Vesti iz fudbala

Tužne slike iz Švedske: Sahranjen Sven Goran Erikson

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2024 15:00
Sven Goran Erikson Adam Ihse/TT News Agency via AP
Sven Goran Erikson

Proslavljeni trener Sven Goran Erikson, koji je nedavno preminuo u 77. godini od posledica raka pankreasa, sahranjen je danas u rodnom mestu Torsbi, u Švedskoj. 

Pogrebna povorka krenula je iz crvke Friksande, u kojoj su se najpre okupili najbliži, porodica i prijatelji, kao i bivši saradnici preminulog fudbalskog stručnjaka, a ispred crkve postavljen je i video-bim kako bi i ostali mogli da isprate oproštajnu ceremoniju.

Služba je počela muzikom na klaviru i orguljama, zatim su izvedene numere Sailing", "Candle in the Wind", "Volare", a u dirljivoj poropovedi sveštenica Ingela Alvskog, koja je inače i važila za bliskog prijatelja Eriksona, rekla da je Sven bio voljeni otac, dobar salsa igrač i da nikada nije kasnio, da je voleo rutinu i disciplinu, ali ne i odmore.

"Bio je otac pun ljubavi, ali nije bio dobar u kupovini! Nije bio previše zainteresovan za ples, ali je postao prilično vešt u salsi. Sven Goran nikada nije kasnio. Radije bi poranio pet ili deset minuta. Odmoru nikada nije bila njegova stvar. Voleo je rutinu i disciplinu. Voleo je dobru hranu i piće i putovanja prvom klasom. Sven Goran je bio psihički jak, čak i u nevolji. Imao je gvozdenu volju i nikada nije odustajao. Uprkos bolesti, Sven-Goranovi poslednjih meseci bili su puni života", rekla je sveštenica.
 

 

Pre nego što je kovčeg iznet iz crkve, porodica preminulog - njegov 95-godišnji otac Sven, deca Johan i Lina, supruga Janiset, položili su crvene i bele ruže, a među cvetnim vencima bili su i oni koji su poslali predstavnici FIFA i Lacija - tima koji je Erikson doveo do titule u Seriji A, 2000. godine.

Potom su okupljeni krenuli na sahranu, dok je povorku fudbalskih velikana i zvaničnika predvodio bivši fudbaler Dejvid Bekam, koji je bio kapiten Engleske u vreme dok je Erikson bio selektor, a prema slikama iz Švedske, smrt njegovog bivšeg trenera, teško mu je pala. 

Tokom karijere Erikson je osvojio 18 trofeja i predvodio 12 klubova, uključujući Mančester siti, Lester, Romu i Lacio, a bio je prvi strani trener na klupi fudbalske reprezentacije Engleske.

Njegove poslednje reči objavljene su posthumno: "Ne odustaj. Život bi uvek, uvek trebalo slaviti".