Vesti iz fudbala

U Splitu ništa valja, al' kad je teško, tu je Livaja: Hajduk prevario očekivanja i savladao Dinamo na "Maksimiru"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2024 22:05
Marko Livaja na meču sa Ružemberokom Profimedia
Marko Livaja na meču sa Ružemberokom

Predviđao se potop Hajduku na "Maksimiru". Niko nije očekivao da će Splićani išta izvući iz meča u Zagrebu s obzirom na stanje u klubu. Novo razočaranje u Evropi, rastanak sa Ivanom Perišićem, otkaz sportskom direktoru kluba, Nikoli Kaliniću koji je ove nedelje izneo sav "prljav veš" iz kluba... Kako je iko mogao onda uopšte reći da će izabranici Đenara Gatuza uspeti dapobede Dinamo, inače učesnika Lige šampiona, sa 1:0 (0:0) i to na gostujućem teren?

Heroj spektakularne pobede bio je Marko Livaja, koji je pogotkom na neverovatnu lob asistenciju Dominika Prpića u 70. minutu meča doneo pobedu posrnulim Splićanima i tako u primorski grad ponovo vratio bojažljivu nadu da će prekinuti šampionski post dug skoro dve decenije... 

 

 

Može se reći da je Dinamo bio dominantniji, ali je Hajduk bio svakako konkretniji. U prvom delu smo videli veoma malo uzbuđenja, i praktično klasičan primer čvrstog derbija. Zagrepčani su napadali, a gosti čekali priliku iz kontre. 

Ipak, drugi deo je doneo buđenje. Već na startu je u 48. minutu Rokas Pukštas imao dobru šansu posle odbitka udarca Filipa Krovinovića, ali ga je Stefan Ristovski u poslednjem času izblokirao. 

Tada je Dinamo ponovo preuzeo inicijativu, ali je u 70. minutu usledio pravi šok. Prpić je dobio loptu na nekih 25 metara od gola, i potom je bocnuo preko čitave odbrane domaćina. Dočekao ju je Livaja koji je u padu uspeo savladati Ivana Nevistića, razgalivši "Torcidu" na tribini za goste. 

Usledila je jurnjava a Dinamo je u dva navrata imao odličnu šansu da dođe do izjednačenja. U prvom slučaju je Marko Pjaca (73) izašao sam pred Ivana Lučića i potpuno promašio gol, a potom je čak i bolju poziciju očajnim udarcem upropastio njegom imenjak Rog (75)

Na kraju su meč za čak 13 minuta produžile bakljade koje su dolazile sa strane stadiona na kojoj su se nalazili Splićani, a iščekivanje je posetiocima u Zagrebu otežao i crveni karton koji je Ismail Dialo zaradio u petom minutu nadoknade zbog namernog igranaj rukom.

Marko Rog se još jednom pošten obrukao, pošto je od Stojkovića u 90+8. minutu dobio vanredan šas i srce kaznenog, a potom ponovo promašio začarani gol Lučićev.

Ali kada je i to neprolazno vreme isteklo, a veliki pritisak odbijen, počelo je veliko slavlje. 

Naravno, ova pobeda može samo zamaskirati sve ono što se dešava na "Poljudu" već neko vreme, ali ko može zabraniti "belima" da sanjaju, naročito posle ovakve pobede u najtežem mogućem trenutku? 

Dinamo se sada nalazi na drugom mestu HNL sa 13 bodova, dok je Hajduk preuzeo primat sa 14

 

Пласман обезедио Sofascore