Vesti iz fudbala

Barselona izgubila sudski spor sa Zenitom: CAS zauzeo stranu ruskog kluba

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.10.2024 10:43
Stadion Barselone, koja je izgubila sudski spor sa ruskim Zenitom Guliver/AP Photo/Joan Monfort
Stadion Barselone, koja je izgubila sudski spor sa ruskim Zenitom

Fudbalski klub Barselona definitivno neće moći da naplati pola miliona evra od Zenita iz Sankt Peterburga, jer je posle spora pred Međunardonom fudbalskom federacijom izgubio bitku i na Sudu za sportsku arbitražu.

Argumenti Katalonaca nisu prošli ni na najvišoj instanci tog tipa, pošto su i sudija CAS-a zauzele stanovište da Rusi nisu dužni da daju pomenuti iznos na ime klauzule iz ugovora Brazilca Malkoma.

Dogovor dva kluba predviđao je da Zenit pored obeštećenja, plaćenog u transferu 2019. godine, višestrukom prvaku Evrope da još 490.000 evra svaki put kada se plasira u grupnu fazu Lige šampiona. U kojoj je ovaj vezista skupio makar polovinu mečeva u tamošnjoj Premijer ligi.

Obe stvari su se desile u sezoni 2021/22, međutim počeo je rat Rusije sa Ukrajinom, a kako su FIFA i UEFA uvele sankcije ruskim klubovima, Zenit nije mogao da nastupi u tadašnjem izdanju LŠ. 

Uprkos tome, Barselona je smatrala da joj pripada navedeni novac, ali se prevarila u proceni, jer je zaključeno da Zenit "ne bi trebalo da deli ekonomsku dobit koju nikada nije stekao" i da klub nema veze s vojnim sukobom. 

Inače, Zenit je u međuvremenu, za 60.000.000 evra, prodao Malkoma saudijskom Al Hilalu, gde deli svlačinicu sa srpskim reprezentativcima Aleksandrom Mitrovićem i Sergejom Milinković-Savićem.