Vesti iz fudbala

FIFA odlučila: Za rasizam sudija može i trajno da prekine utakmicu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.10.2024 11:40
Vinisijus Žunior, igrač Real Madrida Tanjug/AP Photo/Miguel Oses/
Vinisijus Žunior, igrač Real Madrida

FIFA je odlučila da nastaviti borbu protiv rasizma u fudbalu, uvodeći stroge mere kojima će se kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi.

Uvode se prekidi utakmica ako sudija primeti rasističko vređanje igrača ili mu se neko požali. Moguće je i da se utakmice zbog rasizma završe prije kraja 90. minuta. FIFA će, u saradnji sa nacionalnim savezima, aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja delovanja protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

 

 

Kongres FIFA jednoglasno je prihvatio da se utakmice zaustave, privremeno ili trajno u slučajevima rasizma. U slučaju da sudija primeti rasističko ponašanje ili mu se neko od igrača poželi uslediće već utvrđeni koraci.

Prvi korak: sudija zaustavlja utakmicu. Ako je igrač doživeo rasističko zlostavljanje, trebalo bi da upotrebi gest protiv rasizma, što podrazumev ruke prekrštene na grudima. U tom slučaju će sudija zaustaviti utakmicu.

Drugi korak: sudija šalje ekipe u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi posle ponovnog početka utakmice, sudija će je prekinuti i ekipama pokazati ponovo put u svlačionice.

Treći korak: sudija prekida utakmicu. Ako se rasističko ponašanje nastavi tokom pauze, ista će biti trajno prekinuta."

Najglasniji da sankcije za rasizam budu maksimalne su ljudi iz Real Madrida. Njihov igrač, Vinisijus Žunior je u nekoliko navrata istakao da je često žrtva rasizma na terenu. Brazilca je podržao i trener Karlo Anćeloti, saigrači, a i mnogi drugi igrači širom sveta.