Vesti iz fudbala

Muka ga naterela na "umetnost preživljavanja": Rafael Varan otkrio pozadinu fudbala bez uklizavanja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.10.2024 13:20
Rafael Varan, bivši franxxuski fudbaler, objasnio svoj način igre Guliver
Rafael Varan, bivši franxxuski fudbaler, objasnio svoj način igre

Vrsni francuski reprezentativac u fudbalu Rafael Varan potrajao je samo do 31. godine, tj. do ovog septembra kada je zbog novih problema sa kolenom bio prinuđen da razduži opremu Koma, ali i zauvek okači kopačke o klin.

I pre toga se znalo da "galski petao", najpoznatiji u vreme svoje duge i trofejne epizode u madridskom Realu, ima hroničnih problema s nogama, a sada je u intervjuu za "L'ekip" otkrio s čim i kako se sve borio tokom vrhunske karijere. 

"Kada sam se povredio 11. septembra shvatio sam da je gotovo. Činjenica da je to bilo levo koleno bio je znak. Moje levo koleno moralo je kompenzovati desno od 2013. godine i zahvaljujući njemu sam uspevao pronaći balans. A kada ti ono kaže da mu je dosta nošenja tereta, moraš ga poslušati", objasnio je osvajač četiri Lige šampiona s "kraljevićima".

 

 

Tokom priče za čuveni francuski sportski dnevnik izneo je na videlo i na koji način je prilagodio svoj štoperski fudbal problemima sa zdravljem, odnosno na kakve je modifikacije bio prinuđen da bi uopšte opsatao u profesionalnom sportu. 

"Ponekad sam govorio sebi: 'Kako bi tek bilo s dve noge...?!' Zbog ovog problema stvorio sam svojevrsnu umetnost. Godinama nisam uklizavao! Čekao bih pravi trenutak da uđem u duel, kada stati ili ubrzati ili da krenem trčati pre napadača. Kako sam igrao s jednim kolenom? Uz puno truda, odricanja, brige i učenja da se upravlja ravnotežom", deo je velike tajne Varana. 

Rafael je za nacionalni tim Francuske nastupio na 93 utakmice, u periodu od 2013. do 2022, osvojivši za to vreme jednu titulu svetskog prvaka i jedan naslov planetarnog vicešampiona, 2018. i 2022. godine. 

Osim za Real klupski fudbal igrao je još ja Mančester junajted i Lans, da bi pre vremena otišao u penziju, pošto se ponovo povredio na ovosezonskom debiju za Komo. U kom bi trebalo obavljati neki drugi posao.