ABA liga

Obradović menja stil košarke u Humskoj: Partizan sa kompletno novim rosterom napada Evroligu i domaće trofeje?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.07.2024 13:52
Čak šest igrača napustilo je Humsku ovog leta MN Press
Čak šest igrača napustilo je Humsku ovog leta

Nastavlja se egzodus u Humskoj. Protekle sezone Partizan je u jednom trenutku imao 15 licenciranih igrača za sva takmičenja, a posle brojnih otkaza i najavljenih odlazaka, velika je verovatnoća da će samo Balša Koprivica ostati u crno-belom dresu naredne sezone.

Prema potezima iz Humske, takvo razrešenje je jedino realno u ovim trenucima. Klub je već napustilo šest igrača, dok su na izlaznim vratima - Džejms Naneli, Danilo Anđušić, Uroš Trifunović, Aleksa Avramović, Bruno Kaboklo i Džejlin Smit, koji, bar za sada, jedini pokazuje interesovanje da ostane.

Tim povodom, uprava Partizana krenula je sa izgradnjom rostera za narednu sezonu, a prema svemu sudeći, navijači srpskog kluba gledaće kompletno novi tim iduće takmičarske godine i generalno, drugačiji stil košarke u Areni.

Ono što je sigurno, Kevina Pantera (Barselona), Zeka Ledeja (Milano), Alena Smailagića (Žalgiris), Pi-Džej Doužera, Frenka Kaminskog i Mateuša Ponjitku, nećemo gledati u beogradskoj Areni, pa će "Žoc" u napad na sve domaće trofeje i što bolji plasman u Evroligi, krenuti sa novom petorkom.

Ko će se tačno naći u ulozi startera, jasno, biće poznato nakon potpune rekonstrukcije tima. Za sada su stigli Vanja Marinković, Ife Lundberg i Frenk Nilikina, dok su dogovoreni dolasci Sterlinga Brauna, Ajzeje Majka, Marija Nakića, Isaka Bonge, Arijana Lakića i Tajrika Džonsa.
 

 

 

Kada se pogledaju imena, deluje da je Obradović napravio zaokret u svojoj taktici. Iako je Marinković prevashodno ofanzivan košarkaš, gde mu je šut najjače oružje, bivši as Baskonije ima dosta dobrih defanzivnih karakteristika, baš kao i Lundberg, dok je Nilikina praktično izgradio ime na odbrani. 

To govori da će navijači umesto efikasne košarke u Areni, mahom gledati čvršću igru crno-belih naredne sezone. Da neće biti previše utakmica na kojima se "prebacuje stotka", ali, isto tako, neće biti ni mečeva gde će se dozvoljavati protivnicima laki poeni, što je, između ostalog, bila "rak rana" Partizana tokom čitavog mandata Obradovića u Humskoj.

Trener Partizana do sada je forsirao moderan stil košarke, gde se uglavnom oslanjao individualni kvalitet igrača, sa dosta preuzimanja u taktci i pravljenje prostora za "1 na 1" situacije, uz potporu sa spoljnih pozicija. Ali se, zbog slabe konkurencije na centarskoj poziciji, takav stil pokazao kao nedelotvoran prošle sezone. 

Manjak "sidraša" u reketu, slaba odbrana na skoku, nedostatak rešenja u napadu kada "lopta nije htela u koš", parametri su koji su pošteno namučili Obradovićeve momke u Evroligi protekle sezone, baš kao i u završnicama domaćih takmičenja, pa je popularni "Žoc" ušao na tržište sa potpuno drugačijim pristupom.

Kako se po medijima uveliko piše, Partizan je praktično za nekoliko dana dogovorio dolaske nekoliko pojačanja. Doduše, po imenima, možda slabijeg renomea od Pantera, Ledeja i družine, ali su bez sumnje u pitanju kvalitetni igrači, čija se igra uglavnom bazira na timskoj košarci. 
 

 

 

O Marinkoviću, Lundbergu i Nilikini sve je već rečeno u proteklim nedeljama, a što se tiče ostalih, planiranih pojačanja, svakako najzvučnija imena su evroligaški dvojac - Ajzeaja Majk i Sterling Braun.

