Vesti iz fudbala

Revolucionarna ideja Mišela Platinija: Treba smanjiti broj igrača na terenu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.09.2024 08:03
Mišel Platini tokom posete Fudbalskom savezu Srbije MN Press
Mišel Platini tokom posete Fudbalskom savezu Srbije

Čuvena izreka Garija Linekara o tome kako je fudbal jednostavna igra u kojoj 22 igrača trče za loptom 90 minuta i na kraju uvek pobedi Nemačka uskoro bi mogla da izgubi na aktuelnosti. I to ne zbog onog dela koji se odnosi na pobednika, već na broj igrača na terenu.

Naime, mnogo je zagovornika teze da bi savremeni fudbal trebalo da doživi korenite promene kako bi postao još zanimljiviji, a jedan od najboljih igrača svih vremena, Mišel Platini ima zanimljiv predlog na tu temu. Bivši predsednik UEFA smatra da bi trebalo da se redukuje brojno stanje u ekipama.

 

 

"Predlažem da se smanji broj igrača na terenu i da umesto 11, jedna ekipa na terenu broji deset fudbalera.To bi oslobodilo prostor, igra bi postala brža i atraktivnija. Jer, od 1900. godine se igra '11 na '11', a od tada se fudbal mnogo promenio. Igrač su profesionalci, više treniraju, fizički su mnogo spremiji, pretrčavajumnogo veće distance i potreban je prostor da gledamo bolji fudbal", rekao je Platini.

Legendarni francuski reprezentativac koji i dlaje drži rekord po broju datih golova na jednom Evropskom prvenstvu kaže da se u današnje vreme igra na rezultat i da bi navijačima trebalo ponuditi mnogo više zabave.

"Moja generacija sve manje gleda fudbal, a mislim da se to odnosi i na one najmlađe. U savremenom fudbalu ima mnogo više dodavanja unazad nego prema golu rivala. Ekipe predugo drže loptu u svom posedu, a to nije zanimljivo. Ovo što pričam je samo predlog koji bi trebalo razmotriti u cilju atraktivnosti", naglasio je Platini.