nastavak sezone.

"Realno je da kažemo da u nekim situacijama nismo imali sreće. Kad se samo setim koliko smo utakmica izgubili u poslednjem minutu. Dve pobede više, mi smo u plej-inu, četiri pobede više idemo direktno u plej-of. Što je bio sasvim realan scenario. To je sve doduše sport, ali mislim da mi se nikada u karijeri nije dogodilo da izgubimo toliko utakmica na jednu loptu u sezoni, ali porosto tako se desilo.“

Nešto nije kliknulo na parketu.

"Ne mislim na hemiju ili međuljudske odnose jer je svlačionica bila dobra. Pričam sa momcima i dalje, ali jednostavno na terenu nešto nije kliknulo i to je to. Zato nismo pobeđivali"

Govorio je i o Željku Obradoviću.

"Imao sam nekoliko otvorenih razgovora sa trenerom tokom sezone. Mislim da sam bio iskren i da sam pričao objektivno. Naravno imao je i on svoju stranu u čitavoj priči koju poštujem. On je izvanredan trener i to je pokazao na delu. On traži perfekcionizam, a to je teško izvesti. Posebno sa igračima koji imaju moderan mentalitet. Baš je teško sprovesti u delo ono što Željko želi. On zaista hoće da igramo košarku na pravi način, timski, perfektan, ali neke stvari baš teško prolaze. Da se možda vratimo na neka ranija vremena od pre 15 ili 20 godina, možda bi lakše išlo, ali u ova nova vremena... Teško je tražiti perfekciju, a on je perfekcionista i sve mu je u detaljima. Zbog toga je doduše i osvajao trofeje koje je osvajao“.

Ponjitka nije iznenađen remontom u Humskoj ovog leta.

"Bilo je jasno da će biti promene. Nadam se da će Partizan pronaći način da pobeđuje i ponovo bude konkurentan. To zaista iskreno želim."

Ponjitka je bio jedan od igrača koji je možda i mogao da ostane, ali saradnja nije nastavljena.

"Imali smo jedan razgovor gde smo shvatili da je najbolje da se raziđemo. Ja sam imao ugovor da ostanem, ali sam smatrao da je bolje da idem negde gde bih ponovo mogao da zaigram u značajnijoj ulozi, a u klubu su mi poručili da žele takođe da idu u drugom pravcu sa novim igračima. Bilo je logično da se raziđemo“.

Ponjitka nosi lepe uspomene iz Partizana.

"Zauvek će mi navijači i atmosfera iz Arene ostati u pamćenju. To je jedinstvena stvar koju je teško objasniti ljudima. Neke utakmice pamtiću do kraja karijere. Ostaje žal za trofejima koje nismo osvojili."

Osvrnuo se i na duele sa Crvenom zvezdom.

"Lude utakmice, mi stranci čak i ne shvatamo šta se sve tu dešava i koje se igre igraju, ali to je očigledno deo tradicije u rivalitetu Partizana i Crvene zvezde“, aludirajući na finiš Superlige i dodao:

"Čoveče, ništa mi nije bilo jasno. Sedimo u svlačionici, pola tima je već otišlo kući i odjednom neko ulazi u svlačionicu i govori nam da je ekipa Zvezde na parketu i čekaju nas da igramo. Neverovatna sitaucija, ali opet... to su te neke igre između dva kluba. Žao mi je ipak što se sve završilo na onaj način, da se utakmica nije završila. Bolje bi bilo po sve da smo igrali do kraja i nadmetali se", zaključio je Poljak.