Prvopomenuti stiže u Partizan iz francuskog Burga, sa kojim je protekle sezone došao do finala Evrokupa, gde je kasnije uvršten i u idealnu petorku takmičenja. Ajzeaja Majk visok je 2.03m, igra na poziciji krila. Radi se o sjajnoj atleti koji ima visoke procente iz reketa, a solidan odnos realizacije ima i sa distance. Prošle sezone u Burgu beležio je 13 poena, četiri skoka i dve asistencije po meču, a prema pisanjima medija, sa crno-belima bi trebao da potpiše dvogodišnji ugovor.

Što se Sterlinga Brauna tiče, u pitanju je momak 1.96m visine, koji je pre dolaska u Albu imao šestogodišnju NBA karijeru. Amerikanac igra na poziciji beka i niskog krila, a 2017. godine izabran je za 46. pika na draftu. Pre dolaska u Nemačku, najbolje partije pružao je u Hjustonu 2021. godine, gde je u proseku beležio osam poena po utakmici, da bi u dresu Albe prošle sezone u Evroligi imao rekordnih 11 poena po meču. 

Uz njih, dosta se očekuje i od Tajrika Džounsa, Marija Nakića, Isaka Bonge i Arijana Lakića. 

Džouns je bivši centar Efesa, koji je posle fenomenalne sezone sa Turk Telekomom u Evrokupu, prešao u istanbulski tim proteklog leta. Ima 27 godina, visok je 2.06m i trebalo bi da bude veliki faktor stabilnosti Partizana reketu, budući da se radi o klasičnom "rim protector-u". 

Mario Nakić slovi za jednog od najtalentovanijih mladih igrača u Evropi. U pitanju je sin legendanog Ive Nakića, koji je sa Obradovićem osvojio Evroligu 1992. godine u Istanbulu. Visok je 2.02m, igra u Igokei na poziciji krila, gde je minule sezone u ABA ligi beležio nešto više od osam poena u proseku. Dobar deo karijere proveo je u omladinskom pogonu Real Madrida, sa kojim je osvojio juniorski turnir Evrolige 2019. godine, a sa Partizanom bi trebalo da potpiše ugovor na tri sezone.

Isak Bonga, takođe je košarkaš koji može da pokriva pozicije niskog krila i "četvorke". Visok je 2.03m i prošle sezone beležio je šest poena uz četiri skoka za Bajern iz Minhena. Radi se o igraču sa šestogodišnjom NBA karijerom i reprezentativcu koji je sa Nemačkom osvojio Mundijal protekle sezone. Od strane Filadelfije izabran je 2018. godine kao 39. pik na draftu. U pitanju je pravi timski igrač, koji bi mogao da ima ulogu Mateuša Ponjitke, dok mu je najveća mana, fizička slabost, budući da ima tek 84 kilograma. 

Što se Arijana Lakića tiće, u pitanju je mladi košarkaš, 1.98m visine, koji se najbolje snalazi u ulozi beka i plejmejkera. Prema Obradovićevim zamislima, momak iz Zadra biće pravo rešenje za crno-bele u ABA ligi, gde će sigurno dobijati veću minutažu nego na međunarodnoj sceni. Radi se o talentovanom igraču koji je prošao omladinsku školu Crvene zvezde i bivšem evrpskom šampionu sa Srbijom u konkurenciji juniora. U ABA ligi protekle sezone beležio je vrlo dobrih 10 poena, uz četiri skoka i tri asistencije po meču. A, sa Partizanom bi trebalo da potpiše trogodišnji ugovor.

Kada se sve sabere, Obradović je počeo rekonstrukciju tima, mahom, sa krilnih pozicija, što nam dovoljno govori u kojem će smeru ići njegova takitka naredne sezone, a roster će nastaviti da gradi u zavisnosti od odlazaka ostalih igrača i njihovih želja o budućnosti.

Kako priče po gradu kruže, posle dešavanja u završnici sezone, Naneli je definitivno završio sa Partizanom i trebalo bi da se priključi Ledeju u Milanu ovog leta. Kaboklo takođe nema nameru da se vrati u Beograd. Anđušić još uvek vaga, baš kao i Smit koji traži veća primanja od Partizana, dok je status Avramovića i Trifunovića u Humskoj takođe pod klimavim nogama.