Vesti iz fudbala

"Slučaj Dijara": FIFA menja zakon i odgovornost želi da prebaci na fudbalera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.10.2024 12:35
Ilustracija Profimedia
Ilustracija

Slučaj Lasane Dijare, koji je pre devet godina jednostrano raskinuo ugovor sa Lokomotivom iz Moskve, pa se ceo slučaj oko obeštećenja završio nedavno na Evropskom sudu pravde u korist igrača, promeniće član 17 propisa FIFA o transferima fudbalera.

Svetska kuća fudbala priznala je nedostatak u pomenutom članu i razmišlja da ga "pojača" tako što će igraču prepustiti odgovornost jednostranog raskida ugovora. To znači da će neko poput Dijare, pre negop što raskine ugovor, lićno napraviti kalkulacije i moguće rizike od milionskog obeštećenja koje može da potražuje klub, koji je oštećen u slučaju. Naredni klub, koji poptiše takvog igrača neće biti solidarno odgovoran kao do sada.

 

 

Rafael Leao, napadač Milana je bez opravdanog razloga raskinuo ugovor sa Sportingom iz Lisabona i potpisao za Lil. Francuzi su bili primorani da sa igračem plate 16,5 miliona evra za obeštećenje, plus kamate za raskid ugovora. U budućnosti, FIFA planira da kompletan rizik preuzme fudbaler, s tim da se razmišlja i o pooštravanju kazne za igrača kako bi se sprečili "slučajevi Dijara".

Ostaje da se vidi kako će na ove najave FIFA reagovati svetski sindikat fudbalera FIFpro koji se bori za sve veća prava igrača. Svako ima pravo na rad i na "kretanje radne snage", ali raskid ugovora bez pravog i pravnog razloga (mobing, dugovanja...) nisu dozvoljena.