Vesti iz fudbala

Velika tuga: Preminuo Marko Valok

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.09.2024 12:06
Marko Valok, legenda Partizana FK Partizan
Marko Valok, legenda Partizana

Bivši jugoslovenski igrač i trener i legenda fudbalskog kluba Partizan - Marko Valok, preminuo je u Zemunu u 97. godini života.

Za crno-bele je, tokom dugih 12 godina koliko je proveo u klubu, odigrao 169 mečeva i postigao čak 90 golova, prema zvaničnim podacima. Takođe, Valok će ostati upamćen kao najbolji strelac u "večitim derbijima" između Partizana iz Zvezde, sa neverovatnih 13 pogodaka u zvaničnim duelima.

Svom imenu može dodati i neverovatnih 11 golova u prijateljskim susretima sa crveno-belima, koji su u to vreme bili znatno učestalija pojava. 

 

 

Valok je odigrao dve utakmice za B reprezentaciju Jugoslavije i šest utakmica za najbolju selekciju. Postigao je ukupno tri gola i to protiv Izraela (2:5) u Tel Avivu dva gola u kvalifikacionoj utakmici za svetsko prvenstvo i na prijateljskoj utakmici u Stokholmu protiv Švedske (1:2) jedan gol.

Za reprezentaciju je debitovao 19. juna 1949. na utakmici protiv Norveške (3:1) u Oslu a poslednju utakmicu za reprezentaciju je odigrao protiv Austrije (2:7) u Beču 8. oktobra 1950. godine. Najčešće je igrao na pozicijama centarfora i desnog krila.

"Parni valjak" je putem svojig zvaničnih kanala oglašavanja iskazao "iskrenu tugu i saoseća sa prijateljima i porodicom Marka Valoka".

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.